Connect with us

Λοιπά Έργα

Σε εξέλιξη έργα 13 εκ. ευρώ στο Δήμο Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Σημαντικά αναπτυξιακά έργα που αφορούν στην Παιδεία, στον Πολιτισμό, στην αισθητική αναβάθμιση, στην οδική ασφάλεια και άρση επικινδυνότητας των οδικών αξόνων, συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 13 εκατομμύρια ευρώ, εκτελούνται αυτή τη χρονική περίοδο στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Θέρμου από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
 
 
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας συναντήθηκε σήμερα με φορείς, αιρετούς και εκπροσώπους Συλλόγων και επαγγελματικών κλάδων στη διάρκεια συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν στο Δημαρχείο Θέρμου, προκειμένου να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία για την πορεία των εργασιών στα σημαντικά έργα που εκτελούνται στην περιοχή, αλλά και να συζητήσει για διάφορα ζητήματα που τους απασχολούν.
 
 
Στο επίκεντρο τέθηκε η αποκατάσταση της στατικής επάρκειας του Γυμνασίου Θέρμου, προϋπολογισμού 2.820.000 ευρώ, έργο το οποίο στη συνέχεια, μετά το τέλος των συσκέψεων επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας, και κυρίως έργα οδοποιίας και συντήρησης του υφιστάμενου οδικού δικτύου.
 
 
Από την πλευρά τους, οι φορείς αναφέρθηκαν στα ζητήματα της περιοχής, με μεγαλύτερο αυτό του οδικού δικτύου, τόσο όσον αφορά τη συντήρηση όσο και την κατασκευή νέων δρόμων, με τον Απόστολο Κατσιφάρα να δεσμεύεται πως θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια, χωρίς ωστόσο να μπορούν να καλυφθούν όλες οι ανάγκες.
 
 
«Από το 2011 και μετά έχει ενταχθεί ένας μεγάλος αριθμός έργων που έχουν ολοκληρωθεί ή συνεχίζουν να υλοποιούνται, ενώ έχει γίνει σημαντική προετοιμασία ώστε να ενταχθούν και νέα έργα στο ΣΕΣ 2014-2020. Αντιλαμβανόμαστε το εύρος των ζητούμενων παρεμβάσεων, όμως και εσείς με τη σειρά σας καταλαβαίνετε πως προσπαθούμε να κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερα και με ίδιους πόρους, αφού η κρατική χρηματοδότηση είναι πλέον μηδαμινή» συμπλήρωσε ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας.
 
 
Επιπλέον τέθηκε από την πλευρά των φορέων, το καθολικό αίτημα της επαναλειτουργίας, του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και η συμβολή του στην αναπτυξιακή προετοιμασία της περιοχής, και κυρίως το πάγιο αίτημα για το δρόμο Ναυπάκτου και Θέρμου, για το οποίο ήδη υλοποιείται μελέτη από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας, όπως και για τη βελτίωση – ασφαλτόστρωση του παραλίμνιου δρόμου από Σιταράλωνα μέχρι λουτρά Μυρτιάς με πρόσβαση από Πετροχώρι.
 
Αυτοψία στα έργα του Γυμνασίου Θέρμου
Αμέσως μετά τις συναντήσεις, ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας επισκέφθηκε το Γυμνάσιο Θέρμου, ένα ιστορικό, πέτρινο και αρχιτεκτονικά διατηρητέο κτίριο, όπου εκτελούνται οι εργασίες αποκατάστασης και αναβάθμισης, οι οποίες προχωρούν γοργά και αναμένεται να ολοκληρωθούν στο συμβατικό χρόνο. Σε αυτές περιλαμβάνονται η εγκατάσταση ανελκυστήρα και αλεξικέραυνου, η θερμομόνωση δωμάτων και ανοιγμάτων, η ανακατασκευή των W.C., η τοποθέτηση νέων ηλεκτρομηχανολογικών εσωτερικών εγκαταστάσεων (θέρμανση, υδραυλικά, ηλεκτρικά κτλ.) σύμφωνα με τις απαιτήσεις ενός σύγχρονου σχολικού κτιρίου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. 
 
 
Όσον αφορά το νέο λύκειο Θέρμου, αντικείμενο είναι η ανέγερση νέου διδακτηρίου για την κάλυψη  των στεγαστικών αναγκών του Λυκείου Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας, για την υλοποίηση του οποίου έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας και Δήμου Θέρμου και αυτή τη στιγμή προχωρά η έκδοση οικοδομικής άδειας και έχουν ολοκληρωθεί από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας οι μελέτες που απαιτούνται για την υποβολή της αίτησης ένταξης του έργου στο νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.
 
Ανάπλαση, αισθητική αναβάθμιση και αρχαιολογικοί χώροι
Επιπλέον, υπήρξε ενημέρωση για το Μουσείο του αρχαιολογικού χώρου του Θέρμου που υλοποιεί η Διεύθυνση Εκτελέσεως Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων με φορέα χρηματοδότησης την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προϋπολογισμού 3.249.862,86 ευρώ, το οποίο άμεσα αναμένεται να παραδοθεί καθώς έχει ολοκληρωθεί το φυσικό αντικείμενο.
 
 
Όσον αφορά την ανάδειξη και προστασία των Μνημείων του Ιερού του Απόλλωνος στο Θέρμο, προϋπολογισμού 550.000 ευρώ που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το φυσικό αντικείμενο εκτελείται κανονικά και εντός του εγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.
Παράλληλα, τη σύσκεψη απασχόλησε η ανάπλαση του κέντρου του Θέρμου, αισθητική αναβάθμιση, ενοποίηση και ανάδειξη των σημαντικών σημείων της πόλης, προϋπολογισμού 388.959,17 ευρώ με φορέα υλοποίησης με προγραμματική σύμβαση τον Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου, έργο το οποίο έχει ολοκληρωθεί κατά 60%, καθώς και η ολοκλήρωση κατασκευής τμημάτων δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων έδρας Θέρμου, προϋπολογισμού 730.000 ευρώ και για τη βελτίωση της ύδρευσης των οικισμών Αμπέλια, Κοσκινά και Κούρβουλα της Τ.Κ. Κοκκινόβρυσης και Τσίρνοκος της Τ.Κ. Αργυρού Πηγαδίου Δήμου Θέρμου προϋπολογισμού 664.966,76  ευρώ.
 
Σημαντικές οδικές παρεμβάσεις
Επιπρόσθετα, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τα σημαντικά έργα οδοποιίας που είναι σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα, τη Βελτίωση τμημάτων οδοποιίας Θέρμο – Αμπέλια – Κοκκινόβρυση και διακλάδωση προς Άγιο Θεόδωρο, που αφορά τη βελτίωση – ασφαλτόστρωση τμημάτων οδοποιίας της επαρχιακής οδοποιίας που συνδέει αφενός τους οικισμούς της ορεινής περιοχής με την έδρα του Δήμου, συνολικού προϋπολογισμού 1.200.000 ευρώ. 
 
 
Επιπλέον έργα οδοποιίας σε εξέλιξη είναι: συντήρηση επαρχιακού οδικού τμημάτων: Καλλιθέα – Λαμπίρι – Όρια Νομού (300.000 ευρώ), Θέρμο – Πετροχώρι – Ανάληψη (150.000 ευρώ), Θέρμο- Γέφυρα Τριανταφυλλέικα (150.000 ευρώ), 40ης Επαρχιακής οδού στο τμήμα Κυρά Βγένα- Κρύο Νερό – Λευκό- Ταξιάρχη μετά Διακλάδωσης προς Σπαρτιά (500.000 ευρώ), 19ης επαρχιακής οδού στο τμήμα Δρυμώνα – Νεροσύρτη (200.000 ευρώ) και διαπλάτυνση της επαρχιακής οδού Θέρμο – Πετροχώρι μετά τα σφαγεία (75.000 ευρώ).
 

Advertisement
Advertisement


Ετικέτες

δημοφιλη θεματα