Connect with us

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δυτ. Μακεδονία: Ο ρόλος της επιχειρηματικότητας στo Σχέδιο για την Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Λιγινιτικές Μονάδες της ΔΕΗ

Οι επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας, το μέλλον της επιχειρηματικότητας και οι κεντρικές κατευθύνσεις που θα πρέπει να ακολουθηθούν, αποτέλεσαν τμήμα των συναντήσεων που πραγματοποίησε το τελευταίο δεκαήμερο ο Συντονιστής του σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης κ. Κωστής Μουσουρούλης.

Σε συνεργασία με την Περιφέρεια και με την παρουσία του ίδιου του Περιφερειάρχη και των αρμόδιων Αντιπεριφερειαρχών, ακολουθήθηκε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα που περιελάμβανε σειρά επαφών, με εκπροσώπους φορέων και συλλογικών οργάνων της επιχειρηματικής κοινότητας, μεμονωμένες συναντήσεις και επισκέψεις σχεδόν στο σύνολο των επιχειρήσεων με εξωστρεφή χαρακτήρα και τεχνογνωσία.

Στόχος ουσιαστικά ήταν να αποτυπωθεί η πραγματική εικόνα της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη Δυτική Μακεδονία, να παρουσιαστούν αναλυτικά στον Συντονιστή του σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης τα πλεονεκτήματα και οι δυνατότητες που υπάρχουν, καθώς και να εκφραστούν σε πρώτη φάση προβληματισμοί και προτάσεις, που στη συνέχεια θα αναπτυχθούν και θα αποτελέσουν μέρος του τελικού αναπτυξιακού σχεδίου.

Βασικό στοιχείο στην ατζέντα των συναντήσεων του κ. Μουσουρούλη με την επιχειρηματική κοινότητα, αποτέλεσε η εξωστρέφεια των Δυτικομακεδονικών επιχειρήσεων και το πώς θα πρέπει να υποστηριχτεί η υπεραξία την τοπικής παραγωγής και των προϊόντων.

Στο τραπέζι των συζητήσεων με τους επιχειρηματίες της Δυτικής Μακεδονίας τέθηκαν οι προβληματισμοί αλλά και οι δυνατότητες επιχειρήσεων στους τομείς που δραστηριοποιούνται (αγροδιατροφή, μεταποίηση, επεξεργασία ξύλου, μαρμάρου, μετάλλου, γούνας, τουρισμός, καινοτομία κ.ά.).

Συζητήθηκε επίσης η σύνδεση των παραπάνω με την εξαγωγική δραστηριότητα ενώ τέθηκε και το θέμα των υποδομών (ΒΙΠΕ, δίκτυα μεταφορών κ.ά). Είναι χαρακτηριστικό ότι αντίστοιχες συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες.  Όλα τα παραπάνω θα εξειδικευθούν ώστε να ενταχθούν στο σχέδιο που θα κατατεθεί.

Γι’ αυτό το λόγο και με στόχο την καλύτερη αποτύπωσή τους, θα λειτουργήσει το Συμβούλιο Εξωστρέφειας Δυτικής Μακεδονίας. Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας και την συμμετοχή των ίδιων των επιχειρηματιών θα αποτελέσει το όργανο που θα συγκεντρώσει προτάσεις που αφορούν την επιχειρηματικότητα καθιστώντας την επιχειρηματική κοινότητα συμμέτοχη και ενεργή στην όλη προσπάθεια.

«Είναι προφανές ότι η αναπτυξιακή πορεία της περιοχής, στα νέα δεδομένα που καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε, θα στηριχτεί σε μεγάλο βαθμό στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, μικρές και μεγάλες», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και Πρόεδρος της Εταιρίας Τουρισμού Δυτ. Μακεδονίας κ. Γιώργος Βαβλιάρας υπογραμμίζοντας παράλληλα «ότι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, δίνει λόγο στους ανθρώπους που πραγματικά μπορούν να υποστηρίξουν αυτήν την προσπάθεια, γι’ αυτό και το πρόγραμμα του Συντονιστή Δίκαιη Μετάβασης περιελάμβανε, εκτός των άλλων, τις συγκεκριμένες συναντήσεις με επιμελητήρια, σωματεία, επιχειρηματίες. Το να δαιμονοποιούμε κάθε επιχειρηματική δράση οδηγεί πολλές φορές σε λάθος συμπεράσματα. Αποδείχτηκε μέσα από τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν αυτές τις δέκα ημέρες ότι υπάρχει η θέληση και η διάθεση από την επιχειρηματική κοινότητα να συνδράμει στη διαμόρφωση του τελικού σχεδίου. Ο ρόλος της θα είναι καθοριστικός».

Οι προτάσεις της επιχειρηματικής κοινότητας μπορούν να κατατεθούν και γραπτώς σε ειδική ηλεκτρονική φόρμα που θα αναρτηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε να μπορούν να συμβάλλουν ενεργά στην διαμόρφωση του Σχεδίου για την Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση.

image_pdfimage_print

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Παράταση έως τις 16 Ιουλίου για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Πολεοδομικό Σχέδιο

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Δημήτρης Οικονόμου, δίνει παράταση στην προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους δήμους της χώρας για συμμετοχή στο πρόγραμμα εκπόνησης των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) ως τις 16 Ιουλίου 2020.

Οι δήμοι θα προσδιορίσουν τη σειρά προτεραιότητας των Δημοτικών τους Ενοτήτων (ΔΕ), λαμβάνοντας υπόψιν τα αναγραφόμενα στην πρόσκληση που εστάλη στις 17 Ιουνίου 2020.

Όπως είχε δηλώσει ο κ. Οικονόμου κατά την παρουσίαση του προγράμματος:

«Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρά άμεσα στην εφαρμογή Προγράμματος Εκπόνησης Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) υλοποιώντας τη δέσμευσή του για την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού στη χώρα».

Με το πρόγραμμα εκπόνησης ΤΠΣ, συνολικού ύψους 200 εκατ. € -που δεν προβλέπει καμία επιβάρυνση για τους Δήμους- πρόκειται να καλυφθεί μέσα στη δεκαετία το 100% των Δημοτικών Ενοτήτων της χώρας με νέο ή επικαιροποιημένο σχέδιο.

Η υλοποίησή του προγράμματος θα είναι σταδιακή και θα προωθηθεί κατά φάσεις, καθεμία από τις οποίες θα περιλαμβάνει περίπου 200 μελέτες, έως ότου καλυφθούν όλες οι Δημοτικές Ενότητες της χώρας.

Οι διαγωνισμοί για τις μελέτες της πρώτης φάσης αναμένεται να προκηρυχθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο καλύπτοντας περίπου το 18% της χώρας. Ανά 6μηνο θα υπάρχουν αντίστοιχες προκηρύξεις, ούτως ώστε σε λίγα χρόνια να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός σε όλους τους δήμους.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Θωμάς: Επιταχύνουμε τη ενεργειακή μετάβαση με ιδιωτικές επενδύσεις και κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Γεράσιμος Θωμάς Γραμματέας Φυσικών Πόρων ΥΠΕΝ

«Αξιοποιούμε την κρίση του κορωνοϊού ως ευκαιρία για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης, που βρίσκεται στο επίκεντρο του σχεδίου ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας»

Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα που έστειλε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς από το βήμα του πρώτου συνεδρίου του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας “CleanEnergyTransitions” που πραγματοποιήθηκε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στο συνέδριο συμμετείχαν Υπουργοί από 40 χώρες του κόσμου (στις οποίες αναλογεί το 80% της κατανάλωσης ενέργειας και εκπομπών ρύπων), διευθυντικά στελέχη μεγάλων ενεργειακών ομίλων, επικεφαλής αναπτυξιακών τραπεζών καθώς και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών.

Όλοι οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν την σημασία ανεύρεσης τρόπων για την στήριξη της μετάβασης προς την καθαρή ενέργεια, παρά τις προκλήσεις στην τρέχουσα συγκυρία και συμφώνησαν ότι ο διάλογος και η διεθνής συνεργασία μπορεί να συνεισφέρουν σημαντικά προς την κατεύθυνση αυτή. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Θωμάς στην παρέμβασή του σημείωσε ότι η λληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βρεθεί στην εμπροσθοφυλακή της διεθνούς πορείας προς την πράσινη ενέργεια. Παρουσίασε δε ένα σχέδιο που αναδεικνύει την Ελλάδα ως μια από τις πιο φιλόδοξες χώρες στον τομέα αυτό, «γεννά», -όπως σημείωσε-  σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες για τον ιδιωτικό τομέα και θα συγχρηματοδοτηθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ.

Περιέγραψε δε τους βασικούς του άξονες ως εξής:
  1. Κλείσιμο όλων των εν λειτουργία λιγνιτικών μονάδων (που αναλογούν στο 20% της ηλεκτροπαραγωγής) έως το 2023 και  κλείσιμο του «κενού» που θα δημιουργηθεί κυρίως από ΑΠΕ.
  2. Διπλασιασμός του μεριδίου των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας έως το 2030. Σημαντικό ορόσημο προς αυτή την κατεύθυνση είναι ότι φέτος συντελέστηκαν δυο δημοπρασίες για έργα ΑΠΕ εν μέσω πανδημίας, μέσω των οποίων καλύφθηκε το 75% των προγραμματισμένων επενδύσεων για ΑΠΕ για το 2020 , οδηγώντας το υπουργείο να επανεξετάσει τον προγραμματισμό του.
  3. Υλοποίηση ενός «Κύματος Ανακαίνισης» που θα αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση όχι μόνο κατοικιών, αλλά και δημοσίων κτιρίων και επιχειρήσεων
  4. Ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας μέσω της επέκτασης και του εκσυγχρονισμού των δικτύων. Στον τομέα αυτό προγραμματίζονται επενδύσεις 5,5 δις. ευρώ έως το 2028, που σχετίζονται κατά κύριο λόγο με τις νησιωτικές διασυνδέσεις που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ και την ψηφιοποίηση του δικτύου διανομής που διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ.

Ειδική μνεία έκανε ο κ. Θωμάς και στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων (ΔΕΠΑ Υποδομών και Εμπορίας, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ), μέσω των οποίων θα αντληθούν κεφάλαια που θα διευκολύνουν την ενεργειακή μετάβαση, για την οποία υπογράμμισε ότι απαιτείται και αυξημένη συνεργασία με τις γειτονικές χώρες. Αυτή θα επιτευχθεί μέσω της ενίσχυσης των ηλεκτρικών διασυνδέσεων με Βουλγαρία, Ιταλία, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία και Τουρκία.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας συμμετείχε στο Υψηλού Επιπέδου Πάνελ για έναν Ανθεκτικό και Βιώσιμο κλάδο Ηλεκτρισμού, το οποίο συντόνισε η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson.

Οι συμμετέχοντες ανέδειξαν τον κομβικό ρόλο του ηλεκτρισμού στη μετάβαση προς την καθαρή ενέργεια και την ιστορική ευκαιρία για εκσυγχρονισμό και βελτίωση της αξιοπιστίας και της ασφάλειας των ενεργειακών συστημάτων  μέσω της διαφοροποίησης του ενεργειακού μείγματος και της ενίσχυσης της ευελιξίας που θα επιτρέψει την ενσωμάτωση μεγαλύτερου μεριδίου ΑΠΕ.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Η ΔΕΠΑ μέλος της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για το Καθαρό Υδρογόνο

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Clean Hydrogen Alliance

Στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για το Καθαρό Υδρογόνο (European Clean Hydrogen Alliance) συμμετέχει η ΔΕΠΑ, μέσω του Διευθύνοντος Συμβούλου της, κ. Κωνσταντίνου Ξιφαρά.

Στόχος της Συμμαχίας είναι η δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου που θα δρομολογήσει και θα διευκολύνει επενδύσεις στον τομέα των τεχνολογιών υδρογόνου και κυψελών καυσίμου. Ο κ. Ξιφαράς είναι ένας από τους 18 Co-Chairs της Συμμαχίας και ο μοναδικός εκπρόσωπος ελληνικής εταιρίας στον κρίσιμο αυτόν φορέα.

Στη Συμμαχία η οποία εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 08/07/2020 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμμετέχουν εκτός από την ίδια, ηγετικά στελέχη της βιομηχανίας, η κοινωνία των πολιτών, Εθνικοί και Περιφερειακοί φορείς, καθώς και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ο κ Ξιφαράς, σημείωσε σχετικά:

«Με τη συμμετοχή της στη νέα Συμμαχία για το Καθαρό Υδρογόνο, η ΔΕΠΑ δηλώνει έμπρακτα την πίστη της σε μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη, στηριγμένη σε πράσινες μορφές ενέργειας, όπως το καθαρό υδρογόνο και πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη των απαραίτητων τεχνολογιών και υποδομών για την ανταγωνιστική και αξιόπιστη προσφορά τους. Με την κίνηση αυτή η εταιρεία μας αποδεικνύει ότι βρίσκεται ξανά στην πρώτη γραμμή των ενεργειακών εξελίξεων, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης.»

Νωρίτερα την ίδια μέρα, παρουσιάστηκαν η στρατηγική της ΕΕ για την ενοποίηση του ενεργειακού συστήματος, καθώς και η στρατηγική της ΕΕ για το υδρογόνο, οι οποίες σηματοδοτούν την αρχή μίας νέας βιομηχανικής εποχής για την Ευρώπη. Οι δύο στρατηγικές συνθέτουν έναν επενδυτικό οδικό χάρτη στον τομέα της καθαρής ενέργειας, για τα επόμενα χρόνια, ο οποίος συνάδει τόσο με τη δέσμη μέτρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάκαμψη “Next Generation EU”, όσο και με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (European Green Deal).

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα