fbpx
Connect with us

Χωρίς κατηγορία

Δυο ελληνικές στις κορυφαίες κατασκευαστικές εταιρείες του κόσμου

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Rail Baltica
Αυξηθηκε για μια ακόμη χρονιά ο συνολικός κύκλος εργασιών των κορυφαίων εταιρειών στον κόσμο καθώς η Κινεζική κυβέρνηση εξακολουθεί να επενδύει σε υποδομές, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, στο πλαίσιο της του Προγράμματος Μια Ζώνη – Ένας Δρόμος (γνωστό και ως Ο Δρόμος του Μεταξιού, OBOR, One Belt One Road Initiative)
Ο συνολικός τζίρος για το 2018 αυξήθηκε στα 1.677 δις US$, έναντι 1.608 δις US$ το προηγούμενο έτος (2017). και οι εδρεύουσες στην Κίνα εταιρείες, βρίσκονται για μια άλλη μια φορά στην κορυφή του πίνακα. Μάλιστα δεν διαφαίνονται τάσεις υποχώρησης της κατασκευαστικής δραστηριότητας στην χώρα αυτή, οπότε η πρωτοκαθεδρία της στον κατασκευαστικό τομέα αναμένεται ότι θα διατηρηθεί και τα προσεχή χρόνια. Το 2018 η Κίνα εξακολούθησε να αποτελεί την μεγαλύτερη αγορά μηχανημάτων έργων στον κόσμο, με πωλήσεις αυξημένες κατά 30%, στις 325.000 μονάδες.
Στην κορυφή του πίνακα βρίσκεται η κρατική Κινεζική εταιρεία China State Construction and Engineering, της οποίας ο κύκλος εργασιών ανήλθε το 2018 στα 178 δις US$, έναντι 164 δις US$ το 2017. Ακολουθεί η China Railway Group με 111δις US$, έναντι 101 δις US$ το 2017, ενώ στην τρίτη θέση κατατάσσεται η επίσης Κινεζική εταιρεία China Railway Construction Corporation με 109 δις US$, έναντι 99 δις US$ το 2017. Από τις πέντε πρώτες εταιρείες του πίνακα, οι τέσσερες είναι Κινεζικές, ενώ από τις πρώτες 10 οι πέντε είναι επίσης Κινεζικές.
Η σύνθεση της πρώτης δεκάδας παραμένει η αυτή με το 2017, με κάποιες ανακατατάξεις στην σειρά: η Αμερικανική Bechtel (η μόνη Αμερικανική εταιρεία στην πρώτη δεκάδα) υποχώρησε από την 9η θέση στην 10η και η Ισπανική ACS υποχώρησε από την 6η θέση στην 7η . Στην 5η θέση του πίνακα βρίσκεται η Γαλλική Vinci, της οποίας ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε από τα 49 στα 52 US$, εμφανίζοντας όμως μικρότερη αύξηση από ότι τα προηγούμενα χρόνια. Στην πρώτη δεκάδα κατατάσσονται επίσης η Γαλλική Bouygues (8η ) και η Γερμανική Hochtief (9η ).
Στον πίνακα των 200 κορυφαίων εταιρειών περιλαμβάνονται και δύο Ελληνικές, η Ελλάκτωρ (στην 147η θέση, με τζίρο 2,193 δις US$) και η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ (στην 173η θέση, με τζίρο 1,655 δις US$). Περιλαμβάνεται επίσης και η εδρεύουσα στην Αθήνα εταιρεία Consolidated Contractors Company (CCC), η οποία δραστηριοποιείται μόνον στις Αραβικές χώρες.

Η Κίνα συμμετέχει με μόνον εννέα εταιρείες στον πίνακα των κορυφαίων 200, ένας σχετικά μικρός αριθμός σε σύγκριση με άλλες χώρες, ενώ οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία συμμετέχουν με 33 εταιρείες. Ωστόσο οι 9 Κινεζικές εταιρείες είχαν κύκλο εργασιών 564 δις US$, δηλαδή το 1/3 του συνόλου των 200 πρώτων (έναντι 517 δις US$ το 2017).

Δεύτερες σε συνολικό τζίρο είναι οι Αμερικανικές εταιρείες, οι οποίες το 2018 εισέπραξαν 224 δις US$, έναντι 217 δις US$ το 2017. Ακολουθούν οι Ιαπωνικές, οι οποίες συμμετέχουν κατά 11,1 % στον συνολικό τζίρο των 200, ελαφρώς χαμηλότερα από το περσινό 11,3%. Στην υψηλότερη θέση από τις Ιαπωνικές εταιρείες βρίσκεται η Sekisui House, η οποία έχει υποχωρήσει στην 15η θέση, έναντι της 12ης που είχε καταταχθεί το 2017. Ακολουθούν οι Γαλλικές εταιρείες (136 δις US$ το 2018, έναντι 128 δις US$ το 2017), οι Βρετανικές (91 δις US$ το 2018, έναντι 85 δις US$ το 2017) και οι Ισπανικές (υποχώρηση στα 84 δις US$ το 2018, έναντι 93 δις US$ το 2017).

image_pdfimage_print

Χωρίς κατηγορία

Στο προσκήνιο η υλοποίηση της Ανατολικής Σιδηροδρομικής Εγνατίας

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σιδηροδρομος, γραμμες

Στο προσκήνιο έρχεται και πάλι η σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκη-Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο. Σύμφωνα με όσα είπε κατά τη διάρκεια της κοπής της πίτας ο πρόεδρος του ΟΣΕ, Κώστας Σπηλιόπουλος, είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της νέας δεκαετίας.

Η λεγόμενη και «Ανατολική Σιδηροδρομική Εγνατία» θα ενώνει όπως ανέφερε ο κ.Σπηλιόπουλος, τα λιμάνια Θεσσαλονίκης, Καβάλας και Αλεξανδρούπολης και θα διαθέτει εκσυγχρονισμένα χαρακτηριστικά. Προβλέπεται η κατασκευή δύο νέων τμημάτων. Το πρώτο είναι η παραλιακή διαδρομή από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Αμφίπολη και το νέο λιμάνι της Καβάλας στη Νέα Καρβάλη και το δεύτερο από εκεί μέχρι τους Τοξότες Ξάνθης, όπου βρίσκει την υφιστάμενη γραμμή.

Σε όλο το μήκος προβλέπεται ηλεκτροκίνηση και οι ταχύτητες θα φτάνουν τα 200χλμ./ώρα. Η νέα γραμμή θα συνεχίζει όμως και μετά την Αλεξανδρούπολη, καταλήγοντας στο βορειότερο σημείο της χώρας, στο Ορμένιο, κοντά στα σύνορα με Βουλγαρία και Τουρκία προκειμένου η γραμμή να αναπτυχθεί κυρίως για εμπορικά δρομολόγια. Το κόστος των έργων εκτιμάται σε 1,25δισ.ευρώ και η ενεργοποίηση τους θα γίνει από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027.

ΤΙ ΣΗΜΕΙΩΣΕ Ο ΙΣΧΥΡΟΣ ΑΝΔΡΑΣ ΤΟΥ ΟΣΕ

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο ο Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος του ΟΣΕ, προανήγγειλε την ενεργειακή αναβάθμιση του μεγάρου του ΟΣΕ, που τα τελευταία χρόνια έχει ομολογουμένως χάσει τη λάμψη του.

Επίσης, επιβεβαίωσε ότι το 2021 θα ολοκληρωθούν τα έργα για τα συστήματα στη γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη για να φτάσει το δρομολόγιο να εκτελείται σε 3 ώρες και 30 λεπτά ενώ μίλησε για την συντήρηση του δικτύου που προβλέπεται να γίνεται μέσω μακροχρόνιων συμβάσεων.

Για το δίκτυο της Πελοπόννήσου, ο κ.Σπηλιόπουλος ανακοίνωσε πως το Φεβρουάριο θα ξεκινήσουν τα δρομολόγια του Προαστιακού Πάτρας μέχρι την Κάτω Αχαγιά ενώ τοποθέτησε στο πρώτο εξάμηνο τη λειτουργία της διπλής γραμμής Κιάτο-Αίγιο, μετά από απουσία 10 και πλέον ετών.

Για τις εμπορευματικές μεταφορές, μίλησε για υλοποίηση συνδέσεων του δικτύου με τη ΒΙΠΕ Κιλκίς, τη σύνδεση με τη Motor Oil, την ανάταξη της γραμμής ΣΚΑ-Ελευσίνα. Τέλος προανήγγειλε μελέτες για συνδέσεις με τις ΒΙΠΕ, Αλεξανδρούπολης, Θίσβης, Βοιωτίας κ.α.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Χωρίς κατηγορία

Ιπποδάμειος Αγορά: Προχωρά το οραματικό σχέδιο στον Πειραιά, τα επόμενα βήματα

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ιπποδάμειος Αγορά Πειραιά

Προχωρά με τη στήριξη όλων των φορέων το οραματικό έργο για τη δημιουργία νέας κλειστής αγορά στην πόλη του Πειραιά. Τον περασμένο Δεκέμβριο έγινε ένα ακόμα μεγάλο βήμα, με την παρουσίαση επικαιροποιημένης έρευνας από το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ.) Από τις τοποθετήσεις των επισήμων διαπιστώθηκε συναντίληψη για την αναγκαιότητα της εν λόγω παρέμβασης η οποία, με την υλοποίησή της, θα αποτελέσει ένα ισχυρό τοπόσημο για την πόλη του Πειραιά.

Πρόκειται για ένα εμβληματικό για τον Πειραιά έργο, που σκοπό έχει την μετεγκατάσταση της ανοιχτής σήμερα και σαφώς όχι οργανωμένης αγοράς του Πειραιά, στο κτίριο ακριβώς πίσω από τον σταθμό Μετρό ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Είναι το κτίριο που παλαιότερα χρησιμοποιούνταν ως αμαξοστάσιο του ΗΣΑΠ.

Η νέα αγορά έχει ήδη βαπτιστεί «Ιπποδάμειας Αγοράς». Η αξιοποίηση του παλαιού «αμαξοστασίου ΗΣΑΠ», με παραχώρηση από το υπερταμείο, θα το μετατρέψει σε ένα νέο τοπόσημο για τη περιοχή του ευρύτερου Πειραιά, ενώ θα βρίσκεται σε απόσταση βολής από τον μεγάλο συγκοινωνιακό κόμβο του Πειραιά και κοντά στον εμπορικό του πόλο.

Η νέα αγορά, λόγω της γειτνίασης με το λιμάνι, θα είναι εύκολα προσβάσιμη και επισκέψιμη στους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων λειτουργώντας και ως ένα από τα αξιοθέατα της πόλης, με τη στέγη της να φέρει ομοίωμα του ιστορικού Ρολογιού του Πειραιά.

Στόχος, είναι η μετατροπή της σε αγορά κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, με κύριο αντικείμενο τη λιανική πώληση τροφίμων, προϊόντων και άλλες συνδυαστικές χρήσεις όπως, άνθη, χώροι εστίασης, καφέ και άλλες δραστηριότητες γευσιγνωσίας και έκθεσης παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ

Παράλληλα η απελευθέρωση του σημερινού χώρου της αγοράς και η παράλληλη αξιοποίηση του Πύργου του Πειραιά (όπου ήδη υπάρχει ανάδοχο επενδυτικό σχήμα), δίνει μεγάλες δυνατότητες παράλληλης ανάπτυξης νέων χώρων, αξιοποιώντας ταυτόχρονα δύο κεντρικότατες περιοχές του κέντρου του Πειραιά.

Τα βήματα που μένουν να γίνουν είναι ακόμα πολλά. Ολοκλήρωση μελετών, περιβαλλοντική έγκριση, χρηματοδότηση και επιλογής διαγωνιστικής μεθόδου, δημοπράτηση και υλοποίηση του έργου. Ωστόσο, ένα ακόμα λιθαράκι προστέθηκε στην προσπάθεια αυτή.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα