Βαγγέλης
Θάνος

Δύο ακόμα Άδειες Διανομής Φυσικού Αερίου χορήγησε η ΡΑΕ στην  εταιρεία με την επωνυμία HENGAS Α.Ε. Οι άδειες αφορούν τους Δήμους Σπάρτης και Καλαμάτας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Με τους δύο νέους Δήμους στο ενεργητικό της η εταιρεία επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο της και φτάνει συνολικά τους 11 Δήμους της χώρας όπου διαθέτει άδεια διανομής φυσικού αερίου.

Επιπλέον η Hengas, διεκδικεί και άδεια και για έναν ακόμα δημο. Πριν από λιγο καιρό υπέβαλε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σχετικό αίτημα για τον Δήμο  Σερβίων, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Δήμος Καλαμάτας

Το προτεινόμενο δίκτυο στην πόλη της Καλαμάτας θα αποτελείται από σύστημα αγωγών χαμηλής πίεσης . Θα εγκατασταθεί σταθμός αποσυμπίεσης συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG station) στον οποίο θα τοποθετηθούν αποσυμπιεστές (CNG decompressors) δυναμικότητας 1800Nm3/h, με πίεση εισόδου από 15 μέχρι 200 bar και πίεση εξόδου 4 bar.

Το συμπιεσμένο φυσικό αέριο θα μεταφέρεται από σταθμούς συμπίεσης στο σταθμό αποσυμπίεσης με ειδικά βυτιοφόρα σε πιέσεις μέχρι 200 bar. Οι σταθμοί συμπίεσης θα βρίσκονται εγκατεστημένοι σε δίκτυο της HENGAS στην Πελοπόννησο.

Σύμφωνα με το προτεινόμενο  Αρχικό Πενταετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης, της εταιρείας το δίκτυο διανομής Φυσικού Αερίου της Καλαμάτας θα αποτελείται από αγωγούς χαμηλής πίεσης συνολικού μήκους 9.500 μέτρων,.

Στην πενταετία 2021-2025 προβλέπεται συνολική κατανάλωση για τους μη Βιομηχανικούς

Πελάτες (Οικιακοί και Εμπορικοί) 96.992 MWh ενώ για τους Μεγάλους Εμπορικούς/Βιομηχανικούς Πελάτες 109.706 MWh.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για την ανάπτυξητου δικτύου διανομής ανέρχεται σε 2, εκατ.  ευρώ, Το κόστος αυτό συμπεριλαμβάνει τις επενδύσεις για τηνκατασκευή Δικτύου Διανομής καθώς και για την κατασκευή του σταθμού αποσυμπίεσηςCNG.

Αξίζει να σημειώσουμε πως για  την Καλαμάτα έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της να αναπτύξει δίκυτο διανομής και η ΔΕΔΑ. Ωστόσο σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΡΑΕ μέχρι στιγμής το αίτημα της έχει γίνει αποδεκτό.

Δήμος Σπάρτης

Σύμφωνα με τα σχέδια της εταιρείας το  προτεινόμενο δίκτυο στην πόλη της Σπάρτης θα αποτελείται από σύστημα αγωγών χαμηλής πίεσης (4 bar).

Το δίκτυο διανομής Φυσικού Αερίου της Σπάρτης θα αποτελείται από αγωγούς χαμηλής πίεσης συνολικού μήκους 10.500 μέτρων, εκ των οποίων τα 2.000 μέτρα θα είναι αγωγός διατομής Φ160, τα 3.000 μέτρα θα είναι αγωγός διατομής Φ125 και τα 5.500 μέτρα θα είναι αγωγός διατομής Φ63.

Στην πενταετία 2021-2025 προβλέπεται συνολική κατανάλωση για τους μη Βιομηχανικούς Πελάτες (Οικιακοί και Εμπορικοί) 70.184 MWh ενώ για τους Μεγάλους Εμπορικούς/Βιομηχανικούς Πελάτες 249.206 MWh.

Ο προϋπολογισμός του έργου  ανάπτυξης του δικτύου  στη Σπάρτη ανέρχεται στα 2,4 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την εταιρεία οι πόροι των έργων θα προκύψουν  από ιδία κεφάλαια, επιδότηση από ευρωπαϊκά κεφάλαια μέσω ΕΣΠΑ, ενώ το υπόλοιπο θα χρηματοδοτηθεί από τράπεζες από τις οποίες η εταιρεία έχει λάβει ήδη βεβαίωση πιστοληπτικής ικανότητας.

 Πρόγραμμα ανάπτυξης  2022-2026

Πριν από λίγους μήνες η εταιρεία πήρε το “πράσινο φως” από τη ΡΑΕ για το πρόγραμμα ανάπτυξης για την περίοδο 2022-2026. Σύμφωνα με αυτό, προβλέπεται να επεκτείνει το δίκτυο φυσικού αερίου σε εννέα δήμους, στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου.

Πιο αναλυτικά ,η απόφαση αφορούσε τους Δήμους Δεσκάτης, Παιονίας, Πολυγύρου, Έδεσσας, Νάουσας, Σκύδρας, Τριπόλεως, Κορίνθου και Μεγαλόπολης. Ο προϋπολογισμός του έργου για την πενταετία ανέρχεται στα 53 εκατομμύρια ευρώ.

Κλείνοντας αξίζει να αναφέρουμε πως σύμφωνα με τις νέες κοινοτικές οδηγίες και κατευθύνσεις , τις οποίες υιοθετεί πλήρως και η χώρα μας, θα πρέπει στο εξής τα νέα δίκτυα που κατασκευάζονται να είναι“hydrogen-ready”. Πρακτικά σημαίνει πως  όλες οι νέες υποδομές και αγωγοί πρέπει να είναι συμβατά με τη χρήση υδρογόνου.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας