Βαγγέλης
Θάνος

Στα σκαριά βρίσκονται δύο μεγάλα αιολικά στην περιοχή της Βοιωτίας. Πρόκειται για δύο έργα συνολικής ισχύος 78,4 MW.

Τα πρότζεκτ βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα του διεθνή ομίλου VSB με έδρα τη Γερμανία, ο οποίος αποτελεί leader των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των δύο έργων αγγίζει τα 107,6 εκατ. ευρώ. Η ελληνική αγορά ΑΠΕ, αποτελεί πόλο έλξης και πεδίο επενδυτικών ευκαιριών για τους διεθνείς “παίκτες” γεγονός που επισφραγίζεται στην πράξη με δεκάδες πρότζεκτ να δρομολογούνται από ξένους επενδυτές.

Ο όμιλος VSB δραστηριοποιείται στην Ελλάδα μέσω της VSB RENEWABLE ENERGY HELLAS Ε.Π.Ε. και από άλλες συγγενικές εταιρείες, όπως αυτές που δρομολογούν τα παραπάνω έργα.

Το αιολικό στη Θήβα

Το πρώτο και μεγαλύτερο αιολικό είναι ισχύος 44,8 MW . Οι εγκαταστάσεις θα κατασκευαστούν στη θέση “Σάρρες – Μύτικας”, του Δήμου Θηβαίων στη Στερεά Ελλάδα. Ο προϋπολογισμός του πρότζεκτ ανέρχεται στα 46,8 εκατομμύρια ευρώ και βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα της W.E. Gregale New Energies MIKE, θυγατρική του VSB Group.

Οι ανεμογεννήτριες θα εγκατασταθούν στα βόρεια της Δ.Ε. Θηβαίων και αναπτύσσονται στην περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Θηβών.

Στο συγκεκριμένο αιολικό πάρκο προβλέπεται να εγκατασταθούν συνολικά 8 ανεμογεννήτριες με ονομαστική ισχύ 5600 kW η κάθε µία.

Η πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του σταθμού θα γίνεται μέσω της ΠΑΘΕ Αθηνών – Θεσσαλονίκης με έξοδο στον κόμβο των Θηβών με χρήση του επαρχιακού δρόμο που οδηγεί στο Μουρίκι και στην συνέχεια μέχρι τον οικισμό Πλατανάκια από όπου θα ξεκινήσουν οι εργασίες διάνοιξης της νέας οδοποιίας για την πρόσβαση και διασύνδεση του αιολικού πάρκου.

Η ηλεκτρική διασύνδεση θα πραγματοποιηθεί στον υποσταθμό ΥΛΙΚΗ πλησίον του οικισμού Μουρίκι του Δ.Ε. Θηβαίων μέσω υπογείου καλωδίου μήκους περίπου 7,7 χλμ νοτιοδυτικά του αιολικού πάρκου.

Επίσης για την εσωτερική διασύνδεση θα κατασκευαστούν εντός της εσωτερικής οδοποιίας χαντάκια καλωδιώσεων συνολικού μήκους περίπου 6.200 μέτρα.

Η επιλογή της θέσης εγκατάστασης του ΑΣΠΗΕ, έγινε από την εταιρία, μετά από εξέταση της περιοχής, ώστε να ικανοποιεί όλους τους περιορισμούς της σχετικής νομοθεσίας, να μην επηρεάζει το περιβάλλον, τους υπάρχοντες οικισμούς και τις εν γένει δραστηριότητες της ευρύτερης περιοχής.

Αιολικό στη Ράχη

Το δεύτερο και λίγο μικρότερο από άποψη ισχύος αιολικό θα βρίσκεται εντός των ορίων του Δήμου Λεβαδέων στη θέση “Ράχη”, και προωθείται από την W.E. Graigos New Energies Μονοπρόσωπη ΙΚΕ. Η συνολική ισχύς του σταθμού φτάνει τα 33,6 MW και το κόστος αναμένεται να φτάσει στα 46,8 εκατ. ευρώ. Στο συγκεκριμένο αιολικό πάρκο προβλέπεται να εγκατασταθούν συνολικά 6 ανεμογεννήτριες με ονομαστική ισχύ 6000 kW η κάθε µία.

Η ηλεκτρική διασύνδεση του σταθμού θα είναι υπόγεια κάνοντας χρήση των υφιστάμενων δρόμων πλησίον της ΑΓ1 και πραγματοποιηθεί στον εν λειτουργία υποσταθμό την θέση «Άγιος Νικόλαος» της Δ.Ε. Διστόμου με εκτιμώμενο μήκος περίπου 11.400 μέτρων βορειοδυτικά του αιολικού πάρκου πλησίον του εργοστασίου Αλουμίνιο Ελλάδος.

Τη δεδομένη στιγμή τα έργα βρίσκονται σε διαδικασία αδειοδοτικής ωρίμανσης. Και τα δύο πρότζεκτ τέθηκε σε Δημόσια Διαβούλευση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από την Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Στερεάς Ελλάδας. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις αποτελούν σημείο καμπής για την πορεία των έργων.

Ο Όμιλος VSB, με έδρα τη Δρέσδη της Γερμανίας, είναι διεθνής εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Εκτός από την Ελλάδα ο Όμιλος έχει δραστηριότητες σε Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ρουμανία, Ολλανδία κ.α.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV