Βαγγέλης
Θάνος

Θετικά ξεκίνησε το νέο έτος για τέσσερις υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το 2023 αναμένεται να είναι εξίσου “θερμό” όσον αφορά τα έργα πράσινης ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για δύο φωτοβολταϊκά και δύο αιολικά πάρκα. Τα έργα εξασφάλισαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά από γνωμοδότηση των αντίστοιχων Περιφερειών, την έγκριση περιβαλλοντικών όρων και πραγματοποίησαν το πιο σημαντικό βήμα στην αδειοδοτική διαδικασία.

Τα δύο φωτοβολταϊκά  είναι ισχύος 70 και 36,3 MW και  οι δύο αιολικοί σταθμοί   54 και 35 MW αντίστοιχα.

Φωτοβολταϊκοί σταθμοί

Το μεγαλύτερο έργο από πλευράς ισχύος ανήκει στην CPW SOLAR MAE. Τα σχέδια της εταιρείας προβλέπουν φωτοβολταικό σταθμό ισχύος 70 MW . Οι εγκαταστάσεις θα βρίσκονται εντός της Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Θίσβης, στο Δήμο Θηβαίων.

Ο Φ/Β σταθμός προβλέπεται να συνδεθεί στο υφιστάμενο ΚΥΤ Θίσβης. Ο Υ/Σ ανύψωσης τάσης είναι εγκαταστημένος εντός της ΒΙ.ΠΕ σε πολύ μικρή απόσταση από το Φ/Β σταθμό.

Η CPW SOLAR MAE είναι συγγενική της Σωληνουργείας Κορίνθου, μέλος του Ομίλου Cenergy Holdings.

Αξιοσημείωτο είναι και το πρότζεκτ για φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 36,3 MW της Μποζόνιο. Η εταιρεία ΜΠΟΖOΝΙΟ AΕ συστάθηκε στις 6 Μαρτίου 2008. Eίναι θυγατρική της κορυφαίας στο real estate Dimand ΑΕ και δραστηριοποιείται στην αξιοποίηση και ανάπτυξη ακινήτων καθώς και στην παροχή συναφών υπηρεσιών στην Ελλάδα, στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Από σύστασή της και μέχρι τον Απρίλιο 2010, η εταιρεία παρέμεινε ουσιαστικά ανενεργή και δεν απασχολεί προσωπικό.
Από ότι φαίνεται πλέον η Μποζόνιο ενεργοποιείται ξανά και μάλιστα με έντονη δραστηριότητα στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τα σχέδια της εταιρείας προβλέπουν φωτοβολταικό σταθμό ισχύος 36,3 MW. Οι εγκαταστάσεις θα φιλοξενηθούν στη θέση «Βραχιόλας», του Δήμου Πολυγύρου .

Ο φωτοβολταϊκός σταθμός θα συνδεθεί σε νέο υποσταθμό ΜΤ/ΥΤ, ο οποίος θα κατασκευαστεί, κοντά στην υφιστάμενη γραμμή Υψηλής Τάσης. Ο υποσταθμός βρίσκεται σε απόσταση περίπου 1.5 χιλιομέτρων νότιο-νοτιοδυτικά του χώρου εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού πάρκου.

Αυτό δεν είναι το μοναδικό εγχείρημα της. Η Μποζόνιο έχει εξασφαλίσει περιβαλλοντικούς όρους για ακόμα ένα φωτοβολταϊκό, ισχύος  51,94 MW στη θέση Κουδούνια , στο Δήμο Δράμας.

Αιολικοί σταθμοί

Ο πρώτος σταθμός ανήκει στην AIRENERGY ΚΕΡΔΥΛΙΑ ΑΓΚΑΘΩΤΟ ΜΙΚΕ . Η εταιρεία δρομολογεί σταθμό ισχύος 54 MW στη θέση «Δασότοπος», στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

​​Ο Αιολικός Σταθμός θα αποτελείται από εννέα ανεμογεννήτριες και θα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2,9 km από τον κοντινότερο οικισμό, την Μαυρούδα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου, η πρόσβαση στο χώρο εγκατάστασης του σταθμού θα πραγματοποιηθεί μέσω του υφιστάμενου οδικού δικτύου για το οποίο προβλέπονται παρεμβάσεις διάνοιξης.

Το δεύτερο έργο, ισχύος 35 MW θα εγκατασταθεί στις θέσεις Τρίκορφα-Μπακλέση-Πουρνάρα-Άγιος Θεόδωρος-Φτέρη, στο Δήμο Δωρίδας, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Το πρότζεκτ προωθείται από την ΑΙΟΛΙΚΗ ΤΡΙΚΟΡΦΩΝ Α.Ε. Πρόκειται για συγγενική της Mytilineos. Ο ενεργειακός πρωταγωνιστής ενισχύει συνεχώς το χαρτοφυλάκιο και τη θέση του στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στην ουσία πρόκειται για την επέκταση ισχύος του περιβαλλοντικά αδειοδοτημένου και εν λειτουργία αιολικού σταθμού ισχύος 14 MW στη θέση “Τρίκορφα”, με την προσθήκη πέντε επιπλέον Α/Γ ισχύος 4,2 MW η καθεμία (συνολική προσθήκη 21 MW) στις θέσεις «Μπακλέση, Πουρνάρα, Άγιος Θεόδωρος και Φτέρη». Με την προτεινόμενη επέκταση, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του σταθμού θα ανέρχεται σε 35 MW.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV