Newsroom

Η Deloitte Ελλάδος έδωσε δυναμικό παρών στο 33o Greek Economic Summit, που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, με τα στελέχη της να χαρτογραφούν τις σημαντικές ευκαιρίες που έχει μπροστά της η ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια προκειμένου να καταστεί πιο βιώσιμη και ανθεκτική.

Τα στελέχη της Deloitte ανέδειξαν τη σημασία του μετασχηματισμού του τραπεζικού συστήματος, την ορθή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, τις αλλαγές που αναμορφώνουν τον ενεργειακό χάρτη της Ελλάδος και της ΝΑ Ευρώπης, την προετοιμασία και εκπαίδευση των νέων επιστημόνων, τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, καθώς και τη συνέχιση της προσέλκυσης νέων επενδύσεων.

Πιο συγκεκριμένα, στο φετινό Greek Economic Summit, ο κ. Νίκος Χριστοδούλου, Partner, Consulting Leader της Deloitte Greece, συμμετείχε στη συζήτηση με θέμα «Τράπεζες και ψηφιακός μετασχηματισμός στο «μικροσκόπιο» με τη κα Sophia Bantanidis, Future of Finance Analyst, Citi Global Insights, και την κα Χριστίνα Θεοφιλίδη, Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής και Εκτελεστικού Μέλους του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας. Ο κ. Χριστοδούλου αναφέρθηκε στην πρόσφατη διεθνή μελέτη της Deloitte, σύμφωνα με την οποία οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες βρίσκονται σε προχωρημένο επίπεδο ψηφιακής ωριμότητας, ακόμη και σε διεθνές επίπεδο, ενώ τόνισε ότι έχουν κάνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της ψηφιοποίησής τους, καταφέρνοντας να βρουν την ισορροπία μεταξύ του απαραίτητου φυσικού δικτύου καταστημάτων και των ψηφιακών εναλλακτικών δικτύων.

Στη συζήτηση σχετικά με το ενεργειακό κόστος και τις εξελίξεις στην Ευρώπη και την Ελλάδα την οποία συντόνισε ο κ. Κωνσταντίνος Ανδριοσόπουλος, καθηγητής ενεργειακής οικονομίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας του Ελληνο-Αμερικάνικου Εμπορικού Επιμελητηρίου, στην οποία συμμετείχαν o Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας, ο κ. Κωστής Σιφναίος, Αντιπρόεδρος & Managing Director της Gastrade, ο κ. Andrew Walker, VP Strategy της Cheniere Marketing, ο κ. Κώστας Ελευθεριάδης, Financial Advisory Partner & Energy Leader της Deloitte Greece, τόνισε ότι στη σημερινή συγκυρία παρουσιάζεται μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα, αλλά χρειάζονται προσεκτικά βήματα στις επενδύσεις στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας. Επισήμανε ότι οι συνθήκες που επικρατούν στην παγκόσμια αγορά δημιουργούν συνθήκες που ευνοούν την ελληνική αγορά να μεγαλώσει και δημιουργούν χώρο για περισσότερες επενδύσεις στην Ελλάδα, υπάρχουν όμως και αρκετά προαπαιτούμενα για την πραγματοποίηση αυτών των επενδύσεων και την ορθή ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Ο κ. Αλέξης Κόντης, Clients & Industries Director της Deloitte Greece συντόνισε τη συζήτηση σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», στην οποία συμμετείχαν ο κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, η κα Λουκία Ακρίτα, Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος και ο κ. Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών.

Ξεκινώντας με μια σύντομη παρουσίαση των κυριότερων ευρημάτων από δύο πρόσφατες μελέτες που διεξήγαγε η Deloitte Ελλάδος (The Next Generation EU – “Greece 2.0” as a vital enabler to thrive in a New Normal και Comparative Analysis of the Receipt of the Recovery & Resilience Fund amongst Member-States of the European Union), ακολούθησε μια γόνιμη ανταλλαγή απόψεων με τους συμμετέχοντες γύρω από τη μέχρι σήμερα θετική πορεία υλοποίησης του Σχεδίου, αλλά και τις προκλήσεις του αύριο. Συζητήθηκαν και αναδείχθηκαν ζητήματα όπως η απορροφητικότητα, η αυξημένη αβεβαιότητα για τις διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις, οι πληθωριστικές πιέσεις, το REPowerEU στο πλαίσιο της ενεργειακής κρίσης, η επιτυχής πορεία του δανειακού σκέλους του προγράμματος, αλλά και το εκτενές μεταρρυθμιστικό έργο το οποίο αναμένεται να αναβαθμίσει ουσιαστικά το οικονομικό μοντέλο της χώρας και να την καταστήσει ξανά ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.

Στο πάνελ με θέμα «Preparing youth for the workplaces of the future – The STEM Education» ο κ. Χρήστος Θεοχαρόπουλος, Deputy Public Policy Leader της Deloitte Ελλάδος, παρουσίασε τα σημαντικότερα ευρήματα του Παρατηρητηρίου STEM 2022 της Deloitte, το οποίο συγκέντρωσε στοιχεία και απόψεις εργοδοτών, φοιτητών και νέων εργαζομένων από επτά ευρωπαϊκές χώρες και ανέδειξε τις ραγδαία αυξανόμενες ανάγκες για εργαζόμενους με δεξιότητες στην τεχνολογία και πληροφορική που θα καλύψουν θέσεις σχετιζόμενες με την ψηφιακή και πράσινη οικονομία. Στη συζήτηση που ακολούθησε με την κα Λίτσα Παναγιωτοπούλου, Προέδρο της Επιτροπής Καινοτομίας, Εκπαίδευσης και Επιχειρηματικότητας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, επισημάνθηκε η ανάγκη για μια συνεκτική στρατηγική ώστε να κατευθυνθούν περισσότεροι νέοι στις σπουδές STEM, να αυξηθεί η συμμετοχή των γυναικών στα τεχνολογικά επαγγέλματα, και να δοθούν ευκαιρίες επανακατάρτισης και αναβάθμισης δεξιοτήτων των εργαζομένων, ενώ τονίστηκε η αυξανόμενη έμφαση που δίνουν οι εργοδότες στις «ήπιες» δεξιότητες (soft skills) όπως επικοινωνία, υπευθυνότητα και ικανότητα επίλυσης σύνθετων προβλημάτων.

Στην ενότητα με θέμα «Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη: Οδηγίες και πρακτικές για το επόμενο στοίχημα της Ελλάδας» στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας, η κα Ελένη Ανδρεάδη, Διευθύντρια Αειφόρου Ανάπτυξης και Κοινωνικής Ευθύνης του ξενοδοχειακού ομίλου Sani/Ikos, και ο κ. Ιωάννης Παππάς, Διευθυντής στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού, ο κ. Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου, Consulting Partner της Deloitte Greece, στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι «με βάση όλες τις πρόσφατες έρευνες, η βιωσιμότητα αποτελεί όλο και σημαντικότερη προτεραιότητα για τους ταξιδιώτες παγκοσμίως και βασικό κριτήριο επιλογής ενός προορισμού, ιδιαίτερα για τις νεότερες γενιές των Gen Z και Millennials». Τόνισε επίσης ότι « η ανάδειξη της Ελλάδας ως ενός πραγματικά βιώσιμου προορισμού θα μεγιστοποιήσει τα περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη και θα ενισχύσει την ελκυστικότητα της χώρας, ενώ το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει πλέον σαφή σχέδια δράσης ανά Περιφέρεια και για πληθώρα συγκεκριμένων προορισμών, μία ουσιαστική στόχευση και δέσμευση της Πολιτείας και των εμπλεκόμενων φορέων για την ενίσχυση της βιωσιμότητας, και σημαντικά κονδύλια για την υλοποίηση σχετικών επενδύσεων και δράσεων μπορεί να μας κάνει σαφώς αισιόδοξους».

Τέλος στο κλείσιμο του συνεδρίου ο κ. Βασίλης Καφάτος, Partner, Clients and Industries Leader, Deloitte και Αντιπρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, είχε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη με θέμα: «Οι επενδυτικές προοπτικές της Ελλάδας». Kατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Γεωργιάδης μεταξύ άλλων ανέφερε: «Τα δυο τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει σημειώσει ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων, με το 2023 να αναμένεται να αποτελέσει νέο ρεκόρ» και συνεχίζοντας σημείωσε: «Στο πρώτο τρίμηνο εφαρμογής του κύκλου του νέου αναπτυξιακού νόμου για τον τουρισμό υπεβλήθησαν 561 σχέδια συνολικής επενδυτικής δαπάνης 1,6 δις. Ταυτόχρονα, μεγάλες εταιρείες εμπιστεύονται την Ελλάδα στον τουριστικό τομέα και αυτό δείχνει το μέγεθος της αλλαγής της χώρας, ενώ οι πολλές και σημαντικές επενδύσεις και στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας αλλάζουν την εικόνα της χώρας».

Ο κ. Καφάτος σχολίασε ότι τα τελευταία χρόνια βλέπουμε σημαντική αύξηση επενδύσεων κορυφαίων εταιριών σε κέντρα ψηφιακών δεξιοτήτων και καινοτομίας και αναγνώρισε ως βασικότερο παράγοντα επιτυχίας την ανάπτυξη ταλέντου με τις ψηφιακές γνώσεις και δεξιότητες του μέλλοντος. Καταλήγοντας, ο κ. Γεωργιάδης, αναφέρθηκε με ένθερμα λόγια στις επενδύσεις της Deloitte στη χώρα και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, εκφράζοντας την υπερηφάνεια του για το ότι οι επενδύσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV