Newsroom

Με αυξημένη κινητικότητα ξεκίνησε το 2020 όσον αφορά την ωρίμανση νέων έργων επεξεργασίας απορριμμάτων, η οποία εντάσσεται στον φιλόδοξο σχεδιασμό της Κυβέρνησης για τη δημοπράτηση 17 μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) εντός του τρέχοντος έτους.

Πέραν των έργων που βρίσκονται σε κατασκευή και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το 2021, όπως οι μονάδες της Βοιωτίας, της Ηλείας και της Αλεξανδρούπολης, μία νέα γενιά ΜΕΑ βρίσκεται στα σκαριά και αναμένεται να εισέλθει σε υλοποίηση -καλώς εχόντων των πραγμάτων- σε εύλογο χρονικό διάστημα καθώς αυτή την περίοδο κλείνουν σημαντικές εκκρεμότητες για τη δημοπράτησή τους..

Ποιος είναι όμως ο απολογισμός μέχρι στιγμής για τη χρονιά που διανύουμε;

Ξεκινώντας από το νοτιότερο άκρο της Ελλάδας, στην Κρήτη, στις αρχές του χρόνου ήρθε η έγκριση του έργου από την Περιφέρεια, για το εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων στη Σητεία, με προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ, με την Κυβέρνηση να στοχεύει στη δημοπράτηση συνολικά 3 μονάδων σε Σητεία, Ηράκλειο και Χερσόνησο, μέσα στο 2020.

Στην Π.Ε. Αχαΐας, μετά την πρόσφατη έκδοση της ΑΕΠΟ από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας και Ιονίου, η ΜΕΑ Δυτ. Αχαΐας που προβλέπεται να εξυπηρετεί και τους κατοίκους της Πάτρας πραγματοποίησε ένα ακόμη κρίσιμο βήμα προς τη δημοπράτησή της.

Σημειώνεται ότι η ωρίμανση του εν λόγω περιβαλλοντικού έργου εξελίσσεται με αρκετά γοργούς ρυθμούς δεδομένου ότι λιγότερο από ένα χρόνο πριν, την άνοιξη του 2019 είχε προηγηθεί η ομόφωνη έγκριση των τεχνικών μελετών και των τευχών δημοπράτησης.

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ως γνωστόν, πέραν της μονάδας της Βοιωτίας που κατασκευάζεται, σχεδιάζονται 2 ακόμη ΜΕΑ σε Χαλκίδα και Λαμία με εκτιμώμενο κόστος 30 εκατ. ευρώ έκαστη -που επίσης εντάσσονται στο «πακέτο» των 17 μονάδων, για τις  οποίες είχαν προηγουμένως ενταχθεί και δημοπρατηθεί οι σχετικές μελέτες, με χρηματοδότηση από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ.

Προχωρώντας βορειότερα,  στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, «πράσινο φως» έλαβε στα τέλη Φεβρουαρίου και η κατασκευή της ΜΕΑ Δυτ. Θεσσαλίας καθώς ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ενέκρινε τη δημοπράτηση του έργου. Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 31 εκατ. ευρώ και είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας με δικαιούχο τον Δήμο Τρικκαίων.

Στην Κεντ. Μακεδονία, εγκρίθηκαν από το ΥΠΕΝ στις αρχές του χρόνου, οι περιβαλλοντικοί όροι και για τη μονάδα του Ανατολικού Τομέα Θεσσαλονίκης που προορίζεται να διαχειρίζεται περίπου το 36% των σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων της Π.Ε. Θεσσαλονίκης και τα σύμμεικτα της Π.Ε. Χαλκιδικής. Υπενθυμίζεται ότι το υπολειπόμενο 64% των απορριμμάτων θα διαχειρίζεται η έτερη μονάδα που σχεδιάζεται για τον Δυτικό Τομέα της Π.Ε. Θεσσαλονίκης και θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ.

Στα της Αττικής, προκηρύχθηκε και βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη ο διαγωνισμός του ΕΔΣΝΑ για την αναβάθμιση και λειτουργία του Ε.Μ.Α. Άνω Λιοσίων που προβλέπει τη μετατροπή του σε «Πράσινο Εργοστάσιο» (σ.σ. για την αναβάθμιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και την προσθήκη δυνατότητας διαχείρισης βιοαποβλήτων από το πρόγραμμα Διαλογής στην Πηγή που ξεκινά στην Περιφέρεια), με 128,96 εκατ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ).

Κλείνοντας, στην ακριτική Θράκη, αυτή την περίοδο προωθούνται ενεργά 2 νέες μονάδες: μία στον Βόρειο Έβρο (Ορεστιάδα) και μία -μικρότερης κλίμακας με δυναμικότητα περί τους 1.000 τόνους- στη Σαμοθράκη με τις χωροθετήσεις των έργων να βρίσκονται υπό οριστικοποίηση και επόμενο βήμα τη σύνταξη των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV