Newsroom

«Θερμό» διαφαίνεται το φετινό καλοκαίρι για τις μεγάλες αποκρατικοποιήσεις στην Ενέργεια, με το ΤΑΙΠΕΔ να έχει προκηρύξει, αρχής γενομένης από το αμέσως προηγούμενο διάστημα, συνολικά 3 διαγωνιστικές διαδικασίες, εκ των οποίων μάλιστα οι 2 προχωρούν στη δεύτερη τους φάση.

Πιο συγκεκριμένα:

Στο «μέτωπο» της νεοσύστατης ΔΕΠΑ Υποδομών Α.Ε. μόλις στις αρχές του Ιουνίου, ανακοινώθηκαν τα προεπιλεγέντα επενδυτικά σχήματα που περνούν στη Β’ Φάση του διαγωνισμού (που αφορά στις δεσμευτικές προσφορές) για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου, από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σε συμφωνία με τα ΕΛΠΕ (που συμμετέχουν με 35% στη μετοχική σύνθεση), με τα οποία πωλούν από κοινού τα μερίδιά τους.

Υπενθυμίζεται ότι στη Β’ φάση του διαγωνισμού προκρίνονται τα επενδυτικά σχήματα: EP INVESTMENT ADVISORS, FIRST STATE INVESTMENTS (European Diversified Infrastructure Fund II), ITALGAS SpA, KKR (KKR Global Infrastructure Investors III L.P.), MACQUARIE (MEIF 6 DI HOLDINGS) και η ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ SINO-CEE FUND & SHANGHAI DAZHONG PUBLIC UTILITIES (GROUP) Co., Ltd.

Αντίστοιχες εξελίξεις σημειώθηκαν και στη διαγωνιστική διαδικασία για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε., όπου το ΤΑΙΠΕΔ, στα μέσα του τρέχοντος μήνα, προεπέλεξε 7 επενδυτικά σχήματα, τα οποία πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής στη Β’ φάση του διαγωνισμού για την απόκτηση μεριδίου 65%, με δυνατότητα -μάλιστα- απόκτησης του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας δυνάμει του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των μετόχων της ΔΕΠΑ Α.Ε., δηλαδή του ΤΑΙΠΕΔ και των ΕΛΠΕ.

Εδώ, οι «μνηστήρες» που πέρασαν στη Β’ Φάση είναι τα παρακάτω επενδυτικά σχήματα: C.G. GAS LIMITED, MET HOLDING AG, SHELL GAS B.V.,  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ A.E., Κ/Ξ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ & EDISON INTERNATIONAL HOLDING N.V.,  Κ/Ξ ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ ΕΛΛΑΣ & ΔΕΗ Α.Ε. και ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ A.E.

Ο «θερμός» Ιούνιος έμελλε να κλείσει εξίσου δυναμικά με την εκκίνησή του, εφόσον χθες το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε την έναρξη του διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση της χρήσης, ανάπτυξης και εκμετάλλευσης του υπόγειου φυσικού χώρου που προκύπτει από το σχεδόν εξαντληθέν κοίτασμα φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα», για τη μετατροπή του σε χώρο αποθήκευσης φυσικού αερίου. Εδώ, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές καλούνται να υποβάλουν φάκελο εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέχρι και το μεσημέρι της 31η Αυγούστου 2020.

Τι έπεται

Παρά τις αντιξοότητες που δημιούργησε η πανδημία, όπως οι στόχοι για την υλοποίηση ενός ευρέως πλάνου ιδιωτικοποιήσεων στον χώρο της Ενέργειας μέσα στο επόμενο διάστημα παραμένουν ως έχουν με προτεραιότητα την μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, όπου προβλέπεται πώληση μεριδίου 49%.

Παρόμοια είναι η εικόνα και για τον ΑΔΜΗΕ, παρά τη διολίσθηση από το αρχικό χρονοδιάγραμμα όσον αφορά την έναρξη των διαγωνιστικών διαδικασιών για περαιτέρω αποκρατικοποίησή του, με αυτές να μετατίθενται προς  τα τέλη του 2020 ή τις αρχές του 2021.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η επίτευξη του στόχου των 2,4 δισ. ευρώ για το ΤΑΙΠΕΔ από τις αποκρατικοποιήσεις φαντάζει πλέον ακατόρθωτος,  με τις νέες εκτιμήσεις των εσόδων να τοποθετούνται γύρω στα 400 εκατ. ευρώ.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV