Νίκος
Καραγιάννης

Συνεχίζεται η ανοδική πορεία των τουριστικών μεγεθών της χώρας, όπως αυτή αποτυπώνεται στην έρευνα του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) για τον μήνα Ιούλιο. Συγκεκριμένα, στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας καταγράφηκε αύξηση των διεθνών αφίξεων 9,8% πάντα για τον Ιούλιο του 2018, σε σχέση με τον περυσινό Ιούλιο, ενώ από την αρχή του έτους η αύξηση είναι στο 15,1%.

Εστιάζοντας στις αεροπορικές αφίξεις, η Αθήνα πρωταγωνιστεί με άνοδο 18,1%, ενώ τα περιφερειακά αεροδρόμια κινήθηκαν με άνοδο 7,8%. Σε επίπεδο έτους οι αυξήσεις των αφίξεων κινούνται σε 21,8% για το αεροδρόμιο της Αθήνας και 12,8% στα περιφερειακά αεροδρόμια. Την ίδια στιγμή οι διεθνείς οδικές αφίξεις, μπορεί να μειώθηκαν κατά 2,1% τον Ιούλιο του 2018, ενώ από από την αρχή του έτους υπάρχει μικρή αύξηση 1,5%.

Σε επίπεδο προορισμών, τον Ιούλιο του 2018, αύξηση εμφάνισαν οι προορισμοί των Κυκλάδων 12,7%, του Ιονίου κατά 13,5% και των Δωδεκάνησων 2,0%. Μείωση παρουσίασε η Κρήτη κατά -6,3%.

Τον Ιούλιο, οι τιμές των ελληνικών ξενοδοχείων, παρά τις ανοδικές τάσεις, και σύμφωνα με τα στοιχεία της trivago, κινούνται στους περισσότερους προορισμούς σε ανταγωνιστικά επίπεδα, συγκρινόμενες με τις τιμές των ξενοδοχειακών μονάδων αντίστοιχων προορισμών του εξωτερικού, παρά τις πολύ υψηλότερες φορολογικές επιβαρύνσεις που υφίσταται το ελληνικό ξενοδοχειακό προϊόν σε σχέση με το αντίστοιχο προϊόν των άμεσα ανταγωνιστικών προορισμών, πάντα σύμφωνα με το Ιnsete.

Εξαίρεση αποτελούν η Μύκονος και η Σαντορίνη που έχουν πλέον καθιερωθεί διεθνώς ως προορισμοί υψηλής δαπάνης και αντλούν την πελατεία τους από τις υψηλότερες εισοδηματικές τάξεις διεθνώς. Οι 3 κυριότερες αγορές της Ελλάδας ήταν η Ιταλία, η Βρετανία και η Γερμανία ενώ οι κυριότεροι προορισμοί ήταν η Αθήνα, η Μύκονος και η Σαντορίνη. Για την ελληνική αγορά, πολύ δημοφιλείς προορισμοί ήταν η Αθήνα, η Σκιάθος, η Ίος, η Πάρος και τα Χανιά.

Σε ό,τι αφορά τέλος της εισπράξεις, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2018, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 18,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 και διαμορφώθηκαν στα 4.848 εκατ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση κατά +29,6% των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-28, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 3.422 εκατ. ευρώ, καθώς οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ-28 παρουσίασαν μικρή μείωση κατά -0,2% και διαμορφώθηκαν στα 1.287 εκατ. ευρώ.

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV