Δύο νέοι φωτοβολταϊκοί σταθμοί, συνολικής ισχύος 113,632 MW, βρίσκονται στα σκαριά στην Κοζάνη και η κατασκευή τους αναμένεται να γίνει στις θέσεις “Φλαμούρια 2 – Κλεισούρα ρέμα 1&2 – Κοκκά – Σωκράτη – Καστανια – της Δ.Ε. Σερβίων – Σαρανταπόρου των Δήμου Σερβίων και Ελλασόνας, των Π.Ε. Κοζάνης και Λάρισας.
Στη δεδομένη χρονική στιγμή το έργο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 15/08/2023 από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Δυτικής Μακεδονίας σχετικά με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η SAISON SOLAIRE ΕΝΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.
Ο εκτιμώμενος συνολικός προϋπολογισμός του έργου σε Κοζάνη και Λάρισα ανέρχεται στα 112,48 εκατ. ευρώ.
Τα έργα αφορούν εγκατάσταση και λειτουργία φωτοβολταϊκών σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας συνολικής ισχύος 113,632 MW, στις θέσεις «ΦΛΑΜΟΥΡΙΑ 2 – ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ ΡΕΜΑ 1&2 – ΚΟΚΚΑ – ΣΩΚΡΑΤΗ – ΚΑΣΤΑΝΙΑ», Δημοτικής Ενότητας Σερβιών – Σαρανταπόρου, Δήμου Σερβιών Ελασσόνας, Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης – Λάρισας, σε Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Η εγκατάσταση που θα ανεγερθεί στα εν λόγω αγροτεμάχια αποτελεί φωτοβολταϊκούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Οι σταθμοί αυτού του τύπου λειτουργούν κάνοντας χρήση της ηλιακής ακτινοβολίας ως πρωτογενή πηγή ενέργειας. Η ηλιακή ακτινοβολία προσπίπτει πάνω σε φωτοβολταϊκές γεννήτριες. Κάθε γεννήτρια από αυτές δομείται από ειδικές κυψέλες οι οποίες βρίσκονται σταθερά τοποθετημένες εντός προστατευτικού καλύμματος. Όταν η γεννήτρια εκτεθεί στην ηλιακή ακτινοβολία παράγει στα άκρα της ηλεκτρική συνεχή τάση και μπαίνει σε κατάσταση λειτουργίας. Το βασικό σύστημα παραγωγής χρησιμοποιεί επιπλέον της συστοιχία των γεννητριών έναν αντιστροφέα τάσης, ο οποίος μετατρέπει την συνεχή τάση της συστοιχίας σε εναλλασσόμενη, κατάλληλη για να εισαχθεί στο ηλεκτρικό δίκτυο.
Η ονομαστική ισχύς των πάρκων θα υλοποιηθεί με χρήση συνολικά 169.600 Φ/Β γεννητριών (panels) της εταιρίας Trina, τύπου TSM-DEG21C-20-670 και ονομαστικής μέγιστης ισχύος 670Wp μονονοκρυσταλλικής τεχνολογίας, με συνολική ονομαστική ισχύ 113,632 MW.
Βάσει της διαθεσιμότητας και της μελέτης των πάρκων επιλέχθηκαν να χρησιμοποιηθούν οι αντιστροφείς (inverters) της εταιρίας Huawei και συγκεκριμένα θα εγκατασταθούν 876 αντιστροφείς τύπου SUN2000 – 100KTL -H1.
Ηλεκτρική διασύνδεση
Όσον αφορά στα έργα διασύνδεσης για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 113,632 MW τα πάρκα θα συνδέονται με τον νέο ΚΥΤ Μεταξά το οποίο θα αναπτυχθεί ως συνοδό έργο του Φ/Β σταθμού ΄΄ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ ΡΕΜΑ 2΄΄. Η διασύνδεση των Φ/Β σταθμών με τον νέο υπό ανάπτυξη υποσταθμό θα πραγματοποιηθεί μέσω υπόγειας
γραμμής Μέσης Τάσης (ΜΤ) μήκους:
1. 8.865,21 (ΦΛΑΜΟΥΡΙΑ 2)
2. 2.326,33 (ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ ΡΕΜΑ 1)
3. 2.244,61 (ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ ΡΕΜΑ 2)
4. 3.793,72 (ΚΟΚΚΑ)
5. 2.609,63 (ΣΩΚΡΑΤΗ)
6. 14.228,89 (ΚΑΣΤΑΝΙΑ)
Η συνολική όδευση καλωδίου Μέσης Τάσης (ΜΤ) (για όλα τα πολύγωνα) ανέρχεται στα 34.068,39 m.
Υπόγεια γραμμή μεταφοράς Μέσης Τάσης
Η υπόγεια γραμμή μεταφοράς μέσης τάσης είναι μήκους 34.068,39 μέτρων . Για την υλοποίηση της θα διανυχθούν χαντάκια παράλληλα των υφιστάμενων αγροτικών και επαρχιακών δρόμων και μετά και από την αδειοδότηση τους από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες. Η επίχωση τους θα γίνει τηρώντας όλες τις προβλεπόμενες διατάξεις και νομοθεσίες για την τοποθέτηση αγωγών εντός εδάφους με την κατάλληλη σήμανση.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας