Η αποκατάσταση και επαναλειτουργία του Θεάτρου Λυκαβηττού, δρομολογήθηκε και θα ολοκληρωθεί έως το προσεχές Φθινόπωρο, αποτελώντας «ένα Παν-Όραμα για το αθηναϊκό πολιτιστικό και φυσικό τοπίο», όπως τόνισαν οι συντελεστές του έργου, η Περιφέρεια Αττικής (Κεντρικός Τομέας Αθηνών) και Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ Α.Ε.), στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στον εμβληματικό χώρο του λόφου κάτω από το εκκλησάκι του Αγ. Γεωργίου.
Παράλληλα, με την επαναλειτουργία του θεάτρου και την αποκατάσταση του ως μητροπολιτικού πολιτιστικού πόλου, θα αναδιαμορφωθεί και ο απαξιωμένος περιβάλλον χώρος μέσω αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 2.234.000 ευρώ, χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής, ενώ η λειτουργία του Θεάτρου θα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Η παριστάμενη στην συνέντευξη υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μυρσίνη Ζορμπά ευχαρίστησε θερμά την Περιφέρεια και προσωπικά την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου «που εμπιστεύτηκε τον ρόλο αυτόν στο ΥΠΠΟΑ, με ένα χρονοδιάγραμμα που κάνει ορατή την ολοκλήρωση των εργασιών». Επιπλέον χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική τη συνεργασία του υπουργείου με την Περιφέρεια Αττικής, με την οποία υπογραμμίζεται η ικανότητα του Δημοσίου να αντιμετωπίσει με όραμα και πνεύμα συνεργασίας τα σύνθετα ζητήματα μιας μητρόπολης όπως η Αθήνα. «Μπορεί όχι μονάχα να φτιάχνει υποδομές αλλά και να σχεδιάζει τις υποδομές σε συνδυασμό με τη λειτουργία τους», υπογράμμισε η υπουργός.
Η περιφερειάρχης Ρ. Δούρου χαρακτήρισε το έργο «σπουδαία υπόθεση για την Αττική και τον πολιτισμό», καθώς αφορά στην αποκατάσταση και την επαναλειτουργία «ενός οικείου, σε όλους μας, χώρου» ,μέσα από μια επιχείρηση επανα-νοηματοδότησης, με μια νέα ταυτότητα η οποία στηρίζεται στην «πολιτιστική και περιβαλλοντική αναβάθμιση».
Συμβάλλουμε στον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των πολιτιστικών υποδομών στην Αττική
Η Ρένα Δούρου υπογράμμισε ότι το έργο εντάσσεται στον συνολικό περιφερειακό σχεδιασμό για τον πολιτισμό, ώστε «να συμβάλλουμε στον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των πολιτιστικών υποδομών στην Αττική».
Τόνισε ότι για την Περιφέρεια, ο Πολιτισμός «είναι προτεραιότητα» και αναφέρθηκε σε σειρά εμβληματικών έργων που χρηματοδοτεί όπως: Το αρχαιότερο θέατρο του κόσμου, το Θορικό στο Λαύριο, η Ηετιώνεια Πύλη στον , η το παλιό καμίνι στην Πετρούπολη, τα Προσφυγικά της Αλεξάνδρας κ.α. «Επιχειρούμε να ενεργοποιήσουμε κτίρια τοπόσημα, άξονες και ολόκληρους χώρους όπου οι πολιτιστικές δράσεις έχουν έναν ισχυρό αντίκτυπο και στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό, και στην αρχιτεκτονική και στην εκπαίδευση», συνόψισε η περιφερειάρχης εντάσσοντας στο συλλογικό σχεδιασμό και τον «ξεχωριστό αυτό χώρο πολιτισμού και συλλογικής μνήμης που είναι το θέατρο του Λυκαβηττού».
Υπογράμμισε ότι το θέατρο Λυκαβηττού «μέσα από την άθροιση όλων των δυνάμεων για τον κοινό σκοπό” πρέπει να καταστεί «ένας χώρος πολιτισμού, ψυχαγωγίας, υποδοχής περιβαλλοντικών, παιδαγωγικών εκδηλώσεων – ένα δικαίωμα που έχει αφαιρεθεί από όλους μας, πάνω από μία δεκαετία».
Η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Ερμίνα Κυπριανίδου χαρακτήρισε το λόφο του Λυκαβηττού ως το «μεγαλύτερο και υψηλότερο στοιχείο φυσικού ανάγλυφου μέσα στον πυκνό αστικό ιστό της Αθήνας, ένα σημαντικό μητροπολιτικό χώρο πρασίνου και ένα πόλο αναψυχής τοπικής και υπερτοπικής σημασίας». Επανέλαβε το ενδιαφέρον της περιφέρειας στα θέματα του πολιτισμού και αναφέρθηκε στην άμεση κινητοποίηση της όταν η Εταιρία Ακινήτων (ΕΤΑΔ Α.Ε), ως ιδιοκτήτης του χώρου, θέλησε να προβεί στην αξιοποίηση του θεάτρου. Το πρώτο βήμα έγινε με την απόφαση της χρηματοδότησης του έργου και την ένταξη του από το Περιφερειακό Συμβούλιο στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων (σε δύο φάσεις: Ιούνιο 2018 για το θέατρο και Οκτώβριος 2018 για τον περιβάλλοντα χώρο).
Στόχος μας τόνισε η κ. Κυπριανίδου είναι «η επαναλειτουργία του θεάτρου με σύγχρονες τεχνικές προδιαγραφές, η ανάδειξη της αισθητικής αξίας του ως διατηρητέο μνημείο, η μετατροπή του περιβάλλοντος χώρου σε ένα σημαντικό δημόσιο χώρο αναψυχής, η προβολή του χώρου ως ενότητα φυσικού τοπίου και η ενίσχυση της προβολής της ιστορικής, πολιτιστικής και πολιτικής ταυτότητας της Αθήνας».
Ο πρόεδρος της ΕΤΑΔ Α.Ε., καθηγητής της Αρχιτεκτονικής Σχολής Γιάννης Πολύζος αναφερόμενος στην αναστήλωση του Θεάτρου δήλωσε ότι «κάνουμε το αυτονόητο: με περιβαλλοντική ευαισθησία και ιστορική συνέχεια, σεβασμό στο αθηναϊκό τοπίο, παραδίδουμε έναν χώρο υψηλής πολιτιστικής αξίας στην πόλη, στους κατοίκους και τους επισκέπτες της».
Ανέφερε ότι το έργο χαρακτηρίζεται από δύο προκλήσεις. Η πρώτη αφορά στη αποπεράτωση του θεάτρου έως το φθινόπωρο και η δεύτερη στην αλλαγή του τρόπου πρόσβασης (ίσως ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα με αφετηρίες σε κεντρικές αθηναϊκές πλατείες ή σταθμούς μετρό).
Ολοκληρώνοντας ο κ. Πολύζος ευχαρίστησε το Δήμο Αθηναίων για την συμβολή του σ’ αυτή την προσπάθεια, επισημαίνοντας ότι «αν δεν υπήρχε η χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής, όλο αυτό το εγχείρημα, δεν θα είχε δρομολογηθεί».
Στη συνέντευξη παρευρέθηκαν η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Εύη Αποστολάκη, ο διευθύνων της ΕΤΑΔ Α.Ε., Γιώργος Τερζάκης, ο πρόεδρος της «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΕ» καθηγητής Νίκος Μπελαβίλας, η γενική διευθύντρια Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Έργων και Υποδομών, Ελένη Βελγάκη, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Καλλιόπη Σταυροπούλου, Μαρία Χριστάκη, Θανάσης Αλεξίου και Θόδωρος Αγγελόπουλος, η εντεταλμένη σύμβουλος της ΕΤΑΔ Α.Ε., Γαλάτεια-Έλλη Κακούλλου και το μέλος Δ.Σ. της ΕΤΑΔ Α.Ε., Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV