Στα σκαριά βρίσκεται ακόμα ένα έργο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και συγκεκριμένα για αιολικό σταθμό σε Φλώρινα και Καστοριά.
Συγκεκριμένα πρόκειται για το έργο για τρεις (3) αιολικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 100,05 MW στις θέσεις “Πετροβούνι, Αγνάντι και Ξοφλημένη” των Δήμων Φλώρινας και Καστοριάς στη Δυτική Μακεδονία.
Στη δεδομένη χρονική στιγμή το έργο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 16/10/2023 από την Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης σχετικά με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).
Φορέας υλοποίησης του project για αιολικό σε Φλώρινα και Καστοριά είναι η θυγατρική εταιρεία της ResInvest ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΠΕΤΡΟΒΟΥΝΙ, ενώ ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται περίπου στα 30,27 εκατ. ευρώ.
Ταυτότητα του έργου
Η παρούσα μελέτη αποτελεί τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την κατασκευή και λειτουργία των κάτωθι αιολικών σταθμών συνολικής ισχύος 100,05 MW στις θέσεις “Πετροβούνι, Αγνάντι και Ξοφλημένη” των Δήμων Φλώρινας και Καστοριάς στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας:
1. Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ονομαστικής ισχύος 55,2 ΜW, στη θέση «Αγνάντι» των Δήμων Φλώρινας και Καστοριάς, των Π.Ε. Φλώρινας και Π.Ε. Καστοριάς, Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
2. Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ονομαστικής ισχύος 31,05 ΜW, στη θέση «Πετροβούνι» του Δήμου Φλώρινας, της Π.Ε. Φλώρινας, Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
3. Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ονομαστικής ισχύος 13,8 ΜW, στη θέση «Ξοφλημένη» των Δήμων Φλώρινας και Καστοριάς, των Π.Ε. Φλώρινας και Π.Ε. Καστοριάς, Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Οι ΑΣΠΗΕ αποτελούνται από συνολικά είκοσι εννέα (29) ανεμογεννήτριες ισχύος 3,45 MW έκαστη, τύπου V136-3.45 MW κλάσης IEC IIB/IEC IIIA της εταιρείας VESTAS. Η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών θα γίνει εντός των εγκεκριμένων από την ΡΑΕ πολυγώνων.
Για την κατασκευή του υπό μελέτη έργου θα διαμορφωθούν δρόμοι για την πρόσβαση των οχημάτων μεταφοράς των διαφόρων μερών των Α/Γ (πύργος, πτερύγια, άτρακτος, κ.ά.), καθώς και για την πρόσβαση ανυψωτικών οχημάτων απαραίτητων για την εγκατάσταση των Αιολικών Σταθμών.
Ενδεικτικά, οι απαραίτητες εργασίες για την εγκατάσταση μιας ανεμογεννήτριας είναι κατά σειρά οι επόμενες:
- Εκσκαφή θεμελίου με χρήση μηχανικών μέσων.
- Διάστρωση σκυροδέματος καθαριότητας.
- Τοποθέτηση σιδηρού οπλισμού.
- Εγκατάσταση θεμελιακής γειώσεως.
- Τοποθέτηση σωληνώσεων για την διέλευση των καλωδίων Μ.Τ.
- Σκυροδέτηση θεμελίου.
- Συντήρηση Θεμελίου (διάρκειας 28 ημερών).
- Επίχωση θεμελίου με υλικό Ε4.
- Συναρμολόγηση πυλώνα και θέση του hub στη θέση συναρμολόγησης.
- Συναρμολόγηση ατράκτου και φτερών στο hub.
Όλες οι εργασίες θα εκτελεσθούν με τη συνδρομή μηχανικών μέσων. Οι εκσκαφές των θεμελίων θα εκτελεστούν σύμφωνα με τις σχετικές προδιαγραφές του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς και των κανονισμών ασφαλείας που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία.
Η διασύνδεση του νέου Υ/Σ 150/33kV «Τροπαιούχος» με το Υφιστάμενο ΚΥΤ 400/150kV «Μελίτη», θα πραγματοποιηθεί μέσω Υπόγειου Δικτύου Υψηλής Τάσης. Το υπόγειο δίκτυο διασύνδεσης υψηλής τάσης (150kV) μεταξύ του νέου Υ/Σ 150 kV μέσης τάσης «Τροπαιούχος» και του Υφιστάμενου ΚΥΤ «Μελίτης» 400/150kV θα είναι υπόγειο, διαστάσεων 1,70 m βάθους και 80 cm πλάτους.
Το μήκος του υπογείου Δικτύου Διασύνδεσης Υψηλής Τάσης (150kV) θα είναι περίπου 21,6 km.
Το υπό μελέτη έργο θα λειτουργεί ως ανεξάρτητος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας και θα είναι διασυνδεδεμένο με το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ) του ΑΔΜΗΕ, με κύριο στόχο την ηλεκτροπαραγωγή.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας