Βαγγέλης
Θάνος

Οι υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και κυρίως αιολικών και φωτοβολταϊκών, δεν αποτελούν μόνο το κλειδί για την ευστάθεια και την επάρκεια του συστήματος στο μέλλον αλλά και για ένα βιώσιμο περιβάλλον.

Στόχος των ιδιοκτητών “πράσινων” μονάδων δεν είναι μόνο η κατασκευή νέων αλλά και η αναβάθμιση υφιστάμενων υποδομών. Υποδομές που λειτουργούν χρόνια και πλέον η απόδοση τους έχει πέσει ή ο εξοπλισμός τους χρειάζεται αναβάθμιση με στόχο την μεγαλύτερη αποδοτικότητα.

Επιπλέον, με την αναβάθμιση των αιολικών υποδομών επιτυγχάνεται καλύτερη αξιοποίηση του ήδη εγκατεστημένου εξοπλισμού, του ενεργειακού δυναμικού και της μεταγενέστερης τεχνολογίας, που μέσω των σύγχρονων ανεμογεννητριών προσφέρουν μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση και καλύτερα αποτελέσματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το έργο που ολοκλήρωσαν από κοινού οι εταιρείες EWT και RESINVEST, για λογαριασμό της ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Το πρότζεκτ αφορούσε την συντήρηση 10 αιολικών πάρκων, ορισμένα εκ των οποίων ξεκίνησαν τη λειτουργία τους πριν από το 1990.

 Περισσότερο “λίφτινγκ”

Τα σχέδια αναβάθμισης των αιολικών σταθμών όμως δεν σταματούν εδώ. Σύμφωνα με τον κύριο Σπύρο Οικονόμου, Πρόεδρο του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), αυτή τη στιγμή υπάρχουν άμεσα σχέδια για αναβάθμιση αιλικών υποδομών με ισχύ 250 ΜW. Ενώ σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσει “λιφτινγκ” σε σταθμούς με ισχύ 600MW. Τα συγκεκριμένα αιολικά δεν ανήκουν αποκλειστικά  στη ΔΕΗΑΝ αλλά σε μια ευρεία γκάμα “παικτών”, χωρίς ωστόσο να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ακόμα ο κύριος Οικονόμου τόνισε πως τα αιολικά βοηθούν με δυο τρόπους το περιβάλλον. Από τη μια προσφέροντας καθαρή ενέργεια με αποτέλεσμα να μειώνονται οι εκπομπές ρύπων από ορυκτά καύσιμα. Από την άλλη, η ανακύκλωση μιας ανεμογεννήτριας έχει φτάσει πλέον στο 100% με αποτέλεσμα όλα τα υλικά της να είναι ξανά διαθέσιμα για άλλη χρήση και να μην απορρίπτεται τίποτα στο περιβάλλον.

Μια άλλη ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη που προανήγγειλε ο κύρος Οικονόμου είναι η εμφάνιση της μικρής ανεμογεννήτριας, που το μέγεθος της την κάνει πιο “διακριτική”. Συμπλήρωσε δε πως η συγκεκριμένη ανεμογεννήτρια θα συμβάλλει ώστε να καμφθούν οι όποιες αντιδράσεις υπάρχουν στις τοπικές κοινωνίες με τα έργα ΑΠΕ.

Το πρώτο Repowering στην Ελλάδα

Η EWT μέσω δημόσιου ανοικτού διαγωνισμού ανέλαβε για λογαριασμό της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, τη μελέτη, προμήθεια, μεταφορά, εγκατάσταση, θέση σε λειτουργία και συντήρηση 10 Αιολικών Πάρκων συνολικά 22 Ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 19,8MW σε 9 νησιά του Αιγαίου και συγκεκριμένα στην Εύβοια, Ικαρία, Κάρπαθο, Ψαρά, Λέσβο Λήμνο, Σάμο, Χίο και Μύκονο, ενώ ο ελληνικός όμιλος RESINVEST ανέλαβε ως κύριος εργολάβος το project management για τη μεταφορά και ανέγερση των ανεμογεννητριών. Τα έργα υποδομής ανατέθηκαν στην κοινοπραξία Electromec-Nostira σε συνεργασία με τη RESINVEST.

Οι ανάδοχοι κατασκεύασαν ταυτόχρονα και τα 10 Αιολικά πάρκα, με ενεργά εργοτάξια σε όλα τα νησιά, παρά τις πολυάριθμες δυσκολίες που αντιμετώπισαν. Στις σημαντικές επιτυχίες του έργου συγκαταλέγονται η εφαρμογή ιδιαίτερα απαιτητικής και σύνθετης τεχνικά λύσης για τη μεταφορά του εξοπλισμού στο Μελανιό της Χίου μέσω προσαιγιάλωσης, για την οποία κατασκευάστηκε προσωρινή ράμπα 36 μέτρων εντός της θάλασσας. Επίσης, ειδική διαχείριση των Ανεμογεννητριών χρειάστηκε να πραγματοποιηθεί στο Απολιθωμένο δάσος στο Σίγρι της Λέσβου, καθώς σε 3 θεμέλια βρέθηκαν συνολικά 650 ευρήματα όπου με ιδιαίτερη προσοχή και επιμέλεια μεταφέρθηκαν στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους σε ειδικά διαμορφωμένο εκθεσιακό χώρο. Τέλος, πρόκληση αποτέλεσε η έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου εξαιτίας της δυσμενούς συγκυρίας έλλειψης σημαντικών υλικών για την κατασκευή των δικτύων διασύνδεσης, μηχανημάτων και προσωπικού λόγω των διαδοχικών lockdowns.

Παρά τις δυσκολίες, η EWT και η RESINVEST κατάφεραν να διαχειριστούν όλα τα θέματα που προέκυψαν και αυτή τη στιγμή 22 Ανεμογεννήτριες της EWT βρίσκονται σε λειτουργία και παράγουν παραπάνω από 54.000 MWh ετησίως, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 15.500 τόνους ετησίως. Η καλή λειτουργία τους έχει διασφαλιστεί μέσω μιας 14ετούς σύμβασης συντήρησης.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV