Connect with us

Περιβαλλοντικά έργα

Δρίβας (ΕΔΣΝΑ): Δεν αποφασίστηκε καμία επέκταση του ΧΥΤΑ της Φυλής

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων

«Δεν προβλέπεται καμία επέκταση του ΧΥΤΑ στη Φυλή. Μόνο εργασίες που θα διασφαλίσουν πρόσθετη χωρητικότητα στον υφιστάμενο αδειοδοτημένο χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων, ώστε η νέα διοίκηση να έχει εναλλακτικές λύσεις και περισσότερο χρόνο για να υλοποιήσει το σχέδιο της».

Αυτό δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γ.γ. του Ενιαίου Διαβαθμικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), Γιάννης Δρίβας, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η έκτακτη συνεδρίαση της ΕΕ του Συνδέσμου, την επομένη της ματαίωσής της, λόγω κατάληψης των γραφείων από συνδικαλιστικές οργανώσεις και κατοίκους της Δυτικής Αττικής.

Ο κ. Δρίβας χαρακτήρισε «επιτακτική» την ανάγκη διευθέτησης των θεμάτων της ημερησίας διάταξης, καθώς «έπρεπε να ανανεωθούν συμβάσεις, να εξευρεθούν λύσεις σε προβλήματα νησιωτικών και τουριστικών περιοχών της Περιφέρειας, να συσταθούν επιτροπές ελέγχου και παρακολούθησης των έργων και να διευθετηθούν καταλλήλως -ανεκμετάλλευτές έως σήμερα- περιοχές στον αδειοδοτημένο χώρο του ΧΥΤΑ».

Ειδικότερα, ανέφερε ότι έπρεπε να ξεκινήσει άμεσα διαδικασία ανάθεσης σύμβασης-μελέτης για τη μεταβατική διαχείριση των αποβλήτων και την αποκατάσταση του χώρου, καθώς και οι εργασίες που θα διασφαλίσουν πρόσθετη χωρητικότητα στον ΧΥΤΑ (αναχώματα, επιστρώσεις κ.ά.).

Διευκρίνισε, δε, ότι η απόφαση αφορά τη διευθέτηση «γωνιών» στον χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων, καθώς και στην πρόσβαση των οχημάτων σε αυτές και σε καμία περίπτωση δεν αφορά επεκτάσεις σε νέους χώρους ή άλλα κύτταρα.

Όπως σημείωσε, στόχος είναι η παράταση του χρόνου ζωής του ΧΥΤΑ από τον έναν χρόνο στα 3,5, και σε συνάρτηση με την αύξηση της ανακύκλωσης στους δήμους θα δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος στη νέα διοίκηση να επιλέξει λύσεις, ώστε να προχωρήσει χωρίς καμία πίεση το πρόγραμμά της.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα άλλα θέματα αφορούσαν διαδικαστικά και λειτουργικά ζητήματα, όπως: Η παράταση της σύμβασης για την εκποίηση παλαιοχάρτου (από το πρόγραμμα ανακύκλωσης χαρτιού του ΕΔΣΝΑ με τα σχολεία), νέες διαγωνιστικές διαδικασίες για τη φύλαξη των χώρων και για το αποχετευτικό του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμάτων ΣΜΑ, σύσταση επιτροπών για την περιβαλλοντική παρακολούθηση των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ και την προώθηση του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης αποβλήτων στον Δήμο Ύδρας, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από κοινοτικούς πόρους.

Επίσης, τις συμβάσεις για τη συντήρηση ή απόσυρση οχημάτων, συμβάσεις για να εισπραχθούν οι εισφορές των δήμων-μελών του του ΕΔΣΝΑ και προώθηση διαδικασιών, «επειδή εν μέσω θέρους ο Δήμος Λαυρεωτικής έχει ανάγκη την παροχή υπηρεσιών λειοτεμαχισμού», σημείωσε ο κ. Δρίβας.

Γ. Σγουρός

Ωστόσο, σε ανακοίνωσή του, ο πρώην περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός κάνει λόγο για ολοκλήρωση του ξεγυμνώματος της διοίκησης Δούρου στη διαχείριση των απορριμμάτων, τονίζοντας ότι με την «απόφαση που λήφθηκε για περαιτέρω επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής, κόντρα σε όλες τις δεσμεύσεις και προεκλογικές υποσχέσεις, έριξε τους τίτλους τέλους σε μία αποτυχημένη θητεία 5 ετών… ».

Ο κ. Σγουρός αποδίδει στην περιφερειάρχη, Ρένα Δούρου, ανακολουθία «λόγων και έργων», επισημαίνει ότι δυστυχώς δικαιώθηκαν οι προβλέψεις του και καταλήγει: «Η επόμενη μέρα απαιτεί ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων, προγραμματισμένο διάλογο, ευρύτερες συναινέσεις και συνεργασίες, διότι ο χρόνος που χάθηκε πολύ δύσκολα αναπληρώνεται».

Δυτικό Μέτωπο

Επίσης, οι συλλογικότητες φορέων της Δυτικής Αττικής που εκπροσωπούνται από το «Δυτικό Μέτωπο», σε ανακοίνωσή του, καυτηριάζουν την πρακτική που ακολούθησε η κ. Δούρου και η ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, σημειώνοντας: «Μια μέρα μετά τη ματαίωση της συνεδρίασης της ΕΕ χωρίς να πάρει κανείς μυρωδιά αποφάσισαν να γίνουν νέες επεκτάσεις του ΧΥΤΑ Φυλής για να “αντέξει” δύο χρόνια ακόμα, χωρίς μάλιστα να ενημερωθούν τα δημοτικά συμβούλια Άνω Λιοσίων και Φυλής».

Επίσης, κατηγορούν την περιφερειάρχη και τους δύο τελευταίους δήμαρχους της Φυλής που υπέγραψαν «για τη συνέχιση του εγκλήματος και την καταδίκη της Δυτικής Αττικής να είναι ο εσαεί σκουπιδότοπος όλου του λεκανοπεδίου».

Το Δυτικό Μέτωποπ δηλώνει ότι θα ανατρέψει την απόφαση και καλεί τον κόσμο σε κινητοποιήσεις υπογραμμίζοντας: «Θα μας βρίσκουν μπροστά τους παντού, στις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, του ΕΔΣΝΑ και των δημοτικών συμβουλίων όλης της δυτικής Αθήνας.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

image_pdfimage_print

Περιβαλλοντικά έργα

Αττική: Υπογραφές για σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο στην Ν. Ιωνία με 2,2 εκατ. ευρώ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Αντιπλημμυρικό έργο στη λεωφόρο Αθηνών

Στην υπογραφή της σύμβασης που προβλέπει την κατασκευή του έργου «Αντιπλημμυρικής Προστασίας Δήμου Ν. Ιωνίας – Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ομβρίων στην Περιοχή Περισσού», προχώρησε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης.

Το έργο είναι συνολικού κόστους 2.247.353.,80 ευρώ και ο ανάδοχος είναι υποχρεωμένος να το ολοκληρώσει σε διάστημα 24 μηνών από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης με αφορμή την υπογραφή της σχετικής σύμβασης επισημαίνει:

«Προτεραιότητά μας είναι η υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων σε όλη την Αττική. Πράττουμε ό,τι είναι αναγκαίο για την καλύτερη προάσπιση της ασφάλειας των κατοίκων της Ν. Ιωνίας και συνολικά των πολιτών της Αττικής.

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα καθήκοντα Περιφερειάρχη ζήτησα από τους Δημάρχους της Αττικής στις προτεραιότητές τους να τεθούν έργα που αφορούν στην αντιπλημμυρική θωράκιση και στην υλοποίηση έργων απορροής ομβρίων υδάτων».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Περιβαλλοντικά έργα

Οι νέες υποδομές που μεταμορφώνουν το τοπίο διαχείρισης απορριμμάτων στην Κρήτη

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων εσωτερικός χώρος

Μία νέα πραγματικότητα αναδύεται όσον αφορά τη διαχείριση απορριμμάτων στην Κρήτη, με τη δρομολόγηση 2 κομβικών έργων, συνδυασμένου προϋπολογισμού που αγγίζει τα 90 εκατ. ευρώ σε Αμάρι και Χερσόνησο και που υπόσχονται να βελτιώσουν σημαντικά την υφιστάμενη κατάσταση.

Οι 2 νέες Μονάδες Διαχείρισης Απορριμμάτων που θα έχουν συνδυασμένη δυναμικότητα 108 χιλ. τόνων/ετησίως, θα κατασκευαστούν στο Αμάρι Ρεθύμνου και στη Χερσόνησο Ηρακλείου εξυπηρετώντας αντίστοιχα περιοχές του δυτικού και ανατολικού τμήματος του νησιού.

Οι παραπάνω Μονάδες, θα συμπληρωθούν με αυτές των Αρχανών, της Σητείας, της Ιεράπετρας, των Χανίων και του Ηρακλείου, ολοκληρώνοντας πλήρως το σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων σε ένα νησί με ιδιαίτερα υψηλές τουριστικές ροές για πολλούς μήνες το χρόνο.

Τι συμβαίνει όμως στα μέτωπα των δύο σημαντικών περιβαλλοντικών υποδομών που αποκτά το νησί;

Στο μέτωπο της μονάδας του Αμαρίου, η οποία υπογράφηκε τον Οκτώβριο του 2019, με ανάδοχο την «Θαλής Περιβαλλοντικές Υπηρεσίες ΑΕ», έχει κόστος 31,2 εκατ. ευρώ ενώ η πενταετής λειτουργία της θα κοστίσει περί τα 12 εκατ. ευρώ.

Η κατασκευαστική φάση έχει εκκινήσει και αυτή την περίοδο, όπως διαβάσατε σε πρόσφατο ρεπορτάζ του ypodomes.com, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι απαιτητικές -λόγω αναγλύφου της περιοχής- χωματουργικές εργασίες για τη διαμόρφωση της λεκάνης του  ΧΥΤΥ, η οποία σταδιακά ολοκληρώνεται.

Την ίδια στιγμή, «τρέχουν» όλες οι απαιτούμενες αδειοδοτικές διαδικασίες που θα επιτρέψουν την έκδοση της οικοδομικής άδειας προκειμένου να ενεργοποιηθούν τα αμιγώς κτιριακά έργα, τα οποία, αν όλα κυλήσουν ομαλά, θα μπορέσουν να ξεκινήσουν το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους.

Αντίστοιχα, προχωρούν οι διαδικασίες για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Χερσονήσου στην Κρήτη -αν και δεν έχει εκκινήσει κατασκευαστικά- με τον διαγωνισμό να βρίσκεται σε εξέλιξη και πιο συγκεκριμένα στο α’ στάδιο της Β΄Φάσης, κατά το οποίο ο φορέας υλοποίησης -ο ΦΟΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδος Α.Ε ΟΤΑ- πρόκειται να αποστείλει πρόσκληση προς τους 4 συμμετέχοντες να καταθέσουν τις τεχνικές τους προτάσεις, επί των οποίων θα διεξαχθεί μετέπειτα ο ανταγωνιστικός διάλογος.

Το εν λόγω έργο προκηρύχθηκε στις αρχές Μαρτίου 2019 στα πλαίσια ενός διαγωνισμού που καλύπτει το σύνολο των εργασιών κατασκευής, συντήρησης, τεχνικής διαχείρισης, δοκιμαστικής λειτουργίας της νέας Μονάδας, μηχανικής διαλογής σύμμεικτων αστικών αποβλήτων (Α.Σ.Α.) και κομποστοποίησης του οργανικού κλάσματος.

Κατά την προηγούμενη φάση του διαγωνισμού «πέρασαν» και οι 4 εταιρείες που είχαν εκδηλώσει αρχικά ενδιαφέρον, ακολούθησαν προδικαστικές προσφυγές κατά τις οποίες ωστόσο δεν αποκλείστηκε κανείς από τους συμμετέχοντες.

Ο ανταγωνιστικός διάλογος που θα ακολουθήσει μετέπειτα πρόκειται να οριστικοποιήσει το αντικείμενο του έργου, αφήνοντας για το τέλος το κρίσιμο βήμα των οικονομικών προσφορών που θα κρίνει τον ανάδοχο του σημαντικού περιβαλλοντικού έργου, ύψους 57,3 εκατ. ευρώ.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Περιβαλλοντικά έργα

Υπογραφές για τις υπηρεσίες Τεχνικού Συμβούλου στα έργα του ΣΔΙΤ απορριμμάτων Πελοποννήσου

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ιμάντες

Συνάφθηκε η σύμβαση για το έργο παροχής υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου στο σημαντικό περιβαλλοντικό έργο ΣΔΙΤ για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Πιο συγκεκριμένα, η παρούσα σύμβαση, που υπογράφηκε τις προηγούμενες ημέρες, αφορά στην παροχή υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου, για την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην υλοποίηση του σημαντικού περιβαλλοντικού έργου, το οποίο προβλέπει την κατασκευή 3 επιμέρους μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων σε Αρκαδία, Λακωνία και Μεσσηνία.

Όπως περιγράφεται και στη σύμβαση, αντικείμενο του τεχνικού συμβούλου είναι η παροχή όλων των απαραίτητων τεχνικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών προς τον εργοδότη του έργου, κατά τη διάρκεια κατασκευής αλλά και δοκιμαστικής λειτουργίας του.

Το έργο ανέλαβε η ένωση των εταιρειών: VM&A Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε., Ε.Π.Τ.Α. Α.Ε. και Concept Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε., έναντι τιμήματος  1,3 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ, ποσό με ΦΠΑ: 1,61 εκατ. ευρώ).

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω έργο συνιστά μέχρι και σήμερα το μεγαλύτερο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων που υπογράφηκε στη χώρα και αναμένεται να εισέλθει σύντομα σε τροχιά υλοποίησης.

Στο αντικείμενο του έργου, με ανάδοχο την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, περιλαμβάνεται η κατασκευή 3 Μονάδων Επεξεργασίας (με ΧΥΤΥ) στις τοποθεσίες Παλιοχούνη Αρκαδίας (Δήμος Τρίπολης), Σκάλα Λακωνίας (Δήμος Ευρώτα) και Καλλιρόη Μεσσηνίας (Δήμος Οιχαλίας), 2 Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) σε Νέα Κίο (Αργολίδα) και Σπαθοβούνι (Κορινθία) με την επιφύλαξη δημιουργίας περισσότερων σταθμών μελλοντικά, προκειμένου να μειωθεί το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων καθώς και της μεταφοράς από τους 2 Σταθμούς Μεταφόρτωσης στις ΜΕΑ.

Η ετήσια δυναμικότητα των μονάδων που θα κατασκευαστούν, θα ανέρχεται σε 200.000 τόνους. Υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 168 εκατ. ευρώ ενώ τη χρηματοδοτική συμβολή του ΕΣΠΑ σε 66 εκατ. ευρώ. Δεδομένου ότι η κατασκευαστική φάση εκκινήσει εντός του τρέχοντος καλοκαιριού, τα έργα υπολογίζεται ότι θα μπορούσαν να έχουν ολοκληρωθεί  στα μέσα του 2022.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα