Connect with us

Περιβαλλοντικά έργα

Δρίβας (ΕΔΣΝΑ): Δεν αποφασίστηκε καμία επέκταση του ΧΥΤΑ της Φυλής

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων

«Δεν προβλέπεται καμία επέκταση του ΧΥΤΑ στη Φυλή. Μόνο εργασίες που θα διασφαλίσουν πρόσθετη χωρητικότητα στον υφιστάμενο αδειοδοτημένο χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων, ώστε η νέα διοίκηση να έχει εναλλακτικές λύσεις και περισσότερο χρόνο για να υλοποιήσει το σχέδιο της».

Αυτό δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γ.γ. του Ενιαίου Διαβαθμικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), Γιάννης Δρίβας, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η έκτακτη συνεδρίαση της ΕΕ του Συνδέσμου, την επομένη της ματαίωσής της, λόγω κατάληψης των γραφείων από συνδικαλιστικές οργανώσεις και κατοίκους της Δυτικής Αττικής.

Ο κ. Δρίβας χαρακτήρισε «επιτακτική» την ανάγκη διευθέτησης των θεμάτων της ημερησίας διάταξης, καθώς «έπρεπε να ανανεωθούν συμβάσεις, να εξευρεθούν λύσεις σε προβλήματα νησιωτικών και τουριστικών περιοχών της Περιφέρειας, να συσταθούν επιτροπές ελέγχου και παρακολούθησης των έργων και να διευθετηθούν καταλλήλως -ανεκμετάλλευτές έως σήμερα- περιοχές στον αδειοδοτημένο χώρο του ΧΥΤΑ».

Ειδικότερα, ανέφερε ότι έπρεπε να ξεκινήσει άμεσα διαδικασία ανάθεσης σύμβασης-μελέτης για τη μεταβατική διαχείριση των αποβλήτων και την αποκατάσταση του χώρου, καθώς και οι εργασίες που θα διασφαλίσουν πρόσθετη χωρητικότητα στον ΧΥΤΑ (αναχώματα, επιστρώσεις κ.ά.).

Διευκρίνισε, δε, ότι η απόφαση αφορά τη διευθέτηση «γωνιών» στον χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων, καθώς και στην πρόσβαση των οχημάτων σε αυτές και σε καμία περίπτωση δεν αφορά επεκτάσεις σε νέους χώρους ή άλλα κύτταρα.

Όπως σημείωσε, στόχος είναι η παράταση του χρόνου ζωής του ΧΥΤΑ από τον έναν χρόνο στα 3,5, και σε συνάρτηση με την αύξηση της ανακύκλωσης στους δήμους θα δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος στη νέα διοίκηση να επιλέξει λύσεις, ώστε να προχωρήσει χωρίς καμία πίεση το πρόγραμμά της.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα άλλα θέματα αφορούσαν διαδικαστικά και λειτουργικά ζητήματα, όπως: Η παράταση της σύμβασης για την εκποίηση παλαιοχάρτου (από το πρόγραμμα ανακύκλωσης χαρτιού του ΕΔΣΝΑ με τα σχολεία), νέες διαγωνιστικές διαδικασίες για τη φύλαξη των χώρων και για το αποχετευτικό του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμάτων ΣΜΑ, σύσταση επιτροπών για την περιβαλλοντική παρακολούθηση των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ και την προώθηση του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης αποβλήτων στον Δήμο Ύδρας, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από κοινοτικούς πόρους.

Επίσης, τις συμβάσεις για τη συντήρηση ή απόσυρση οχημάτων, συμβάσεις για να εισπραχθούν οι εισφορές των δήμων-μελών του του ΕΔΣΝΑ και προώθηση διαδικασιών, «επειδή εν μέσω θέρους ο Δήμος Λαυρεωτικής έχει ανάγκη την παροχή υπηρεσιών λειοτεμαχισμού», σημείωσε ο κ. Δρίβας.

Γ. Σγουρός

Ωστόσο, σε ανακοίνωσή του, ο πρώην περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός κάνει λόγο για ολοκλήρωση του ξεγυμνώματος της διοίκησης Δούρου στη διαχείριση των απορριμμάτων, τονίζοντας ότι με την «απόφαση που λήφθηκε για περαιτέρω επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής, κόντρα σε όλες τις δεσμεύσεις και προεκλογικές υποσχέσεις, έριξε τους τίτλους τέλους σε μία αποτυχημένη θητεία 5 ετών… ».

Ο κ. Σγουρός αποδίδει στην περιφερειάρχη, Ρένα Δούρου, ανακολουθία «λόγων και έργων», επισημαίνει ότι δυστυχώς δικαιώθηκαν οι προβλέψεις του και καταλήγει: «Η επόμενη μέρα απαιτεί ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων, προγραμματισμένο διάλογο, ευρύτερες συναινέσεις και συνεργασίες, διότι ο χρόνος που χάθηκε πολύ δύσκολα αναπληρώνεται».

Δυτικό Μέτωπο

Επίσης, οι συλλογικότητες φορέων της Δυτικής Αττικής που εκπροσωπούνται από το «Δυτικό Μέτωπο», σε ανακοίνωσή του, καυτηριάζουν την πρακτική που ακολούθησε η κ. Δούρου και η ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, σημειώνοντας: «Μια μέρα μετά τη ματαίωση της συνεδρίασης της ΕΕ χωρίς να πάρει κανείς μυρωδιά αποφάσισαν να γίνουν νέες επεκτάσεις του ΧΥΤΑ Φυλής για να «αντέξει» δύο χρόνια ακόμα, χωρίς μάλιστα να ενημερωθούν τα δημοτικά συμβούλια Άνω Λιοσίων και Φυλής».

Επίσης, κατηγορούν την περιφερειάρχη και τους δύο τελευταίους δήμαρχους της Φυλής που υπέγραψαν «για τη συνέχιση του εγκλήματος και την καταδίκη της Δυτικής Αττικής να είναι ο εσαεί σκουπιδότοπος όλου του λεκανοπεδίου».

Το Δυτικό Μέτωποπ δηλώνει ότι θα ανατρέψει την απόφαση και καλεί τον κόσμο σε κινητοποιήσεις υπογραμμίζοντας: «Θα μας βρίσκουν μπροστά τους παντού, στις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, του ΕΔΣΝΑ και των δημοτικών συμβουλίων όλης της δυτικής Αθήνας.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

image_pdfimage_print

Επικαιρότητα

Πατούλης: Η Περιφέρεια Αττικής αρωγός σε δράσεις για την ορθή διαχείριση του νερού

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Γιώργος Πατούλης στο 1ο Διεθνές Φόρουμ για το νερό

Την ανάγκη διεύρυνσης των πολιτικών που θα ενθαρρύνουν και θα ενισχύσουν τις καλές πρακτικές χρήσης των υδατικών πόρων προς όφελος της κοινωνίας και του περιβάλλοντος, υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, χαιρετίζοντας το 1ο Διεθνές Φόρουμ για το Νερό, που ξεκίνησε τις εργασίες του χθες στο Ζάππειο.

Στην έναρξη του συνεδρίου παρέστησαν ο υφ. Ανάπτυξης Κ. Σκρέκας, ο Γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΝΔ Τ. Γαϊτάνος, η αντιπεριφερειάρχης Ν. Τομέα Δ. Νάννου και εκπρόσωποι αρμόδιων φορέων. Τοποθετήθηκαν ο Σύμβουλος παρά των πρωθυπουργό για το Περιβάλλον Γ. Κρεμλής, η Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών και Σπουδών «Ιωάννης Καποδίστριας» Μ. Ζηλεμένου, ο Διευθυντής του ΕΚεΠΕΚ Γ. Τσάλτας, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης «Κλεισθένης» Μ. Χριστάκης.

Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης εστίασε στην αξία του νερού για τη ζωή, την ανάπτυξη και το περιβάλλον και υπογράμμισε πως η Αττική έχει το προνόμιο να διαθέτει άριστη ποιότητα νερού, το οποίο δεν είναι αυτονόητο για τις περισσότερες Ευρωπαϊκές Περιφέρειες.

«Για πολλές δεκαετίες τα έργα και τα μέτρα για το νερό λαμβάνονταν και υλοποιούνταν από μια μικρή ομάδα ανθρώπων στα αντίστοιχα υπουργεία με αποσπασματικά κριτήρια και μονοσήμαντη στόχευση», τόνισε και αναφέρθηκε στις μεγάλες αλλαγές που έφερε στη Διαχείριση των Υδατικών Πόρων ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία εισάγει πολλά νεωτεριστικά στοιχεία ως προς τους σκοπούς και τον τρόπο υλοποίησης της».

Μεταξύ άλλων , όπως τόνισε, μετατοπίζονται οι στόχοι από την κατανάλωση στην προστασία των πόρων και του περιβάλλοντος ενώ ως προς την υλοποίηση της οδηγίας πλέον κρίνεται ως βασικό η συμμετοχή των ενδιαφερομένων σε όλα τα στάδια της διαδικασίας της διαχείρισης.

«Η εφαρμογή της Οδηγίας στα κράτη-μέλη, παρά τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα εφαρμογής, συνεισφέρει στην ορθολογική διαχείριση, στην ήπια αξιοποίηση των πόρων, στη συνετή κατανάλωση και στην προστασία του περιβάλλοντος» και ολοκλήρωσε το χαιρετισμό του λέγοντας «Η Περιφέρεια Αττικής είναι πρόθυμη να συμβάλλει σε δράσεις και παρεμβάσεις για τη διαμόρφωση ενός σχεδίου προστασίας και ορθής διαχείρισης των υδατικών πόρων».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Φάμελλος: Η κυβέρνηση οφείλει να υλοποιήσει τη μεγάλη μεταρρύθμιση στην ανακύκλωση

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Σωκράτης Φάμελλος Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ

«Η πολιτική για την ανακύκλωση επηρεάζει πολλούς κλάδους της βιομηχανίας και ιδιαίτερα τη βιομηχανία πλαστικού στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα και δεν προσφέρεται προς άγραν εντυπώσεων και επιφανειακές κινήσεις, οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά την ελληνική οικονομία.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει προετοιμάσει τη μεγάλη μεταρρύθμιση στην ανακύκλωση και η κυβέρνηση οφείλει να την υλοποιήσει. Έτσι θα υπάρξει ποιοτική πρώτη ύλη για τη βιομηχανία πλαστικού», δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος με τίτλο, «O κλάδος πλαστικών στην Ελλάδα: Συμβολή στην ελληνική οικονομία, προκλήσεις και προοπτικές ανάπτυξης».

Και συνέχισε: “Η βιομηχανία πλαστικού μπορεί να αποτελέσει έναν ανταγωνιστικό και καινοτόμο κλάδο για την ελληνική οικονομία, ένα κλάδο δημιουργίας υπεραξίας και θέσεων εργασίας για τη χώρα μας.

Η ελληνική βιομηχανία, με τη σειρά της, οφείλει να λάβει υπόψη και να αξιοποιήσει προς όφελός της τις μεγάλες αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στους τομείς της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας. Η ελληνική πολιτεία πρέπει να είναι δίπλα της ώστε, να βρει νέες κατευθύνσεις ανάπτυξης βασισμένες στην καινοτομία και τις προκλήσεις και να ανταποκριθεί επιτυχώς στις επικείμενες αλλαγές».

Επισήμανε στη συνέχεια, ότι υπήρχε εποικοδομητική συνεργασία με τη βιομηχανία πλαστικού, κατά τη διάρκεια της θητείας του στη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τα τελευταία χρόνια, κάτι, που όπως δήλωσε, πρέπει να συνεχιστεί και από τη νέα ηγεσία του ΥΠΕΝ. Ουσιαστική συνεργασία, πριν από τη λήψη αποφάσεων, και όχι μετά από επικοινωνιακές ανακοινώσεις.

Ο Σ. Φάμελλος επικεντρώθηκε στους κεντρικούς άξονες συνεργασίας του ΥΠΕΝ με την ελληνική βιομηχανία πλαστικών, τη νομοθεσία για την πλαστική σακούλα, το πλαίσιο ανακύκλωσης και την υιοθέτηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα πλαστικά μίας χρήσης. Αναφέρθηκε στις αλλαγές που δρομολογούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με την Πράσινη Νέα Συμφωνία που ανακοινώνεται σήμερα, από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα οδηγήσει της ατζέντα της κυκλικής οικονομίας ένα βήμα μπροστά, αλλά και τις πρόσφατες δηλώσεις της Επιτρόπου Ενέργειας για την κατεύθυνση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού στον οικολογικό σχεδιασμό προϊόντων και υπηρεσιών, με έμφαση σε προϊόντα με χαμηλό περιβαλλοντικό και κλιματικό αποτύπωμα.

«Η ελληνική βιομηχανία πλαστικών δεν πρέπει να κρυφτεί πίσω από τις εξελίξεις αλλά, να εκμεταλλευτεί τις αναπτυξιακές δυνατότητες του κλάδου, ειδικά τώρα που η χώρα βρίσκεται έξω από την ασφυξία των Μνημονίων. Χρειάζεται σε αυτήν την κατεύθυνση, και η στήριξη της πολιτείας με την ενσωμάτωση καινοτόμων κλάδων στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας, κάτι που, δυστυχώς, δεν έγινε στο πρόσφατο «αναπτυξιακό» νόμο της ΝΔ.

Η ανάπτυξη χρειάζεται προτεραιότητες. Και φυσικά οι προτεραιότητες θα αποδειχθούν και με τις επιλογές που θα κάνει η κυβέρνηση στην ανακύκλωση, από όπου θα προκύψουν και οι πρώτες ύλες για τη βιομηχανία πλαστικού. Γιατί αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι να αναπτύξει βιομηχανία ανακύκλωσης πλαστικού. Και να υπάρχει επενδυτική στήριξη στον κλάδο, που είχε προετοιμάσει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά, ακόμα καθυστερεί να εφαρμοστεί».

Ο Σ. Φάμελλος στάθηκε τέλος, στο θέμα εφαρμογής της Οδηγίας για τα πλαστικά μιας χρήσης και τις μεταρρυθμίσεις στην ανακύκλωση. Ξεκαθάρισε ότι, είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί η τιμολογιακή πολιτική για την ανακύκλωση που δίνει κίνητρα στους δήμους και στους πολίτες που κάνουν ανακύκλωση.

Η πολιτική αυτή που έχει νομοθετηθεί και πρέπει να εφαρμοστεί από 1 Ιανουαρίου, θα δώσει καθαρά υλικά για την ελληνική βιομηχανία ανακύκλωσης και πλαστικού.

Σημείωσε ακόμη, ότι η Ελλάδα πρέπει να μην κάνει πίσω στην ξεκάθαρη ευρωπαϊκή στρατηγική για διαλογή στην πηγή, με καθαρά ρεύματα υλικών σε χαρτί, γυαλί, πλαστικό και μέταλλα, όπως επίσης να μην παρασυρθεί ξανά σε μια συζήτηση για την ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων ως προτεραιότητα, καθώς η επιλογή αυτή λειτουργεί πρακτικά σε αντίθεση με την ανακύκλωση.

Πρότεινε τέλος, η νομοθετική πρωτοβουλία για τα πλαστικά μίας χρήσης να προετοιμαστεί μαζί με τη βιομηχανία πλαστικών και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να παρασυρθεί σε ανώριμες εξαγγελίες και λανθασμένες κινήσεις επικοινωνίας, όπως το προηγούμενο διάστημα, κινήσεις που καλώς διορθώθηκαν από το ΥΠΕΝ.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Περιβαλλοντικά έργα

Πλουσιότερος ο χάρτης των έργων επεξεργασίας απορριμμάτων το 2019

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων εσωτερικός χώρος

Ικανοποιητικό μπορεί να θεωρηθεί το 2019, που πλέον βαίνει προς το τέλος του, όσον αφορά τη δρομολόγηση νέων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων, εφόσον αφήνει ανοιχτά κατασκευαστικά μέτωπα σε πολλές περιοχές της επικράτειας, συμπεριλαμβανομένων και των μονάδων που είχαν υπογραφεί νωρίτερα και σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη.

Από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη, καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς σημειώθηκαν σημαντικά βήματα με υπογραφές και εκκίνηση έργων που δημιουργούν βάσιμες προϋποθέσεις για βελτίωση της εικόνας στη διαχείριση απορριμμάτων ήδη από τις αρχές της νέας δεκαετίας.

Ο απολογισμός της χρονιάς μετρά συμβασιοποιήσεις ήδη από τους πρώτους μήνες: στην Αλεξανδρούπολη τον Ιανουάριο, με ανάδοχο τη Μεσόγειο, στην Ηλεία τον Μάρτιο με ανάδοχο την κοινοπραξία Άβαξ-Μεσόγειος-ΑΑΓΗΣ ενώ τον ίδιο μήνα προκηρύχθηκε και η μονάδα της Χερσονήσου Κρήτης που προορίζεται να καλύψει το ανατολικό τμήμα του νησιού, με τη διαγωνιστική διαδικασία να βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη.

Η Κρήτη είχε την τιμητική της όσον αφορά τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων εφόσον τον περασμένο Οκτώβριο υπεγράφη και η μονάδα του Αμαρίου -η οποία επίσης είχε γνωρίσει καθυστερήσεις- με ανάδοχο τη Θαλής Περιβαλλοντικές Υπηρεσίες ΑΕ. Μετά από πολλές παλινδρομήσεις όμως, άρχισε να διαφαίνεται «φως στο τούνελ» και για το νησί της Κέρκυρας όπου το πρόβλημα το σκουπιδιών χρήζει άμεσης επίλυσης.

Αν και ο διαγωνισμός για τη νέα μονάδα δεν έχει βγει ακόμα στον αέρα, η προκήρυξή του θεωρείται πλέον θέμα χρόνου με διασφαλισμένη την ενδιάμεση λύση όσον αφορά τη διάθεση των απορριμμάτων (δηλ. για το διάστημα μέχρι την ανάπτυξη των νέων υποδομών), τα οποία θα αποστέλλονται στη μονάδα της Κοζάνης στη Δυτ. Μακεδονία.

Οι τελευταίοι μήνες του έτους, το φθινόπωρο του 2019, επεφύλαξαν επιπλέον εξελίξεις για τα Ιόνια Νησιά, με την προκήρυξη διαγωνισμού για τη ΜΕΑ Ζακύνθου και την έγκριση της Διυπουργικής ΣΔΙΤ για τη νέα Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στον Δυτικό Τομέα Θεσσαλονίκης.

Παρόλη την κινητικότητα που σημειώθηκε σε συνολικά 7 έργα, σε «κατασκευαστική αδράνεια» το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο της χώρας, το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, το οποίο αν και υπογράφηκε -έπειτα από πλείστες περιπέτειες- με ανάδοχο την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή το καλοκαίρι του 2018, λόγω εμπλοκών που προέκυψαν μετέπειτα (που αφορούν κυρίως απαλλοτρίωσεις κ.λπ.) αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2020.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα