Newsroom

«Δεν προβλέπεται καμία επέκταση του ΧΥΤΑ στη Φυλή. Μόνο εργασίες που θα διασφαλίσουν πρόσθετη χωρητικότητα στον υφιστάμενο αδειοδοτημένο χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων, ώστε η νέα διοίκηση να έχει εναλλακτικές λύσεις και περισσότερο χρόνο για να υλοποιήσει το σχέδιο της».

Αυτό δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γ.γ. του Ενιαίου Διαβαθμικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), Γιάννης Δρίβας, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η έκτακτη συνεδρίαση της ΕΕ του Συνδέσμου, την επομένη της ματαίωσής της, λόγω κατάληψης των γραφείων από συνδικαλιστικές οργανώσεις και κατοίκους της Δυτικής Αττικής.

Ο κ. Δρίβας χαρακτήρισε «επιτακτική» την ανάγκη διευθέτησης των θεμάτων της ημερησίας διάταξης, καθώς «έπρεπε να ανανεωθούν συμβάσεις, να εξευρεθούν λύσεις σε προβλήματα νησιωτικών και τουριστικών περιοχών της Περιφέρειας, να συσταθούν επιτροπές ελέγχου και παρακολούθησης των έργων και να διευθετηθούν καταλλήλως -ανεκμετάλλευτές έως σήμερα- περιοχές στον αδειοδοτημένο χώρο του ΧΥΤΑ».

Ειδικότερα, ανέφερε ότι έπρεπε να ξεκινήσει άμεσα διαδικασία ανάθεσης σύμβασης-μελέτης για τη μεταβατική διαχείριση των αποβλήτων και την αποκατάσταση του χώρου, καθώς και οι εργασίες που θα διασφαλίσουν πρόσθετη χωρητικότητα στον ΧΥΤΑ (αναχώματα, επιστρώσεις κ.ά.).

Διευκρίνισε, δε, ότι η απόφαση αφορά τη διευθέτηση «γωνιών» στον χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων, καθώς και στην πρόσβαση των οχημάτων σε αυτές και σε καμία περίπτωση δεν αφορά επεκτάσεις σε νέους χώρους ή άλλα κύτταρα.

Όπως σημείωσε, στόχος είναι η παράταση του χρόνου ζωής του ΧΥΤΑ από τον έναν χρόνο στα 3,5, και σε συνάρτηση με την αύξηση της ανακύκλωσης στους δήμους θα δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος στη νέα διοίκηση να επιλέξει λύσεις, ώστε να προχωρήσει χωρίς καμία πίεση το πρόγραμμά της.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα άλλα θέματα αφορούσαν διαδικαστικά και λειτουργικά ζητήματα, όπως: Η παράταση της σύμβασης για την εκποίηση παλαιοχάρτου (από το πρόγραμμα ανακύκλωσης χαρτιού του ΕΔΣΝΑ με τα σχολεία), νέες διαγωνιστικές διαδικασίες για τη φύλαξη των χώρων και για το αποχετευτικό του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμάτων ΣΜΑ, σύσταση επιτροπών για την περιβαλλοντική παρακολούθηση των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ και την προώθηση του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης αποβλήτων στον Δήμο Ύδρας, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από κοινοτικούς πόρους.

Επίσης, τις συμβάσεις για τη συντήρηση ή απόσυρση οχημάτων, συμβάσεις για να εισπραχθούν οι εισφορές των δήμων-μελών του του ΕΔΣΝΑ και προώθηση διαδικασιών, «επειδή εν μέσω θέρους ο Δήμος Λαυρεωτικής έχει ανάγκη την παροχή υπηρεσιών λειοτεμαχισμού», σημείωσε ο κ. Δρίβας.

Γ. Σγουρός

Ωστόσο, σε ανακοίνωσή του, ο πρώην περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός κάνει λόγο για ολοκλήρωση του ξεγυμνώματος της διοίκησης Δούρου στη διαχείριση των απορριμμάτων, τονίζοντας ότι με την «απόφαση που λήφθηκε για περαιτέρω επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής, κόντρα σε όλες τις δεσμεύσεις και προεκλογικές υποσχέσεις, έριξε τους τίτλους τέλους σε μία αποτυχημένη θητεία 5 ετών… ».

Ο κ. Σγουρός αποδίδει στην περιφερειάρχη, Ρένα Δούρου, ανακολουθία «λόγων και έργων», επισημαίνει ότι δυστυχώς δικαιώθηκαν οι προβλέψεις του και καταλήγει: «Η επόμενη μέρα απαιτεί ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων, προγραμματισμένο διάλογο, ευρύτερες συναινέσεις και συνεργασίες, διότι ο χρόνος που χάθηκε πολύ δύσκολα αναπληρώνεται».

Δυτικό Μέτωπο

Επίσης, οι συλλογικότητες φορέων της Δυτικής Αττικής που εκπροσωπούνται από το «Δυτικό Μέτωπο», σε ανακοίνωσή του, καυτηριάζουν την πρακτική που ακολούθησε η κ. Δούρου και η ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, σημειώνοντας: «Μια μέρα μετά τη ματαίωση της συνεδρίασης της ΕΕ χωρίς να πάρει κανείς μυρωδιά αποφάσισαν να γίνουν νέες επεκτάσεις του ΧΥΤΑ Φυλής για να “αντέξει” δύο χρόνια ακόμα, χωρίς μάλιστα να ενημερωθούν τα δημοτικά συμβούλια Άνω Λιοσίων και Φυλής».

Επίσης, κατηγορούν την περιφερειάρχη και τους δύο τελευταίους δήμαρχους της Φυλής που υπέγραψαν «για τη συνέχιση του εγκλήματος και την καταδίκη της Δυτικής Αττικής να είναι ο εσαεί σκουπιδότοπος όλου του λεκανοπεδίου».

Το Δυτικό Μέτωποπ δηλώνει ότι θα ανατρέψει την απόφαση και καλεί τον κόσμο σε κινητοποιήσεις υπογραμμίζοντας: «Θα μας βρίσκουν μπροστά τους παντού, στις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, του ΕΔΣΝΑ και των δημοτικών συμβουλίων όλης της δυτικής Αθήνας.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV