Connect with us

Περιβαλλοντικά έργα

Δούρου προς Πατούλη: Να συνεχιστεί η υλοποίηση του αντιπλημμυρικού προγράμματος που ξεκινήσαμε

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Ρένα Δούρου

Από 148 αντιπλημμυρικά έργα και μελέτες που φθάνουν τα 400 περίπου εκατ. ευρώ (από ίδιους πόρους και ΕΣΠΑ) αποτελείται το ολοκληρωμένο αντιπλημμυρικό πρόγραμμα, που παρέδωσε κατά τη λήξη της θητείας της στην Περιφέρεια Αττικής, η απελθούσα Περιφερειακή Αρχή, στο πλαίσιο μιας ολιστικής, για πρώτη φορά, προσπάθειας αντιπλημμυρικής θωράκισης της Αττικής, με σκοπό την προστασία των πολιτών και των περιουσιών τους, αναφέρει σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η παράταξη της Ρένας Δούρου, «Δύναμη Ζωής».

Αναλυτικά:

Ενόψει της σχετικής συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, υπογραμμίζουμε ότι το πρόγραμμα αυτό δεν περιέχει τίτλους εντυπωσιασμού αλλά ώριμα έργα και μελέτες σχεδόν σε όλους τους Δήμους της Αττικής.

Για πρώτη φορά ολοκληρωμένο αντιπλημμυρικό πρόγραμμα με όρους διαφάνειας και αποτελεσματικότητας

Συγκεκριμένα μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται η εκτροπή του χειμάρρου Αγ. Αικατερίνης στο ρέμα Σούρες στη Μάνδρα που ολοκληρώνεται όπως επίσης και ο κόμβος Πειραιώς και Χαμοστέρνας, αλλά και σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα στο Κορωπί, στην Παιανία, στη Σαλαμίνα, στη Γλυφάδα, στην Ανάβυσσο κ.ά., τα οποία ήδη εκτελούνται.

Να σημειωθεί ότι το κρίσιμο αντιπλημμυρικό έργο υποδομής στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη είναι το μοναδικό έργο στη χώρα μας που έχει ενταχθεί, σε συνεργασία με τη Διεθνή Διαφάνεια, στο πρόγραμμα της Ε.Ε. για τα Σύμφωνα Ακεραιότητας σε σχέση με τις δημόσιες συμβάσεις.

Αξίζει έτσι να υπογραμμιστεί η διαφορετική προσέγγιση και μεθοδολογία που ακολούθησε η διοίκηση της Δύναμης Ζωής, δίνοντας έμφαση στους αποδέκτες (ρέματα), σε αντίθεση με το τι παρέλαβε.

Χαρακτηριστικά πρέπει να αναφερθεί ότι μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2007-2013 (από την προηγούμενη διοίκηση που παραλάβαμε δηλαδή), υλοποιήθηκε μόνο ένα έργο σε ρέμα (συγκεκριμένα το ρέμα Κιτέζας στον Σαρωνικό) ενώ είχαν επιλεγεί μικρά, τοπικής εμβέλειας, δημοτικά έργα ομβρίων.

Ιδιαίτερη πρόνοια και για τον συστηματικό καθαρισμό των ρεμάτων

Όσον αφορά στον καθαρισμό των ρεμάτων παραδώσαμε στη νέα διοίκηση ενεργές εργολαβίες καθαρισμού ρεμάτων και άμεσων παρεμβάσεων σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, των οποίων οι συμβάσεις συνήφθησαν εντός του 2019.

Συγκεκριμένα όσον αφορά στις Περιφερειακές Ενότητες Κεντρικού Τομέα, Βορείου Τομέα, Δυτικού Τομέα και Νοτίου Τομέα Αθηνών, η διοίκηση της Δύναμης Ζωής παρέδωσε εργολαβία προϋπολογισμού 600.000 ευρώ η οποία λήγει τον Ιανουάριο του 2020 και βρίσκονται σε υπερώριμη φάση 3 διαγωνισμοί με συμβατικό αντικείμενο που αναμένεται να ξεπερνά τις 800.000 ευρώ για την απρόσκοπτη συνέχιση του καθαρισμού των ρεμάτων.

Για τις Περιφερειακές Ενότητες Πειραιώς και Νήσων υπάρχει ενεργή εργολαβία με σύμβαση που συνήφθη στις 3-1-2019 με λήξη τις 3-7-2020 (διάρκεια 18 μήνες) και συμβατική τιμή πληρωμής 214.453,90 ευρώ.

Για την Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής παραδώσαμε σύμβαση που συνήφθη στις 16-5-2019 και λήγει στις 16-11-2020 (διάρκεια 18 μήνες) αντί του συνολικού ποσού του 1.259.960,28 ευρώ.

Για την Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής παραδώσαμε σύμβαση που συνήφθη στις 15-1-2019 η οποία λήγει τον Ιανουάριο του 2020 και με συνολικό οικονομικό αντικείμενο 614.988,67 ευρώ. Σε εξέλιξη παραδώσαμε και νέα διαγωνιστική διαδικασία προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ.

Εν κατακλείδι, από τα παραπάνω προκύπτει ότι με υπευθυνότητα και επιμέλεια η διοίκηση της Δύναμης Ζωής ενεργοποίησε όλες τις διαδικασίες για την υλοποίηση ενός σοβαρού, συνεκτικού αντιπλημμυρικού τεχνικού προγράμματος ικανού να απαντήσει στα ζητήματα της προστασίας των κατοίκων της Αττικής καθώς και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Αναμένουμε από τη σημερινή διοίκηση του κ. Πατούλη να συνεχίσει στην κατεύθυνση υλοποίησης του προγράμματος αντιπλημμυρικής προστασίας που υπάρχει, γιατί έτσι επιτάσσει το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον των πολιτών της Αττικής και η προστασία του περιβάλλοντος.

image_pdfimage_print

Περιβαλλοντικά έργα

Επίσκεψη Πατούλη στα αντιπλημμυρικά έργα της Μάνδρας

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Αντιπλημμυρικά έργα στη Μάνδρα

Τα αντιπλημμυρικά έργα καθώς και τα έργα οδοποιίας στην περιοχή της Μάνδρας που εκτελούνται με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής, με ποσό που θα ξεπεράσει τα 32 εκατομμύρια ευρώ επιθεώρησε σήμερα ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, σηματοδοτώντας με την επίσκεψή του ότι για τη νέα Διοίκηση η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.

Ο Περιφερειάρχης συνοδευόταν από τον Δήμαρχο Μάνδρας -Ειδυλλίας Χ. Στάθη, τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Λ. Κοσμόπουλο, τους εντεταλμένους περιφερειακούς συμβούλους Ε. Κοσμίδη και Γ. Κατσιγιάννη, τη Γενική Διευθύντρια Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Έργων και Υποδομών της Περιφέρειας Ε. Βελγάκη, τη Διευθύντρια Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας Α. Δεληγιώργη, το Διευθυντή Τεχνικών Έργων Α. Καλογερόπουλο, και από στελέχη των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας.

Ειδικότερα ο κ. Πατούλης μετέβη στο εργοτάξιο επί της παλαιάς Εθνικής οδού Αθηνών-Θηβών όπου ενημερώθηκε από τον εργολάβο και τα στελέχη της Δ/νσης Αντιπλημμυρικής Προστασίας & Τεχνικών Έργων, για την πρόοδο των εργασιών στα έργα, που στόχο έχουν την ενίσχυση της θωράκισης της ευρύτερης περιοχής.

Ακολούθως μετέβη στο αντιπλημμυρικό έργο της εκτροπής του ρέματος Αγίας Αικατερίνης και διευθέτησης χειμάρρου Σούρες και στα έργα βελτίωσης χάραξης και διαπλάτυνσης της περιφερειακής οδού Αθηνών-Θηβών στο τμήμα Μάνδρα-Οινόη. Παράλληλα ενημερώθηκε για τις εργασίες που εκτελούνται με στόχο την αποκατάσταση των φθορών της υφιστάμενης περιφερειακής οδού στο τμήμα από Νέα Ζωής Μάνδρας έως και Αγία Σωτήρα.

Τα έργα που εκτελούνται και είναι συμβασιοποιημένα ξεπερνούν τα 32 εκατ. ευρώ. Μεταξύ άλλων 10,9 εκατ. αφορούν αντιπλημμυρικά έργα, 16,6 εκατ. έργα οδοποιίας και 1,8 εκατ. τη συντήρηση της Εθνικής Οδού Αθηνών Θηβών. Να σημειωθεί ότι για τα έργα οδοποιίας έχει υπάρξει συμπληρωματική σύμβαση με επιπλέον 6,6 εκατ. ευρώ.

Μόλις ολοκληρώθηκε η σχετική ενημέρωση για την πορεία των έργων ο κ. Πατούλης σε δηλώσεις του επισήμανε τα εξής:

«Επισκεφθήκαμε σήμερα τη Μάνδρα προκειμένου να ενημερωθούμε και να παρακολουθήσουμε από κοντά την πορεία εργασιών στα αντιπλημμυρικά έργα αλλά και στα έργα οδοποιίας, που στόχο έχουν την καλύτερη θωράκιση της περιοχής από φυσικές καταστροφές.

Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να επαναληφθούν τα τραγικά φαινόμενα που ζήσαμε πριν από λίγα χρόνια και θα κάνουμε ότι απαιτείται για να αποτρέψουμε αυτόν τον κίνδυνο. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπίστωσα ότι τα αντιπλημμυρικά έργα της εκτροπής του ρέματος Αγίας Αικατερίνης και διευθέτησης χειμάρρου Σούρες προχωρούν με γοργούς ρυθμούς και πολύ σύντομα θα παραδοθούν στη δημοτική αρχή και στους πολίτες.

Παράλληλα όμως θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση και άλλων έργων υποδομής στην περιοχή επισπεύδοντας και τις σχετικές διαδικασίες (μελέτες-χρηματοδότηση) παράλληλα με τα έργα οδοποιίας που είναι σε εξέλιξη. Από τη Μάνδρα στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα ότι η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών, αποτελεί για εμάς ύψιστη προτεραιότητα.

Σε αυτό πλαίσιο θα παρακολουθούμε επισταμένα την εξέλιξη των εργασιών και θα μεριμνήσουμε για την έγκαιρη ολοκλήρωση τους. Στόχος μας είναι να μην νιώσει ξανά κανένας πολίτης απροστάτευτος. Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας για την αφοσίωση τους στο καθήκον και το έργο που επιτελούν».

Ο Δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας Χ. Στάθης τόνισε τα εξής:

« Η νέα διοίκηση της Περιφέρειας μας έχει εκπλήξει πολύ ευχάριστα, καθώς δεν έκατσε με σταυρωμένα τα χέρια από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα νέα της καθήκοντα.

Ο νέος Περιφερειάρχης τον οποίο θέλω να ευχαριστήσω θερμά, δεν αρκέστηκε μόνο στα έργα που είναι ήδη σε εξέλιξη αλλά έδωσε εντολή στις υπηρεσίες του να ξεκινήσουν μελέτες για έργα ορεινής υδρονομίας, στις περιοχές όπου εστιάζεται το πρόβλημα. Εκτιμούμε ότι μέσα στους επόμενους 6 μήνες θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και θα ξεκινήσουν τα έργα».

Μετά την επιθεώρηση των έργων ο Περιφερειάρχης Αττικής επισκέφθηκε το Δημαρχείο Μάνδρας-Ειδυλλίας όπου είχε συνάντηση με το Δήμαρχο με τον οποίο συζήτησαν για επιπλέον παρεμβάσεις που χρειάζονται στην περιοχή με κυριότερη την ανάγκη επίσπευσης των έργων ηλεκτροφωτισμού.

Ο κ. Πατούλης διαμήνυσε πως θα προχωρήσουν όσα έργα απαιτούνται, για να βελτιωθεί η καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Περιβαλλοντικά έργα

Κορινθία: Αντιπλημμυρικά έργα στον Δήμο Βέλου–Βόχας με 430 χιλ. ευρώ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Αποχετευτικό έργο

Σύμβαση δαπάνης 430.000 ευρώ για την αποκατάσταση των υφιστάμενων -αλλά και την κατασκευή νέων- αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή του Δήμου Βέλου – Βόχας υπέγραψε χθες Παρασκευή, 18/10, στην Τρίπολη ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας.

Όπως τόνισε ο περιφερειάρχης στη συνάντησή του με τον εργολάβο, τα έργα στην πιο πάνω περιοχή -που πριν ένα χρόνο, το φθινόπωρο του 2018, είχε πληγεί πολύ σοβαρά από πλημμύρες- θα πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Λοιπά Οδικά έργα

Ρέθυμνο: Αποκαταστάσεις ζημιών στην περιοχή του Φράγματος Ποταμών Αμαρίου

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Κατολίσθηση δρόμου στο Αμάρι Κρήτης

Εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με προϋπολογισμό 585.000,00€ η χρηματοδότηση του έργου της αποκατάστασης ζημιών στην περιοχή του Φράγματος Ποταμών Αμαρίου στην Κρήτη.

Ειδικότερα, κατά την χειμερινή περίοδο 2018-2019 και στην ευρύτερη περιοχή του Φράγματος Ποταμών Αμαρίου λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων σημειώθηκαν μεγάλης κλίμακας καταστροφές. Αναφέρονται χαρακτηριστικά: κορεσμός εδαφών, υπερχείλιση χειμάρρων, διαβρώσεις, κατολισθήσεις που επηρέασαν σε επίπεδο υδατοπαροχής και στερεοπαροχής τα ρέματα που συμβάλλουν στο φράγμα.

Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε (ΟΑΚ Α.Ε.), ως υπεύθυνος φορέας κατασκευής και λειτουργίας του Φράγματος Ποταμών Αμαρίου σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, υπέβαλε τεχνικό δελτίο για την υλοποίηση του έργου αποκατάστασης ζημιών, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων εργασίες για την άρση καταπτώσεων και αποκατάσταση οδοστρώματος, απομάκρυνση φερτών υλικών, προστασία πρανών με συρματοκιβώτια, κατασκευή τεχνικών (κ.ά).

Η αναγκαιότητα του έργου υποστηρίχθηκε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με αποτέλεσμα την άμεση χρηματοδότησή του. Ο ΟΑΚ Α.Ε. προχωρά αμέσως στην προετοιμασία δημοπράτησης του έργου με την κατεπείγουσα διαδικασία που προβλέπεται από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο ώστε να είναι εφικτή η έναρξη των εργασιών αποκατάστασης κατά το δυνατόν συντομότερο.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα