Connect with us

Περιβαλλοντικά έργα

Δούρου προς Πατούλη: Να συνεχιστεί η υλοποίηση του αντιπλημμυρικού προγράμματος που ξεκινήσαμε

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Ρένα Δούρου

Από 148 αντιπλημμυρικά έργα και μελέτες που φθάνουν τα 400 περίπου εκατ. ευρώ (από ίδιους πόρους και ΕΣΠΑ) αποτελείται το ολοκληρωμένο αντιπλημμυρικό πρόγραμμα, που παρέδωσε κατά τη λήξη της θητείας της στην Περιφέρεια Αττικής, η απελθούσα Περιφερειακή Αρχή, στο πλαίσιο μιας ολιστικής, για πρώτη φορά, προσπάθειας αντιπλημμυρικής θωράκισης της Αττικής, με σκοπό την προστασία των πολιτών και των περιουσιών τους, αναφέρει σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η παράταξη της Ρένας Δούρου, «Δύναμη Ζωής».

Αναλυτικά:

Ενόψει της σχετικής συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, υπογραμμίζουμε ότι το πρόγραμμα αυτό δεν περιέχει τίτλους εντυπωσιασμού αλλά ώριμα έργα και μελέτες σχεδόν σε όλους τους Δήμους της Αττικής.

Για πρώτη φορά ολοκληρωμένο αντιπλημμυρικό πρόγραμμα με όρους διαφάνειας και αποτελεσματικότητας

Συγκεκριμένα μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται η εκτροπή του χειμάρρου Αγ. Αικατερίνης στο ρέμα Σούρες στη Μάνδρα που ολοκληρώνεται όπως επίσης και ο κόμβος Πειραιώς και Χαμοστέρνας, αλλά και σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα στο Κορωπί, στην Παιανία, στη Σαλαμίνα, στη Γλυφάδα, στην Ανάβυσσο κ.ά., τα οποία ήδη εκτελούνται.

Να σημειωθεί ότι το κρίσιμο αντιπλημμυρικό έργο υποδομής στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη είναι το μοναδικό έργο στη χώρα μας που έχει ενταχθεί, σε συνεργασία με τη Διεθνή Διαφάνεια, στο πρόγραμμα της Ε.Ε. για τα Σύμφωνα Ακεραιότητας σε σχέση με τις δημόσιες συμβάσεις.

Αξίζει έτσι να υπογραμμιστεί η διαφορετική προσέγγιση και μεθοδολογία που ακολούθησε η διοίκηση της Δύναμης Ζωής, δίνοντας έμφαση στους αποδέκτες (ρέματα), σε αντίθεση με το τι παρέλαβε.

Χαρακτηριστικά πρέπει να αναφερθεί ότι μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2007-2013 (από την προηγούμενη διοίκηση που παραλάβαμε δηλαδή), υλοποιήθηκε μόνο ένα έργο σε ρέμα (συγκεκριμένα το ρέμα Κιτέζας στον Σαρωνικό) ενώ είχαν επιλεγεί μικρά, τοπικής εμβέλειας, δημοτικά έργα ομβρίων.

Ιδιαίτερη πρόνοια και για τον συστηματικό καθαρισμό των ρεμάτων

Όσον αφορά στον καθαρισμό των ρεμάτων παραδώσαμε στη νέα διοίκηση ενεργές εργολαβίες καθαρισμού ρεμάτων και άμεσων παρεμβάσεων σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, των οποίων οι συμβάσεις συνήφθησαν εντός του 2019.

Συγκεκριμένα όσον αφορά στις Περιφερειακές Ενότητες Κεντρικού Τομέα, Βορείου Τομέα, Δυτικού Τομέα και Νοτίου Τομέα Αθηνών, η διοίκηση της Δύναμης Ζωής παρέδωσε εργολαβία προϋπολογισμού 600.000 ευρώ η οποία λήγει τον Ιανουάριο του 2020 και βρίσκονται σε υπερώριμη φάση 3 διαγωνισμοί με συμβατικό αντικείμενο που αναμένεται να ξεπερνά τις 800.000 ευρώ για την απρόσκοπτη συνέχιση του καθαρισμού των ρεμάτων.

Για τις Περιφερειακές Ενότητες Πειραιώς και Νήσων υπάρχει ενεργή εργολαβία με σύμβαση που συνήφθη στις 3-1-2019 με λήξη τις 3-7-2020 (διάρκεια 18 μήνες) και συμβατική τιμή πληρωμής 214.453,90 ευρώ.

Για την Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής παραδώσαμε σύμβαση που συνήφθη στις 16-5-2019 και λήγει στις 16-11-2020 (διάρκεια 18 μήνες) αντί του συνολικού ποσού του 1.259.960,28 ευρώ.

Για την Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής παραδώσαμε σύμβαση που συνήφθη στις 15-1-2019 η οποία λήγει τον Ιανουάριο του 2020 και με συνολικό οικονομικό αντικείμενο 614.988,67 ευρώ. Σε εξέλιξη παραδώσαμε και νέα διαγωνιστική διαδικασία προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ.

Εν κατακλείδι, από τα παραπάνω προκύπτει ότι με υπευθυνότητα και επιμέλεια η διοίκηση της Δύναμης Ζωής ενεργοποίησε όλες τις διαδικασίες για την υλοποίηση ενός σοβαρού, συνεκτικού αντιπλημμυρικού τεχνικού προγράμματος ικανού να απαντήσει στα ζητήματα της προστασίας των κατοίκων της Αττικής καθώς και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Αναμένουμε από τη σημερινή διοίκηση του κ. Πατούλη να συνεχίσει στην κατεύθυνση υλοποίησης του προγράμματος αντιπλημμυρικής προστασίας που υπάρχει, γιατί έτσι επιτάσσει το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον των πολιτών της Αττικής και η προστασία του περιβάλλοντος.

image_pdfimage_print

Περιβαλλοντικά έργα

Ξεχωριστή διαλογή του έντυπου χαρτιού σχεδιάζει ο Δήμος Πατρέων

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Κώστας Πελετίδης Δήμαρχος Πατρέων

Το σχεδιασμό του Δήμου για την επέκταση της ανακύκλωσης στην Πάτρα και για την έναρξη της ανακύκλωσης του έντυπου χαρτιού στους κίτρινους κάδους, παρουσίασαν σήμερα το μεσημέρι, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο Δημαρχείο, ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Νίκος Ασπράγκαθος και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου.

Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος, μεταξύ άλλων, είπε:

«Ο Δήμος με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο για την ανακύκλωση προχωρά σε πρώτη φάση στην διαχείριση του έντυπου χαρτιού στην πηγή, με την εναπόθεσή του στους κίτρινους κάδους.

Το θέμα της ανακύκλωσης είναι μεγάλη υπόθεση. Δυστυχώς δεν είναι στα χέρια των Δήμων αλλά στις εταιρείες που παράγουν συσκευασίες και οι οποίες είναι οι βασικοί μέτοχοι της Εταιρείας Ανακύκλωσης και οι εταιρείες κάνουν τυπικά την δουλειά τους, συλλέγουν μόνο τις συσκευασίες.

Η ανακύκλωση που θέλουμε εμείς είναι εντελώς διαφορετική. Εμείς θέλουμε την διαλογή στην πηγή όλων των ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί, οργανικά υλικά κ.λπ.). Αν γινόταν έτσι θα είχαμε μεγαλύτερα ποσοστά ανακύκλωσης.

Αναγκαζόμαστε να δράσουμε σε ένα εχθρικό περιβάλλον για τους Δήμους., σε ότι αφορά τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ελληνικών κυβερνήσεων.

Δεν μας επιτρέπεται να κάνουμε προσλήψεις προσωπικού και δεν μας παρέχεται χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στην Ξερόλακκα υπάρχει μονάδα επεξεργασίας ανακυκλώσιμων υλικών. Δεν έχουμε εργαζόμενους για να αναλάβουμε εμείς την όλη διαχείριση ώστε να έχουμε και την δυνατότητα μεγιστοποίησης τους αποτελέσματος.

Τώρα με το χαρτί πάμε να ενισχύσουμε την προσπάθεια. Οι εταιρείας θα έπρεπε να πληρώνουν τον Δήμο το κόστος για την ανακύκλωση που τους καταβάλλει ο καταναλωτής αγοράζοντας τα προϊόντα τους.

Εμείς δεν θέλουμε να μείνουμε στην τυπική ανακύκλωση των εταιρειών. Ξεκινάμε με το χαρτί και θα συνεχίσουμε μια σειρά παρεμβάσεων ώστε η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται όπως πρέπει. Θέλουμε σε αυτή μας την προσπάθεια την συμμετοχή όλων των φορέων και των δημοτών. Πρέπει να γίνει κοινή συνείδηση η υπόθεση της ανακύκλωσης ώστε να επιτύχει».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Περιβαλλοντικά έργα

Ικανοποίηση Κομισιόν για τη συμφωνία σχετικά με την επαναχρησιμοποίηση του νερού στη γεωργία

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Υδρευση, Νερό

Οι νέοι κανόνες που προτάθηκαν από την Επιτροπή τον Μάιο του 2018 προβλέπουν εναρμονισμένες ελάχιστες απαιτήσεις για την ποιότητα του νερού, με σκοπό την ασφαλή επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων αστικών λυμάτων στη γεωργική άρδευση.

Ο Eπίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους, είπε:

«Με αυτή την προσωρινή συμφωνία δίνουμε στην ΕΕ ένα ισχυρό εργαλείο για την αντιμετώπιση κάποιων από τις προκλήσεις που θέτει η κλιματική αλλαγή. Σε συνδυασμό με την εξοικονόμηση νερού και τα μέτρα για την αποδοτικότητα του νερού, η χρήση ανακτηθέντος νερού στον γεωργικό τομέα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της λειψυδρίας και της ξηρασίας, και ταυτόχρονα να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών μας.».

Αυτή τη στιγμή, η πρακτική επαναχρησιμοποίησης του νερού έχει θεσπιστεί μόνο σε μερικά κράτη μέλη και η εφαρμογή της είναι πολύ κατώτερη των δυνατοτήτων της. Οι νέοι κανόνες που συμφωνήθηκαν θα διευκολύνουν και θα τονώσουν την υιοθέτηση της εν λόγω επωφελούς πρακτικής, η οποία μπορεί να εξασφαλίσει μια πιο προβλέψιμη παροχή καθαρού νερού στους γεωργούς της ΕΕ, να τους βοηθήσει να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή και να μετριάσει τις επιπτώσεις αυτής.

Με τη θέσπιση ελάχιστων απαιτήσεων, οι νέοι κανόνες θα εγγυώνται την ασφάλεια της πρακτικής και την αύξηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στη γεωργική παραγωγή στην εσωτερική αγορά της ΕΕ. Επιπλέον, η εν λόγω εναρμονισμένη προσέγγιση θα διευκολύνει την ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς όσον αφορά τη γεωργική παραγωγή και θα δημιουργήσει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες για φορείς εκμετάλλευσης και παρόχους τεχνολογίας.

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, τα επεξεργασμένα αστικά λύματα, τα οποία έχουν ήδη υποστεί ορισμένες επεξεργασίες βάσει των κανόνων της οδηγίας για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων, θα υπόκεινται σε περαιτέρω επεξεργασία ώστε να πληρούν τις νέες ελάχιστες ποιοτικές παραμέτρους και, ως εκ τούτου, να καθίστανται κατάλληλα για χρήση στη γεωργία.

Πέραν των εναρμονισμένων ελάχιστων απαιτήσεων, η νέα νομοθεσία θεσπίζει επίσης εναρμονισμένες ελάχιστες απαιτήσεις παρακολούθησης· διατάξεις για τη διαχείριση του κινδύνου που προκύπτει από την αξιολόγηση και την αντιμετώπιση πιθανών πρόσθετων κινδύνων για την υγεία και πιθανών περιβαλλοντικών κινδύνων· διαδικασία αδειοδότησης, καθώς και διατάξεις σχετικά με τη διαφάνεια, σύμφωνα με τις οποίες θα δημοσιεύονται οι βασικές πληροφορίες για κάθε έργο επαναχρησιμοποίησης του νερού.

Επόμενα βήματα

Η προσωρινή συμφωνία πρέπει τώρα να εγκριθεί επίσημα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ. Μετά την έγκρισή του, ο κανονισμός θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες αργότερα.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Περιβαλλοντικά έργα

Σε δημοπράτηση με 15,3 εκατ. ευρώ η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ζακύνθου

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Εργάτης σε εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων

Σε πραγματική βάση τίθεται η κατασκευή της πρώτης Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, μετά την προκήρυξη της σχετικής διαγωνιστικής διαδικασίας για τη Ζάκυνθο.

Το έργο αφορά στην κατασκευή της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Αποβλήτων (Ο.Ε.Δ.Α.) στο νησί της Ζακύνθου, η οποία περιλαμβάνει:

α) Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.) και

β) Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ.)

Με τις παραπάνω υποδομές θα καλυφθούν τα προβλεπόμενα στον ισχύοντα ΠΕΣΔΑ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Το έργο και η χρηματοδότησή του

Η ΜΕΑ θα δέχεται ποσότητες περίπου 24.144 τόνων αστικών απορριμμάτων/έτος, εκ των οποίων οι 13.344 τόνοι αφορούν σε υπολειμματικά σύμμεικτα απορρίμματα, οι 4.800 τόνοι προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα, οι 4.500 τόνοι σε ανακυκλώσιμα υλικά, καθώς και 1.500 τόνοι ιλύος (λάσπης). Ο ΧΥΤΥ προβλέπεται να έχει αρχική χωρητικότητα 170 χιλ. κ.μ.

Αναθέτουσα Αρχή είναι ο Δήμος Ζακύνθου με τον προϋπολογισμό του έργου να ανέρχεται σε 12,38 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ, ποσό με ΦΠΑ: 15,35 εκατ. ευρώ). Το έργο συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΥΜΕΠΕΡΑΑ 2014-2020. Σύμφωνα με την προκήρυξη, η προθεσμία παραλαβής των προσφορών ή των αιτήσεων συμμετοχής έχει οριστεί για τις 2 Ιανουαρίου 2020 ενώ η αποσφράγισή τους, για τις 7 Ιανουαρίου.

Η δημοπράτηση εντός του 2019 ήταν αναμενόμενη δεδομένου ότι το έργο είχε φτάσει σε μεγάλο βαθμό ωρίμανσης. Ενδεικτικά ή απόφαση ένταξής του στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ έχει ληφθεί από το καλοκαίρι του 2017, οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις είχαν ολοκληρωθεί και οι διαγωνιστικές διαδικασίες κάποιων υποέργων (π.χ. συνοδό έργο οδοποιίας, υπηρεσίες Τεχνικού Συμβούλου) βρίσκονταν σε εξέλιξη, ήδη από τις αρχές του χρόνου. Επιπλέον, ένα άλλο κρίσιμο βήμα που ολοκληρώθηκε, επιτρέποντας την εκκίνηση του διαγωνισμού για το βασικό έργο ήταν οι οριστικές μελέτες του έργου.

Διευκρινίζεται ότι η Ζάκυνθος γίνεται το πρώτο νησί που δρομολογεί επίσημα την υλοποίηση υποδομών ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων σε επίπεδο Περιφέρειας ενώ -καλώς εχόντων των πραγμάτων- έπεται η Κέρκυρα η οποία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να προχωρήσει σε ανάλογη δημοπράτηση δίνοντας μία βιώσιμη λύση στο αδιέξοδο που έχει διαμορφωθεί με το θέμα των σκουπιδιών.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα