Σκληρή κριτική εξαπέλυσε η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του ΠΣ Αττικής, Ρένα Δούρου, κατά της Περιφερειακής Αρχής και του ιδίου του Γιώργου Πατούλη, αναφορικά με την απουσία αντιπλημμυρικών έργων την τελευταία 2ετία αλλά και τους ισχυρισμούς του Περιφερειαρχη περί πτώχευσης του αναδόχου.
Η Ρένα Δούρου, σε τηλεοπτική της συνέντευξη στηλίτευσε τη χυδαιότητα ορισμένων, πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων που προχωρούν, όπω παρατήρησε, σε συγκρίσεις εθνικών τραγωδιών και απωλειών ανθρώπινων ζωών και περιουσιών.
“Ο κόσμος της Αττικής πρέπει να γνωρίζει ότι η Διοίκηση της Δύναμης Ζωής” είπε χαρακτηριστικά η πρώην Περιφερειάρχης “παρέλαβε μελέτες και παρέδωσε αντιπλημμυρικά και εδώ και 2 χρόνια τώρα βλέπει τα αντιπλημμυρικά για τα οποία χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, να έχουν σταματήσει” .
Μέχρι χτες έφταιγε η Δούρου, σήμερα ο ανάδοχος
Αναφορικά με την τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη περί πτώχευσης του αναδόχου του έργου του Φαληρικού, σχολίασε δηκτικά “Πρόκειται για μια χρηματιστηριακή είδηση, δεν την έχουμε δει πουθενά. Αφού λοιπόν για 2 χρόνια, ο κ. Περιφερειάρχης αρχικά μας είπε ότι δεν δώσαμε μελέτες, μετά τον διέψευσε το Μελετητικό Γραφείο που δήλωσε ότι υπάρχουν μελέτες και οριστικά τεύχη δημοπράτησης, κατόπιν ο ίδιος δήλωσε ότι χρειάζεται έναν σύμβουλο, μετά ότι θα πρέπει να δει που θα το εντάξει το έργο αυτό. Και χθες έβγαλε την είδηση περί πτώχευσης του αναδόχου. Μέχρι σήμερα είχαμε το ‘φταίει η Δούρου’, τώρα έχουμε το ‘φταίει ο ανάδοχος’”.
Άλλο Μάνδρα, άλλο Μπάλλος
Σκληρή κριτική επεφύλλαξε η απερχόμενη Περιφερειάρχης και για τη θεομηνία του 2017 που μετέτρεψε σε θάλασσα -με πολλά μάλιστα ανθρώπινα θύματα- πολλές περιοχές της Δυτικής Αττικής. Για να συμπυκνώσει την επιχειρηματολογία της σε τρεις παρατηρήσεις.
Πρώτη παρατήρηση
Στην Μάνδρα είχαμε ένα πρωτόγνωρο καιρικό φαινόμενο όπως είπε ο καθηγητής Λέκκας, ήταν το ραγδαιότερο μέχρι τότε, τα τελευταία 20 χρόνια. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος, έπεσαν πάνω από 250 τόνοι στο στρέμμα, όταν χθες στην Αττική έπεσαν το πολύ 130 τόνοι, δηλαδή τα μισά.
Το δε σημαντικότερο είναι ότι στην Μάνδρα έπεσαν σε διάστημα τριών ωρών, ενώ χθες σε διάστημα επτά ωρών.
Είχαμε λοιπόν στην Μάνδρα τον διπλάσιο όγκο στον μισό χρόνο, από το χθεσινό, η δε καταστροφικότητα του, σύμφωνα με διαπρεπείς επιστήμονες, ήταν 20 φορές μεγαλύτερη απ την χθεσινή. Όπως λένε οι ειδικοί κανένα αντιπλημμυρικό τεχνικό έργο δεν μπορούσε να το αντιμετωπίσει, ούτε καν να το μετριάσει αισθητά.
Επίσης δεν μπόρεσε η ΕΜΥ να το προβλέψει, ούτε καν την τελευταία στιγμή, ενώ για την χθεσινή καταιγίδα όλοι γνωρίζαμε εδώ και μέρες.
Δεύτερη παρατήρηση
Ανεξάρτητα από το αν το έργο θα είχε περιορίσει τις ζημιές, εμείς τρέξαμε το έργο. Όμως στην κατάσταση που το παραλάβαμε ήταν αδύνατον να είχε ολοκληρωθεί μέχρι την ημέρα της τραγωδίας. Συγκεκριμένα είχε εξαφανιστεί η κοίτη ενός ρέματος από το 1980.
Το 2003 εξαφάνισαν και ένα άλλο κομμάτι του ρέματος. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2010 δεν είχαν κάνει τίποτα. Η πλήρης απραξία. Τότε ξεκίνησαν και χρειάστηκαν 19 μήνες για να βρουν μελετητή. Του έδωσαν 15 μήνες για να κάνει την μελέτη και μετά άλλες δύο παρατάσεις 10 μηνών, δηλαδή συνολικά 25 μήνες.
Τρίτη παρατήρηση
Όταν αναλάβαμε εμείς την Διοίκηση της Περιφέρειας την 1η Σεπτεμβρίου 2014. Τι υπήρχε για το συγκεκριμένο έργο; Μόνο η ΑΕΠΟ, δηλαδή οι περιβαλλοντικοί όροι. Η μελέτη ήταν ακόμα στα χέρια του μελετητή. Τι έπρεπε να γίνει;
Να παραληφθεί προσωρινά, να σταλεί για επικύρωση των οριογραμμών, να παραληφθεί οριστικά, να μπει στα εκτελεστέα, να γίνουν οι απαλλοτριώσεις, να γίνει ο διαγωνισμός για τον κατασκευαστή και τελικά να κατασκευαστεί το έργο.
Όλα αυτά απαιτούσαν πάνω από 5 χρόνια, αφού μόνο η κατασκευή του έργου, χρειαζόταν 2,5 χρόνια. Συνεπώς από τη στιγμή που αναλάβαμε, ήταν νομοτελειακά αδύνατον να είχε ολοκληρωθεί το έργο μέσα σε τρία χρόνια. Όσο και να τρέχαμε, ό,τι και να κάναμε, δεν γινόταν να έχει ολοκληρωθεί το έργο την ημέρα της θεομηνίας. Δεν μπορείς να κατηγορείς κάποιον γιατί δεν πραγματοποίησε το αδύνατον.
Η “παρακαταθήκη” της Δύναμης Ζωής
Για τις πρωτοβουλίες της παράταξής της, Δύναμη Ζωής, η κ.Δούρου διευκρίνησε ότι παρέλαβε 60 μελέτες, κόστους 57 εκατ. ευρώ και παρέδωσε 163 αντιπλημμυρικά, κόστους 500 εκατ. ευρώ, με διασφαλισμένη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ώστε ο επόμενος Περιφερειάρχης να τα χρησιμοποιήσει για το συγκεκριμένο σκοπό.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV