Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου στην εφημερίδα «Το Χωνί» και στην δημοσιογράφο Βάσω Ασμανίδου. Στη συνέντευξή της η Περιφερειάρχης καταγράφει τα έργα υποδομής και τις κοινωνικές παρεμβάσεις της Περιφέρειας Αττικής, τονίζοντας ότι παράλληλα επιχειρείται και η αλλαγή του υποδείγματος άσκησης διοίκησης.
Αναφερόμενη στις τραγικές πλημμύρες της Μάνδρας που στοίχισαν τη ζωή σε 23 ανθρώπους τον περασμένο Νοέμβριο, είπε: «Οι απαντήσεις προκύπτουν από την ίδια την πραγματικότητα. Όπως, για παράδειγμα, το πρόσφατο Πόρισμα της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης. Θα διαβάσατε ίσως ότι σύμφωνα με αυτοψία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, τα αποδυτήρια και το αντλιοστάσιο του δημοτικού γηπέδου ποδοσφαίρου της Μάνδρας, ήσαν κτισμένα σε μπαζωμένο ρέμα με αποτέλεσμα να κριθούν, μετά την καταστροφή, κατεδαφιστέα! Και αυτή δεν είναι μια κατάσταση που διαμορφώθηκε χθες. Ήδη το 2003 είχε υπογραφεί από την τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, με τη σύμφωνη γνώμη Δήμου και τότε Νομαρχίας, η επέκταση του κέντρου της πόλης… πάνω στο ρέμα. Νόμιμα».
Ακολουθούν αποσπάσματα από τη συνέντευξη της Περιφερειάρχη σχετικά με τα έργα υποδομής που υλοποιεί η Περιφέρεια:
«Έχει ξεκινήσει και προχωράει η ανάπλαση του Φαληρικού όρμου, ένα εμβληματικό έργο που θωρακίζει αντιπλημμυρικά την περιοχή και ταυτόχρονα επιτρέπει την πρόσβαση των πολιτών προς την παραλία. Παράλληλα προχωρούν με σχέδιο πάνω από 150 αντιπλημμυρικά έργα σε όλη την Περιφέρεια», τονίζει χαρακτηριστικά.
«Η Αττική όμως αλλάζει και από έργα, που είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε είναι σε εξέλιξη, όπως: ο υποθαλάσσιος αγωγός της Αίγινας, το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Κρωπίας, ο δρόμος Δρυόπης-Γαλατά, στην περιοχή της Τροιζηνίας, το ιστορικό κτήριο του Χατζηκυριάκειου Ορφανοτροφείου Θηλέων στον Πειραιά, το Πολυδύναμο Βιοκλιματικό Κέντρο Δομών Κοινωνικής Φροντίδας στο Δήμο Ιλίου, η αποκατάσταση των Παραπηγμάτων του 401 πρώην Στρατιωτικού νοσοκομείου στο κέντρο της Αθήνας, το νέο κτίριο του Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Πεντέλη, κ.α.».
Μπαζωμένα ρέματα-Αυθαίρετα
Τρεις παρατηρήσεις. Πρώτον, τα ρέματα δεν μπαζώθηκαν μέσα σε τρία χρόνια. Είναι τα αποτελέσματα της στρεβλής ανάπτυξης των τελευταίων δεκαετιών στον τόπο μας.
Δεύτερον, στην Περιφέρεια Αττικής από τον πρώτο μήνα που αναλάβαμε την ευθύνη της διοίκησης, δώσαμε βάρος στα αντιπλημμυρικά, σε έργα υποδομής και φυσικά στον καθαρισμό των ρεμάτων, που είναι και η αρμοδιότητά μας.
Για την κοινωνική πολιτική της Περιφέρειας Αττικής: (…) Προσπαθούμε να βάλουμε κι εμείς το λιθαράκι μας σε ένα δίκτυο κοινωνικής προστασίας των συμπολιτών μας. Αρκετές φορές μάλιστα λειτουργώντας είτε στα όρια είτε υπερβαίνοντας τις αρμοδιότητές μας.
Στηρίζουμε έτσι και τα 31 νοσοκομεία της Αττικής, με αγορά υλικοτεχνικής υποδομής, ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ. Στηρίζουμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς, με 30 εκατομμύρια για την αγορά 92 «πράσινων» λεωφορείων. Στηρίζουμε τους κοινωνικά και οικονομικά πιο ευάλωτους συμπολίτες μας με το πρόγραμμα «Ρεύμα για Όλους», με το πρόγραμμα κουπονιών ειδών Λαϊκών Αγορών. Αυξήσαμε κατά 30% την επιχορήγηση των προνοιακών ιδρυμάτων.
Βελτιώνουμε την καθημερινότητα των συμπολιτών μας με αναπηρία με την εγκατάσταση sea track, με τη δημιουργία Αθλητικού Κέντρου Αναπηρίας, με την πρωτοβουλία «Σινεμά για όλες και όλους» σε συνεργασία με την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία…
Διαχείριση απορριμμάτων
Είμαστε ίσως στην πιο κρίσιμη φάση. Πρέπει να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις, για μια διαφορετική, πραγματικά αποκεντρωμένη πολιτική διαχείρισης, όπου ο κάθε Δήμος θα έχει την ευθύνη των απορριμμάτων του. Πλέον το ζητούμενο δεν είναι να δημιουργήσουμε μικρές «Φυλές» σε όλη την Αττική. Τώρα είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων.
Και το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΣΔΑ) είναι μια καλή ευκαιρία για τη σύσταση ως και τριών ΦοΣΔΑ από τους Δήμους στην Αττική, στη βάση συγκεκριμένων, χωροταξικών, πληθυσμιακών, προϋποθέσεων, που θα διαχειρίζονται τα αστικά στερεά απορρίμματά τους.
Μπορούν έτσι να υλοποιηθούν οι στόχοι του ΠΕΣΔΑ, στόχοι δίκαιης και βιώσιμης -οικονομικά και οικολογικά- διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής. (…) Το θέμα είναι ότι ένα κόσμημα της πατρίδας μας, όπως είναι Κέρκυρα, οδηγείται σε αδιέξοδο με ανυπολόγιστο κόστος, το οποίο δεν ήταν προδιαγεγραμμένο από μια τοπική αρχή που αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV