Η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου σε συνέντευξή της στην εκπομπή «Απευθείας» της δημόσιας τηλεόρασης, και τους δημοσιογράφους Μάριον Μιχελιδάκη, Νίκο Μερτζάνη και Κώστα Λασκαράτο, αναφέρθηκε στην τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα, και παρέθεσε τα επιχειρήματά της για ζητήματα Αυτοδιοίκησης γενικά και της Περιφέρειας Αττικής, ειδικότερα.
Η Ρένα Δούρου αναφέρθηκε εκτενώς στην εθνική τραγωδία της Μάνδρας, με αφορμή τα συμπεράσματα του σχετικού πορίσματος των πραγματογνωμόνων που όρισε το ΤΕΕ, και το οποίο είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το πόρισμα των τριών πραγματογνωμόνων του ΤΕΕ το ζήτησε η ίδια η εισαγγελέας, δεν υπάρχει κανένας δάχτυλος πίσω από τίποτα», υπογραμμίζοντας ότι διαψεύστηκαν όσοι έλεγαν ότι κρατούσε κρυμμένη στο συρτάρι της κάποια μελέτη.
Η ίδια σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Είμαι εδώ, για να μην ξεχάσουμε. Επέλεξα να μην θίξω ποτέ τις οικογένειες των νεκρών, επιδιδόμενη στη συνήθη γραφειοκρατική αργκό, που δεν λέει τίποτα σε κάποιον ο οποίος έχει μαυροφορεθεί. Από το 2003 μέχρι το 2010, δεν έγινε τίποτα σε μια περιοχή η οποία ιστορικά μας δίνει ακραία καιρικά φαινόμενα. Μελέτη έγινε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2016.
Είπαν στον ελληνικό λαό ότι βρήκα μια μελέτη, και την άφησα στο συρτάρι. Δεν μπορώ να ξεχάσω τον άπλετο τηλεοπτικό, ραδιοφωνικό χρόνο και τα έντυπα που φιλοξένησαν πρώην Περιφερειάρχες, πρώην αυτοδιοικητικούς, ακόμα και τη Ντ. Μπακογιάννη που έχει φιλοτεχνήσει ένα σοβαρό προφίλ, λέγοντας ψευδόμενοι ότι είχα μελέτη που καθόταν σε κάποιο συρτάρι.
Δεν υπήρχε καμία μελέτη. Καλώ οποιονδήποτε να κάτσει απέναντί μου και να αποδείξει έναντι των εγγράφων των επιθεωρητών και των πραγματογνωμόνων, πού ήταν η μελέτη. Και προσωπικά, δεν μπορώ να συγχωρήσω, γιατί δεν μπορώ να ξεχάσω την απόπειρα ΜΜΕ και πολιτικών, να ζητούν την ποινική δίωξη και τη φυσική εξόντωσή μου. Όχι να ασκήσουν πολιτική κριτική.
Σιώπησα, σεβόμενη τους νεκρούς και τους αγνοουμένους. Επέλεξα να ταπεινωθώ μπροστά στις οικογένειες των νεκρών και θα προσπαθήσω να μπω στα παπούτσια εκείνων που πενθούσαν. Δεν ευτέλισα μια εθνική τραγωδία. Όταν πήγα στη Μάνδρα, δεν πήρα αγκαλιά τις κάμερες και τους δημοσιογράφους, για να δείχνουν τις σκηνές.
Στόχος μου είναι να μην δίνουμε ραντεβού κάθε φορά με τις επόμενες εθνικές καταστροφές. Υπηρετώ ένα διαφορετικό υπόδειγμα πολιτικής, χωρίς να συνοδεύομαι από κάμερες και δημοσιογράφους όπου πηγαίνω. Είναι ένα μοντέλο διαφορετικό από εκείνο που θέλει τον πολιτικό να κλαίει μαζί με τις κάμερες. Δυστυχώς, το μόνο ζώο που δεν θα εξαφανιστεί από την πανίδα, είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος».
Η Περιφερειάρχης, αναφερόμενη γενικότερα στο έργο αντιπλημμυρικής προστασίας που έχει επιτελέσει η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, τόνισε μεταξύ άλλων:
«Πού ήταν θωρακισμένη η Αττική, πριν αναλάβουμε εμείς; Πουθενά. Βάλαμε προτεραιότητες. Σήμερα είναι σε εξέλιξη 168 έργα σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο. 514 εκατομμύρια ευρώ, μόνο για αντιπλημμυρικά έργα. Η εικόνα της σημερινής Μάνδρας είναι αυτή που θα έπρεπε να υπάρχει από το 2003. Κάνουμε ένα πολύ μεγάλο έργο, που θωρακίζει τον συγκεκριμένο Δήμο. Δεν ξαναφτιάχνουμε απλώς τον δρόμο. Τον φτιάχνουμε όπως θα έπρεπε εξαρχής να είναι.
Μεγαλύτερος αντίπαλος από τη χυδαιότητα και τη συκοφαντία ήταν η καχυποψία των πολιτών, στους οποίους έπρεπε να αποδείξω ότι, εγώ θα έκανα αυτά που δεν έγιναν επί δεκαετίες. Ζητώ να κριθώ από όσα είπα ότι θα γίνουν, και έγιναν ή δεν έγιναν. Και να μην κριθώ από όσα ψευδώς μου καταμαρτυρούν οι πολιτικοί μου αντίπαλοι».
Γενικότερα αναφερόμενη στην προστασία της χώρας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρ. Δούρου, παρατήρησε ότι: «Απέναντι στα ακραία φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής, δεν είναι προετοιμασμένη συνολικά η πατρίδα μας. Δείτε τι καταστροφές έχουμε σε διάφορες Περιφέρειες της χώρας. Γίνεται μια προσπάθεια από το αρμόδιο υπουργείο να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Δεν έτυχε στη Δούρου. Έτυχε στις οικογένειες των θυμάτων. Σε ολόκληρη τη χώρα. Όχι στον εκάστοτε Περιφερειάρχη».
«Μία καταστροφή δεν τυχαίνει στον Μπακογιάννη, στον Αρναουτάκη, στη Δούρου. Να μιλήσουμε για πολιτικές και διοικητικές ευθύνες και όχι να μιλάμε για την ποινική δίωξη και τη φυσική εξόντωση κάποιου ανθρώπου. Θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους ως τοπική αυτοδιοίκηση, ως εθνική κυβέρνηση αν είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή και να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για αποχή της από τα ΜΜΕ, η Περιφερειάρχης επισήμανε μεταξύ άλλων: «επέλεξα να απέχω από τη δημοσιότητα, για να στείλω ένα ηχηρό μήνυμα ότι, δεν παράτησα τη βουλευτική έδρα, για να οδηγηθώ μέσω της Αυτοδιοίκησης σε ένα άλλο σκαλοπάτι. Ήρθα για να μείνω».
Σχετικά με τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η Ρένα Δούρου, παρατήρησε ότι «έτσι όπως είχαν δομηθεί οι αρμοδιότητες, Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι λειτουργούμε ως “ο αυτοφωράκιας” της εκάστοτε κυβέρνησης. Δεν μπορούμε να ασκήσουμε αρμοδιότητες χωρίς ανθρώπινο δυναμικό και πόρους».
Η Περιφερειάρχης Αττικής μίλησε εκτενώς και για το μεγάλο έργο πνοής της «Αττικής Ριβιέρας», που η ίδια δρομολόγησε, επιτάχυνε και υλοποιεί.
«Άσπρισαν τα μαλλιά μου για την Αττική Ριβιέρα. Αντί να ξεκινήσουμε από το οικολογικό πάρκο, που θα μου επέτρεπε ενόψει εκλογών να κόψω κορδέλες, ξεκινήσαμε από αποχετευτικά και αντιπλημμυρικά έργα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, εκεί καταλήγουν οι εκβολές των δυο μεγάλων ποταμών του λεκανοπεδίου, και έχουμε ξενυχτήσει αρκετά βράδια για την αύξηση της στάθμης του νερού.
Η πρόσβαση στην παραλία θα είναι ελεύθερη και εφικτή, τόσο με τα πόδια, όσο και με ποδήλατο. Προχωρήσαμε σε μια μεγάλη και εκτεταμένη παρέμβαση, σε συνδυασμό με τα έργα στο ΣΕΦ και στο Μικρολίμανο, ώστε να μη χρειάζεται να πηγαίνει κανείς στο εξωτερικό, για να βλέπει τέτοιες όμορφες εικόνες. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα παραδίδεται ο δρόμος, ενώ ξεκίνησε η διαδικασία διαγωνισμού για το οικολογικό πάρκο».
Η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου ανέφερε ως εύληπτα παραδείγματα των έργων πνοής που υλοποίησε στην Περιφέρεια Αττικής, την υδροδότηση της Αίγινας, την αποχέτευση μεγάλων περιοχών του λεκανοπεδίου, και φυσικά, το μείζον ζήτημα εθνικής προτεραιότητας, αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων.
«Το πρόβλημα, εκτός από οικονομικό, είχε να κάνει και με τη νοοτροπία που επικρατούσε. Να λυθεί το πρόβλημα αλλά… μακριά από εμάς. Οι ευρωπαϊκές οδηγίες είναι αυστηρές. Να ανακυκλώνουμε. Και να αξιοποιήσουμε τα σκουπίδια, ως φυσικούς πόρους. Όπου χρειάστηκε, συγκρουστήκαμε και με τις τοπικές κοινωνίες».
Στον επίλογο της εφ’ όλης της ύλης συνέντευξής της στην ΕΡΤ, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου κλήθηκε να σχολιάσει τη γενική πολιτική κατάσταση, και τα καινούργια δεδομένα, όπως διαμορφώνονται. Αφού τόνισε ότι «όπως το 2012, που ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε Αξιωματική Αντιπολίτευση, έτσι και σήμερα συντελούνται τεκτονικές αλλαγές», υπογράμμισε ότι «στη νέα πολιτική προσπάθειά μας, χωρούν όσοι προσυπογράφουν συγκεκριμένες προγραμματικές αρχές και θέσεις».
Η ίδια παρατήρησε ότι σήμερα «το δίλημμα που έχουμε μπροστά μας, είναι αν θα πάμε μπροστά, ή θα αφήσουμε κάποιους να ανοίξουν και πάλι την πόρτα της Επιτροπείας και των Μνημονίων για την κοινωνία μας, η οποία ταλαιπωρήθηκε όλα αυτά τα χρόνια».
«Η κυβέρνηση συνεργασίας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες ήταν η πρώτη που στηρίχτηκε σε συγκεκριμένες προγραμματικές συγκλίσεις. Μόνο για τα δημοσιονομικά, και την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια. Όχι για την εξωτερική πολιτική και τα μεγάλα εθνικά θέματα. Οι προηγούμενοι, είχαν δει τις κυβερνήσεις συνεργασίας ως… μουσικές καρέκλες και άθροισμα αξιωμάτων».
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV