Νίκος
Καραγιάννης

Στην κυκλοφορία δόθηκε εχθές το μεσημέρι και το τελευταίο τμήμα Βόνιτσα-Δρυμός του άξονα Άκτιο-Αμβρακία ή αλλιώς Αμβρακία Οδός. Πλέον οι χρήστες μπορούν να οδηγήσουν τα 49 χιλιόμετρα του νέου αυτοκινητόδρομου χωρίς καμία παράκαμψη και να διανύσουν την απόσταση από την Αμβρακία μέχρι την Λευκάδα και την Πρέβεζα σε 25 λεπτά.

Πληροφορίες του ypodomes.com αναφέρουν πως με την λειτουργία και του τελευταίου τμήματος μειώθηκε σε μεγάλο βαθμό η διαμπερής κυκλοφορία στη Βόνιτσα η οποία ήταν μέρος της παλιάς εθνικής οδού Αμβρακίας-Ακτίου. Αυτό σημαίνει πως η πόλη απελευθερώνεται από τον καθημερινό οδικό φόρτο οχημάτων και ιδιαίτερα φορτηγών που επιβάρυναν την τοπική κυκλοφορία και από σήμερα οι δρόμοι της θα χρησιμοποιούνται κατά βάση για την τοπική κυκλοφορία. Τα έργα ολοκλήρωση η εταιρεία ΜΕΤΚΑ, μέλος του Ομίλου Mytilineos.

Η παράδοση στην κυκλοφορία της Αμβρακίας Οδού εκτιμάται ότι -όπως και σε άλλες περιπτώσεις- θα δώσει μεγάλη αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή η οποία χαρακτηρίζεται από την φυσική της ομορφιά. Τα σχόλια για την διαδρομή μέσω του νέου αυτοκινητόδρομου είναι διθυραμβικά καθώς αναδεικνύεται το μοναδικό τοπίο της δυτικής Αιτωλοακαρνανίας και του Αμβρακικού Κόλπου.

Για την Βόνιτσα, τη Λευκάδα, το Άκτιο και την Πρέβεζα η λειτουργία στο σύνολό του όλου του αυτοκινητόδρομου αποτελεί ένα μεγάλο ορόσημο για την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής κυρίως στον τουριστικό τομέα αλλά και όχι μόνο. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η ρήση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την τελετή των εγκαινίων καθώς είχε πει πως  “ανοίγει τελείως καινούργιες αναπτυξιακές προοπτικές για μία περιοχή της Ελλάδος, η οποία σε πολύ μεγάλο βαθμό παρέμενε αναξιοποίητη”.

Εγκαίνια της Αμβρακίας Οδού (Ιανουάριος 2024) – Φωτό: Ypodomes.com

Με την πλήρη κυκλοφορία η Αμβρακία Οδός αναμένεται πως το φετινό καλοκαίρι θα αυξηθεί κατακόρυφα το τουριστικό ρεύμα προς τις παράκτιες περιοχές του Ιονίου. Πλέον από την Αθήνα στη Λευκάδα και την Πρέβεζα απαιτούνται 200 λεπτά (3 ώρες κ 20 λεπτά) από την Πάτρα κάτι παραπάνω από 60 λεπτά, από τα Ιωάννινα περίπου 90 λεπτά και από τη Θεσσαλονίκη περίπου 4 ώρες. Το σημαντικότερο όμως είναι πως αυξάνονται κατακόρυφα τα επίπεδα οδικής ασφάλειας και αναμένεται ραγδαία πτώση των τροχαίων.

Αξίζει να θυμηθούμε πως το 2018 λίγους μήνες μετά την πλήρη παράδοση του αυτοκινητόδρομου της Ιόνιας Οδού, η Ήπειρος και ειδικά ο Νομός Ιωαννίνων είδε το τουριστικό ρεύμα να εκτινάσσεται κατα σχεδόν 30% λόγω της εύκολης οδικής πρόσβασης στην περιοχή. Το ίδιο εκτιμάται πως θα συμβεί και στην περιοχή των ακτών του Ιόνιου και στα Ιόνια Νησιά μιας και θα είναι πλέον πολύ πιο εύκολη υπόθεση. Στην Αμβρακία Οδό δεν υπάρχουν διόδια καθώς το έργο ήταν δημόσιο.

Εγκαίνια της Αμβρακίας Οδού (Ιανουάριος 2024) – Φωτό: Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών

Ο αυτοκινητόδρομος Άκτιο-Αμβρακία, μήκους 49 χλμ έχει χαρακτηριστικά κλειστού αυτοκινητόδρομου με 2+2 λωρίδες ανά ρεύμα κυκλοφορίας και ανισόπεδους κόμβους. Το έργο υλοποιείται με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ. Είναι έργο γέφυρα, καθώς ξεκίνησε με πόρους του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Ο ολοκληρωμένος πλέον άξονας ξεκινά από το βόρειο άκρο της Λίμνης Αμβρακίας και φτάνει μέσω Βόνιτσας στην περιοχή του Ακτίου όπου ενώνεται από την μια την υποθαλάσσια σήραγγα Ακτίου-Πρέβεζας και από την άλλη με τον οδικό άξονα Άκτιο-Λευκάδα. Ο νέος αυτοκινητόδρομος περιλαμβάνει επτά ανισόπεδους κόμβους, 26 κάτω διαβάσεις, 4 άνω διαβάσεις, 3 κοιλαδογέφυρες και 7 γέφυρες ρεμάτων.

Εγκαίνια της Αμβρακίας Οδού (Ιανουάριος 2024) – Φωτό: Ypodomes.com

Βέβαια με την πλήρη κυκλοφορία η Αμβρακία Οδός μαζί με τα πολλά καλά που θα φέρει και ένα ευχάριστο πρόβλημα καθώς η πρόσβαση για τη Λευκάδα θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη υπόθεση. Το περασμένο καλοκαίρι υπήρχαν ημέρες όπου η αναμονή για την είσοδο στο νησί διαρκούσε ακόμα και 1,5 ώρα δυσχαιρένοντας σε μεγάλο βαθμό και την τοπική κυκλοφορία.

Το έργο που πλέον μένει για να συμπληρώσει το παζλ είναι η υποθαλάσσια ζεύξη Λευκάδας-Αιτωλοακαρνανίας καθώς η υφιστάμενη σύνδεση μέσω πλωτής γέφυρας είναι εδώ και χρόνια ανεπαρκής και κορεσμένη ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι μελέτες του έργου είναι σε εξέλιξη από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προκειμένου να υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ και αποτελεί προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης.

Εγκαίνια της Αμβρακίας Οδού (Ιανουάριος 2024) – Φωτό: Ypodomes.com

Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχει πρόβλεψη για ΣΕΑ στο 39ο χλμ. Περί το ύψος του Δρυμού, ενώ ανά 5 χλμ. Υπάρχει χώρος στάσης. Στη σύμβαση προβλέπεται και συντήρηση 15 μηνών, ενώ μετά θα παραδοθεί στη Διεύθυνση Δ14 του Υπουργείου.

Το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας είναι 110 χλμ. Ενώ με το έργο Αμφιλοχία και Βόνιτσα θα πάψουν να έχουν κυκλοφορία βαρέων οχημάτων.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας