Connect with us

Επικαιρότητα

Δωρεές 200 εκατ. ευρώ στην Υγεία από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Δημοσιεύθηκε

στις

Δωρεές που θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ σχεδιάζει να υλοποιήσει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Υγείας. Συγκεκριμένα, το υπουργείο υπέδειξε στο ΙΣΝ τις μεγαλύτερες, κατά προτεραιότητα, ανάγκες στον τομέα της Υγείας στην Ελλάδα και το ΙΣΝ προτίθεται να αναλάβει να χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου τα παρακάτω έργα.

Οι νέες δωρεές περιλαμβάνουν κατ’ αρχήν τέσσερις μεγάλες παρεμβάσεις σε όλη την επικράτεια. Ωστόσο, οι κυρίως δράσεις που αναφέρονται παρακάτω αναμένεται να πλαισιωθούν από επιπλέον έργα αναβάθμισης υφιστάμενων ξενοδοχειακών υποδομών σε νοσοκομεία της χώρας και προμήθειας νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, καθώς και από δράσεις υποστήριξης της εκπαίδευσης, πάντοτε στον τομέα της Υγείας, κατόπιν περαιτέρω συνεννόησης με το αρμόδιο υπουργείο.

Τα κυρίως έργα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

– Ανέγερση και εξοπλισμό νέου κτηρίου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής: Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα νοσοκομεία της χώρας, με εξίσου παλαιές εγκαταστάσεις.

– Ανέγερση και εξοπλισμό Νοσοκομείου Παίδων Θεσσαλονίκης: Η δημιουργία ενός Παιδιατρικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, που αποτελεί ανάγκη του πληθυσμού της ευρύτερης περιοχής εδώ και δεκαετίες, θα αποτελέσει κόμβο εξυπηρέτησης και νοσηλείας για όλη τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία.

– Ανακατασκευή και πλήρη εξοπλισμό του κτηρίου των Αδελφών Νοσοκόμων στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, με σκοπό να λειτουργήσει ως έδρα της Πανεπιστημιακής Νοσηλευτικής.

– Ενίσχυση της δυναμικότητας και αποτελεσματικότητας των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, με στόχο την ολοκληρωμένη κάλυψη της επικράτειας. Η ενίσχυση στοχεύει κατ’ αρχήν στην αγορά 2 νέων ελικοπτέρων και την επισκευή/αναβάθμιση των παλαιότερων.  

Η εν λόγω δωρεά έρχεται σε συνέχεια πρόσφατης δωρεάς του ΙΣΝ προς το ΕΚΑΒ, που αφορά την προμήθεια 143 ασθενοφόρων.

Ο πρόεδρος του ΙΣΝ, κύριος Ανδρέας Δρακόπουλος, δήλωσε: «Mε τη νέα πρωτοβουλία δωρεάς για την ενίσχυση του χώρου της Υγείας στην Ελλάδα, προσβλέπουμε στα πολλαπλά οφέλη που μπορεί να έχει για τον άνθρωπο και την κοινότητα μία διαφανής και χωρίς ιδιοτέλεια συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, ιδίως όταν αυτή αφορά έναν ευρύτερα κοινωφελή σκοπό».

Από την πλευρά τους ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής υπουργός Παύλος Πολάκης, σε κοινή τους ανακοίνωση αναφέρουν ότι το υπουργείο αξιοποιώντας όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία (κρατικός προϋπολογισμός, ΠΔΕ, ΕΣΠΑ, άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα) έχει ήδη ξεκινήσει τη σταδιακή ανανέωση και λειτουργική αναβάθμιση του εξοπλισμού σε όλα τα επίπεδα.

Από το 2016 έχουν ήδη υλοποιηθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη νέα έργα υποδομής ή προμήθειες νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, το κόστος των οποίων ανέρχεται μέχρι στιγμής στο ποσό των 100 εκατ. ευρώ περίπου. Στα παραπάνω δεν περιλαμβάνονται έργα κόστους 120 εκατ. ευρώ, μεταφερόμενα από το προηγούμενο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, που θα υλοποιηθούν στην παρούσα προγραμματική περίοδο.  

 

Πηγή: naftemporiki.gr 

 

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα