Νίκος
Καραγιάννης

Η καταγραφή και αξιολόγηση της πορείας των αντιπλημμυρικών έργων και των εργασιών αποκατάστασης των καταστροφών στην περιοχή της Δυτικής Αττικής, καθώς και η αποτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν έπειτα από  τα νέα πλημμυρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών, απασχόλησε τη διυπουργική σύσκεψη που διεξήχθη σε ιδιαίτερα θετικό και εποικοδομητικό κλίμα σήμερα, Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018, υπό τους Υπουργούς Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη και Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη, με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών, Γιάννη Καπάκη και του Γενικού Γραμματέα Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργου Δέδε.

Στη σύσκεψη, όπου δόθηκε η δυνατότητα ακριβούς αποτύπωσης της κατάστασης, εξετάστηκε η ολιστική προσέγγιση στο ζήτημα της θωράκισης των περιοχών που έχουν πληγεί, καθώς και οι δυνατότητες συντονισμού, συνεργασίας και επιπρόσθετης στήριξης από την Πολιτεία στους πληγέντες Δήμους, συμμετείχαν η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Γιάννης Βασιλείου, ο Δήμαρχος Ελευσίνας, Γιώργος Τσουκαλάς, η Δήμαρχος Μάνδρας – Ειδυλλίας, Ιωάννα Κριεκούκη, ο Αντιδήμαρχος Μεγαρέων, Ελευθέριος Κοσμόπουλος, αυτοδιοικητικά και υπηρεσιακά στελέχη των υπουργείων και της Περιφέρειας.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, οι υπουργοί δήλωσαν στους δημοσιογράφους:

Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης: «Είχαμε μια εκτενή συζήτηση, η οποία περιστράφηκε και στην καταγραφή των νέων προβλημάτων αλλά και στην πορεία εκτέλεσης των ήδη δρομολογημένων έργων, που έχουν ξεκινήσει μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Νοεμβρίου.

Εκείνο το οποίο διαπιστώθηκε και από τον πρώτο βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και από τα Υπουργεία, την Πολιτική Προστασία και την Περιφέρεια είναι ότι αυτή τη φορά -όπως και τις προηγούμενες αλλά, νομίζω σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό αυτή τη φορά- βρέθηκαν όλοι από την πρώτη στιγμή πάνω στο πρόβλημα και γι’ αυτό ίσως αποφύγαμε τα χειρότερα. Και αναφέρομαι σε τυχόν νέες ανθρώπινες απώλειες. Το πνεύμα είναι αυτό που καταλαβαίνετε, συνεργασίας, όλες οι δυνάμεις το συντομότερο δυνατό να προχωρήσουν τα έργα.

Δεν μιλάμε για έργα «μπαλώματα», μιλάμε για μία ολιστική παρέμβαση, έτσι ώστε να μην ξαναβρεθούμε αντιμέτωποι με αυτά τα φαινόμενα. Και είδατε ότι αυτά τα φαινόμενα δεν περιορίζονται μόνο στην Αττική, είδατε και στη Βόρεια Ελλάδα, και όπως αποφασίσαμε -θα σας πει και ο αρμόδιος υπουργός ο κύριος Σπίρτζης-, η ίδια δουλειά θα γίνει και στις άλλες Περιφέρειες».

Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης: «Έγινε μία λεπτομερής καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή κυρίως ο πρώτος βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εντοπίστηκαν οι νέες πληγές που έχουν ανοίξει στα έργα Υποδομών, ευθύνης του πρώτου βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επομένως έγινε η πρόταση από τα αρμόδια Υπουργεία, όπου δε μπορούν οι δήμοι να ανταπεξέλθουν, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα να γίνουν προγραμματικές συμβάσεις και να αναλάβουν τα Υπουργεία να εκτελέσουν τα έργα που δε μπορούν να προχωρήσουν.

Το δεύτερο θέμα πάνω στο οποίο έγινε επίσης αναλυτική συζήτηση, αφορούσε το θεσμικό πλαίσιο και συγκεκριμένα για θέματα καθυστερήσεων που υπάρχουν από το Ελεγκτικό Συνέδριο, από τον καθορισμό των εξώσεων και των απαλλοτριώσεων, όπου επίσης θα υπάρξει μία στενή συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Επίσης συζητήθηκαν τα απαραίτητα έργα υδρονομίας που αφορούν τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και για μία σειρά εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου να συντομεύσουν οι διαδικασίες εγκρίσεων που έχουν να κάνουν με πέντε τουλάχιστον Υπουργεία. Όχι με τις υπηρεσίες των Υπουργείων, αλλά με τις διάφορες υπηρεσίες, της αποκεντρωμένης διοίκησης ή των διαφόρων φορέων του δικαστικού σώματος.

Θα γίνουν επίσης  ίδιες συσκέψεις στις Περιφέρειες Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Θράκης με τους Περιφερειάρχες και τους Δήμους που έχουν πληγεί. Εκεί οι καταστροφές, από ότι μας είπε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αλλά και οι κλήσεις που δέχτηκε η Πυροσβεστική, ήταν πολύ περισσότερες από ότι στη Δυτική Αττική, παρότι αυτό δεν έχει φανεί.

Έχουν ήδη δρομολογηθεί οι στρατηγικές μελέτες για τα αποχετευτικά και τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της χώρας. Δυστυχώς, έχουμε μία χώρα που είναι πραγματικά αθωράκιστη σε σχέση με την αντιπλημμυρική προστασία. Με  έντονα καιρικά φαινόμενα από την κλιματική αλλαγή στην ευρύτερη περιοχή, όχι μόνο στη χώρα μας. Έχετε παρακολουθήσει τι γίνεται στη μισή Ευρώπη το τελευταίο καιρό και στις γειτονικές χώρες.

Αυτό θα αντιμετωπιστεί με αλλαγή προδιαγραφών. Ήδη έχει προχωρήσει η διαδικασία και η ανάθεση εδώ και αρκετούς μήνες, της μελέτης  για τις προδιαγραφές των υδραυλικών έργων στο σύνολό τους, για να μπορούμε να καλύψουμε τα νέα καιρικά φαινόμενα που έχουμε.

Θα ολοκληρώσουμε επίσης θεσμικές αλλαγές με τη συνεργασία των 6, 7 συναρμόδιων Υπουργείων για να μπορούμε να έχουμε ένα πιο ευέλικτο σύστημα, τόσο για την ειδοποίηση των πολιτών, τη στήριξή τους, που έχει να κάνει με το Υπουργείο Υγείας και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και με την Πολιτική Προστασία, όσο και με άλλες δράσεις καινοτομίας, που εισηγήθηκε και ο πρώτος και ο δεύτερος βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ήδη το Υπουργείο Υποδομών με την Περιφέρεια Αττικής έχει προχωρήσει στην ένταξη των πιλοτικών δράσεων για την ειδοποίηση των πολιτών, που έχει τρέξει η Περιφέρεια Αττικής για το στρατηγικό σχεδιασμό της αντιπλημμυρικής προστασίας».

Οι ενισχύσεις ΥΠΕΣ για Δήμους Μάνδρας-Ειδυλλίας και Μεγαρέων

1Πρόγραµµα πρόληψης και αντιμετώπισης ζηµιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεοµηνίες:

Δήμος Μάνδρας-Ειδυλλίας: 900.000,00 ευρώ

Δήμος Μεγαρέων: 700.000,00 ευρώ

2. Πρόγραμμα για τη Λειψυδρία: 420.000,00 Ευρώ

3. Μεμονωμένα έργα ενταγμένα στο Π.Δ.Ε. (29/01/2018)

Αποκατάσταση ζημιών θεομηνίας 15ης Νοεμβρίου 2017 δημοτικών κεντρικών οδών της Μάνδρας του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας: 

980.280,00 ευρώ

4. Αποζημιώσεις πληγέντων από Θεομηνία Μάνδρας-Νέας Περάμου

Δήμος Μάνδρας-Ειδυλλίας:

-> Χρηματική Εντολή ποσού 469.552,00 €, με αριθμ.πρωτ.43007/12-17, για κάλυψη άμεσων βιοτικών αναγκών.

-> Χρηματική Εντολή ποσού 368.598,32 €, με αριθμ.πρωτ.7680/19-3-18, για κάλυψη άμεσων βιοτικών αναγκών.

-> Εκκρεμούν 2 αιτήματα (α)Α.Π.:6784/7-5-18 ποσού 528.142,00€ και (β)Α.Π.:7463/16-5-18 ποσού 350.318,00 €, για αντικατάσταση οικοσκευής.  

Δήμος Μεγαρέων:

-> Χρηματική Εντολή ποσού 293.470,00 €, με αριθμ.πρωτ.44407/28-12-17, για κάλυψη άμεσων βιοτικών αναγκών.

-> Εκκρεμεί αίτημα ποσού 770.380,00 €, με αρίθμ.πρωτ. 8974/4-5-2018, για αντικατάσταση οικοσκευής.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας