Νίκος
Καραγιάννης

Ο περιβαλλοντικός βραχίονας του ομίλου αναπτύσσει δραστηριότητες σε οκτώ χώρες, ο κατασκευαστικός έχει αναλάβει το μετρό της Ντόχα, τον Φαληρικό όρμο και τον «Αστέρα», ενώ ο ενεργειακός αυξάνει τη θέση του στα αιολικά πάρκα.

«Τα δημόσια έργα με την κλασική μορφή φτάνουν πια στο τέλος τους… Η μεγάλη συνεισφορά μας έγκειται στο να ολοκληρώσουμε τα έργα που ήδη έχουμε ξεκινήσει σε μια ιδιαίτερα κακή για τη χώρα οικονομική συγκυρία». Με αυτά τα λόγια σφράγισε πριν από λίγες εβδομάδες τον δημόσιο λόγο του ο πρόεδρος του Ακτωρα Δημήτρης Κούτρας, προϊδεάζοντας για τη νέα εποχή στις κατασκευές, αλλά και τη σελίδα που επιχειρεί να γυρίσει η εταιρεία σε ένα περιβάλλον ανακατατάξεων, επιχειρηματικών δυσκολιών και παντελούς έλλειψης νέων διαγωνισμών. Οπως επισήμανε, στο άμεσο μέλλον ο τομέας του περιβάλλοντος είναι αυτός που θα γεννήσει καρπούς για τον κατασκευαστικό κλάδο, αγορά στην οποία ο Ομιλος Ελλάκτωρ αναπτύσσεται ραγδαία μέσω της θυγατρικής Ηλέκτωρ.

Η εταιρεία πρωταγωνιστεί στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων για πάνω από δέκα χρόνια, έχοντας ήδη στο ενεργητικό της σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο περιβαλλοντικός βραχίονας του ομίλου αναπτύσσει δραστηριότητες σε οκτώ χώρες και λειτουργεί 10 μονάδες μηχανικής βιολογικής επεξεργασίας με συνολική δυναμικότητα 1,8 εκατομμύρια τόνους, 16 μονάδες αναερόβιας χώνευσης με παραγωγή βιοαερίου, ενώ έχει υπό κατασκευή 3 μονάδες μηχανικής βιολογικής επεξεργασίας. Εδώ και λίγους μήνες λειτουργεί τη νέα μονάδα απορριμμάτων στην Κοζάνη, που αποτελεί την πρώτη ΣΔΙΤ στη διαχείριση απορριμμάτων στην οποία συμμετέχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Το άλλο πόδι του ομίλου βρίσκεται εδώ και αρκετά χρόνια στην ενέργεια. Η ΕΛ.ΤΕΧ. Ανεμος, που ήταν η τελευταία εισαγωγή ελληνικής εταιρείας στο Χρηματιστήριο, στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς έθεσε σε δοκιμαστική λειτουργία το αιολικό πάρκο στο όρος Λύρκειο, εγκατεστημένης ισχύος 39,6 MW. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου της ΕΛ.ΤΕΧ. Ανεμος να ανέρχεται σε 247 MW. Από αυτά, 240 MW είναι εγκατεστημένα σε 15 αιολικά πάρκα, 4,95 MW σε ένα μικρό υδροηλεκτρικό έργο και 2 MW σε ένα φωτοβολταϊκό.

Σήμερα, σε στάδιο υλοποίησης είναι επενδυτικά σχέδια αιολικών πάρκων 145 MW, ενώ συνολικά τα έργα εγκατεστημένης ισχύς είναι 639 MW.

Η διοίκηση του ομίλου έχει υποστηρίξει ότι η απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και το τεράστιο δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της χώρας μπορούν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο. Ο όμιλος από το 2009 έως το 2015 επένδυσε στη χώρα μας πάνω από 800 εκατ. ευρώ, έχοντας επίσης μία πολύ σημαντική παρουσία στη διεθνή αγορά. Σήμερα, ο κύκλος εργασιών από το εξωτερικό αντιστοιχεί σε 1,1 δισ. ευρώ.

Ενα από τα σπουδαιότερα έργα που υλοποιεί είναι το μετρό της Ντόχα. Η Ακτωρ ηγείται μιας πολυεθνικής κοινοπραξίας που ανέλαβε μετά από διαγωνισμό σύμβαση 3,2 δισ. ευρώ στο Κατάρ για την κατασκευή της «Χρυσής Γραμμής του Μετρό». Πρόκειται για εμβληματικό έργο αφού η Gold Line έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει τη μεταφορά και την υποδομή σε όλη την πόλη και αποτελείται από 13 σταθμούς του υπόγειου σιδηροδρόμου και 16 χλμ. δίδυμων σηράγγων. Το έργο είναι ζωτικής σημασίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022 και παίζει κεντρικό ρόλο στην υλοποίηση του οράματος για το Κατάρ το 2030.

Ο όμιλος πρόσθεσε τους τελευταίους μήνες στο χαρτοφυλάκιό του δύο πολύ σημαντικά έργα: την ανακατασκευή του «Αστέρα» Βουλιαγμένης, συνολικού ύψους περί τα 40 εκατ. ευρώ, και την ανάπλαση του Φαληρικού όρμου, έργο προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV