Νίκος
Καραγιάννης

Βήματα μπρος έχουμε για την Διπλή Ανάπλαση μιας και σε δημοπράτηση είναι πλέον τα έργα ανάπλασης στον Βοτανικό. Σε αυτά περιλαμβάνονται εργασίες διαμόρφωσης πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων στην ευρύτερη περιοχή ΙΙ της Διπλής Ανάπλασης και του Ναυτικού Οχυρού στην περιοχή του Ελαιώνα. Αναθέτουσα Αρχή του έργου είναι ο Δήμος Αθηναίων.

Το κόστος του έργου με τον ΦΠΑ ανέρχεται σε 37,2 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 30 εκατ. ευρώ) και η δημοπράτηση θα ξεκινήσει στις 9 Ιανουαρίου 2024. Η αποσφράγιση των προσφορών θα πραγματοποιηθεί στις 11 Ιανουαρίου 2024.

Σημειώνεται ότι κατά τη διαμόρφωση του πάρκου θα φυτευτούν 3.563 μεγάλα αειθαλή και φυλλοβόλα δέντρα καθώς και 102.000 θάμνοι. Παράλληλα, θα τοποθετηθούν 18.520 τ.μ. χλοοτάπητα, 1.560 τ.μ. μεσογειακού λιβαδιού, 800 τ.μ. κήπων βροχής, ενώ θα δημιουργηθεί και μια λίμνη 950 τ.μ. που θα λειτουργήσει ως κοιτίδα βιοποικιλότητας.

Με την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου θα έχει δημιουργηθεί το μεγαλύτερο αστικό πάρκο της Αθήνας έκτασης 215 στρεμμάτων στον Ελαιώνα, μια από τις πλέον υποβαθμισμένες περιοχές του Δήμου Αθηναίων.

Τα έργα γίνονται στα πλαίσια της Διπλής Ανάπλασης και είναι το δεύτερο σημαντικό έργο στην περιοχή του Βοτανικού. Ήδη υπό κατασκευή είναι το έργο για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού η σύμβαση του οποίου έχει υπογραφεί τον περασμένο Μάιο. Το ανάδοχο σχήμα για το γήπεδο αποτελείται από τις ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ.

Το προφίλ του έργου

Το Αντικείμενο του έργου -η μελέτη του οποίου διέπεται από τις πλέον σύγχρονες αρχές της αρχιτεκτονικής τοπίου και ακολουθεί τις αρχές της αειφορίας- αφορά την ανάπλαση της πρώην βιομηχανικής περιοχής Βοτανικού / Ελαιώνα, την κατασκευή έργων διαμόρφωσης πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων στην ευρύτερη περιοχή ΙΙ της Διπλής Ανάπλασης και του Ναυτικού Οχυρού στην περιοχή του Ελαιώνα.

Σε έκταση που ξεπερνά τα 300.000 m2 θα δημιουργηθεί ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα της πρωτεύουσας, ένας νέος πνεύμονας πρασίνου με πολύ ήπιες χρήσεις και σύγχρονες δημόσιες υποδομές. Επιπροσθέτως, στο πάρκο [κάτω από τη σκιά των δέντρων] φιλοξενούνται χώροι αναψυχής, υπαίθριας άθλησης και παιχνιδιού, πλατείες και αναψυκτήρια, παιδικές χαρές, αμφιθέατρο, αστικές καλλιέργειες, πάρκο για σκύλους, καθώς και περισσότερα από 14.000 m2 χλοοτάπητα για διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες.

Η διάρκεια των έργων έχει εκτιμηθεί σε 24 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακόμα ένα έργο

Στα προς εκτέλεση έργα πέρα από τα έργα ανάπλασης και το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό, εντάσσεται ακόμα ένα, αυτό για την δημιουργία βασικών υποδομών στην περιοχή του Βοτανικού.

Με τα έργα υποδομών θα δημιουργηθούν δρόμοι, πεζοδρόμια, ποδηλατόδρομοι, κοινόχρηστοι χώροι και πράσινο ενώ θα δημιουργηθούν και τα απαραίτητα δίκτυα αποχέτευσης, ύδρευσης, ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου, τηλεπικοινωνιών κ.α. Τα έργα είναι ύψους 38 εκατ.ευρώ.

Το κόστος του δεύτερου έργου εκτιμάται σε περίπου 38 εκατ. ευρώ και είναι ενταγμένο επίσης στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Με τα τρία αυτά έργα ολοκληρώνεται η ανάπλαση του Βοτανικού από μια τριτοκοσμική σε αστική περιοχή με μεγάλο ποσοστό πρασίνου. Τα έργα προβλέπεται να ολοκληρωθούν το 2026.

Στη συνέχεια τη σκυτάλη θα αναλάβουν τα έργα για την ανάπλαση της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, όπου ο χώρος του σημερινού γηπέδου του Παναθηναϊκού θα αναπλαστεί και θα δημιουργηθεί ο πρώτος μεγάλος χώρος πρασίνου στην περιοχή των Αμπελοκήπων.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV