Connect with us

Εγνατία Οδός

Διόδια και Σήραγγες κρίνουν πότε και ποσό προσφοράς στην ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδούαυτοκινητόδρομος, Εγνατία Οδός, επεκτάσεις αυτοκινητόδρομων, Ιδιωτικοποίηση, Κάθετοι Άξονες, Μεγάλα Έργα, Υποδομές, Υπουργείο Υποδομών, ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΤΑΙΠΕΔαυτοκινητόδρομος, Εγνατία Οδός, επεκτάσεις αυτοκινητόδρομων, Ιδιωτικοποίηση, Κάθετοι Άξονες, Μεγάλα Έργα, Υποδομές, Υπουργείο Υποδομών, ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΤΑΙΠΕΔ

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Δύο σημαντικές εκρεμμότητες προκαλούν ζαλάδα για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού. Διόδια και Σήραγγες αποτελούν κρίσιμους παράγοντες για την υποβολή προσφορών από τα 7 σχήματα που διεκδικούν το χρίσμα του παραχωρησιούχου.

ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ
Η λειτουργία των προγραμματισμένων σταθμών διοδίων αποτελεί κρίσιμο ζήτημα για τους υποψήφιους παραχωρησιούχους μιας και θα είναι αυτά που θα προσφέρουν χρήμα ανά χιλιόμετρο, στο ίδιο μοντέλο που ισχύει στους υπόλοιπους υπεραστικούς αυτοκινητόδρομους της χώρας. Η κατασκευή των διοδίων συνεχίζεται με συνεχείς καθυστερήσεις. Τελευταίο επεισόδιο ήταν η κατάθεση προσφυγής στο ΣτΕ από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η οποία σύμφωνα με παράγοντες που είναι κοντά στο θέμα κατά πάσα πιθανότητα θα απορριφθεί (απομένει φυσικά να περιμένουμε την κρίση του δικαστηρίου).

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το θέμα της κατασκευής των διοδίων αναμένεται να έχει τελείωσει μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο. Το ..δυσάρεστο νέο για τους χρήστες του δρόμου είναι πως κατά τις ίδιες πηγές από την 1η Ιανουαρίου το κόστος ανα χιλιόμετρο στην Εγνατία Οδό θα αυξηθεί γεωμετρικά και από 0,03λεπτά θα ανέλθει σε 0,05 λεπτά. Η αύξηση είναι μεγάλη αλλά εξακολουθεί να είναι αρκετά χαμηλότερη από το 0,062 λεπτών/χιλιόμετρο που ισχύει στους άλλους αυτοκινητόδρομους.

ΟΙ ΣΗΡΑΓΓΕΣ
Η πιστοποίηση των 17 Σηράγγων της Εγνατίας Οδού έχει αναχθεί επίσης σε κρίσιμο ζήτημα. Πρόκειται για τις πιο παλιά κατασκευασμένες σήραγγες του άξονα. Που είμαστε σήμερα; έχουν κατατεθεί οι σχετικοί φάκελοι στην Διοικητική Αρχή Σηράγγων του Υπουργείου Υποδομών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων κοντά στο θέμα η σύνηθης διαδικασία είναι να υπάρξουν κάποιες παρατηρήσεις οι οποίες θα οδηγήσουν σε επανυποβολή αυτων φακέλων. Ένα από τα ζητούμενα πέρα από την πιστοποίηση τους είναι να εκτιμηθεί το κόστος αναβάθμισης τους σύμφωνα με τα τρέχοντα πρότυπα. Το αποτέλεσμα βεβαία θα είναινα καθυστερήσει η διαδιασία τυ διαγωνισμού και να διολισθήσει ο διαγωνισμός το 2019.

Η εκτίμηση του κόστους με τη σειρά του είναι πολύ σημαντικό γιατί θα συνυπολογιστεί στις προσφορές των σχημάτων που θα κατατεθούν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού. Για να γίνουμε πιο σαφείς. Αν ένα σχήμα αποφασίσει να δώσει μία προσφορά το ποσό θα απομειωθεί ανάλογα με το κόστος αυτής της αναβάθμισης σε σχέση και με τα χρόνια της παραχώρησης.

ΤΟ ΧΑΛΑΣΤΡΑ-ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟ
Ένα τρίτο ζήτημα αλλά πολύ πιο βατό είναι η πρόσθεση στο αντικείμενο του διαγωνισμού της αναβάθμισης σε κλειστό αυτοκινητόδρομο του τμήματος των 44χλμ από τη Χαλάστρα μέχρι το Πολύκαστρο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com στα θετικά έχουμε το γεγονός πως οι απαιτούμενες απαλλοτριώσεις έχουν εκτελεστεί και το μόνο που χρειάζεται είναι η επικαιροποίηση της μελέτης, η οποία θα γίνει με ευθύνη της Εγνατίας Οδού Α.Ε.

Η αναβάθμιση αυτού του τμήματος σε αυτοκινητόδρομο είναι το τελευταίο κομμάτι του παζλ στο δίκτυο αυτοκινητόδρομων της Εγνατίας Οδού και δη του δικτύου που είναι σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

image_pdfimage_print

Εγνατία Οδός

Εγνατία Οδός: Προσωρινή ανάδοχος η ΑΚΤΩΡ για τη συντήρηση του άξονα τα επόμενα 2 χρόνια

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Τμήμα της Εγνατίας Οδού με σήραγγες

Προσωρινή ανάδοχος ανακηρύχθηκε από την Εγνατία Οδό Α.Ε. η ΑΚΤΩΡ στα δύο έργα που αφορούν στη συντήρηση-λειτουργία του βασικού άξονα των 670χλμ και των κάθετων αυτού αξόνων. Η ΑΚΤΩΡ είναι ο ανάδοχος και των υφιστάμενων συμβάσεων συντήρησης-λειτουργίας της Εγνατίας Οδού. Αυτό σημαίνει ότι εφόσον δεν έχουμε κάποια ανατροπή στο διαγωνισμό, θα συνεχίσει για τα επόμενα δύο χρόνια. Οι δύο διαγωνισμοί έχουν συνολικό εκτιμώμενο κόστος 140εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 112,9εκατ.ευρώ).

Tα επόμενα βήματα είναι να σταλθούν οι δύο συμβάσεις στο Ελεγκτικό Συνέδριο προς έγκριση, να παρουσιαστούν στη Βουλή των Ελλήνων και στη συνέχεια να υπγοραφούν. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι υφιστάμενες συμβάσεις εκτιμάται ότι θα παραταθούν μέχρι να ολοκληρωθούν οι νέοι διαγωνισμοί και να αναλάβουν οι νέοι ανάδοχοι.

Στον διαγωνισμό για τον ανατολικό τομέα ήρθε πρώτη με ποσοστό 65,7% (δεύτερη ΙΝΤΡΑΚΑΤ 48,02%, τρίτη ΤΕΡΝΑ 43,99%). Αφορά στο τμήμα από το Κλειδί Ημαθίας μέχρι τους Κήπους Έβρου και τρεις κάθετους άξονες. Τον Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι και τους Θεσσαλονίκη-Προμαχώνα και Κομοτηνή-Σύνορα. Το κόστος συντήρησης-λειτουργίας έχει εκτιμηθεί σε 65εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 52,41εκατ.ευρώ).

Στο διαγωνισμό για το δυτικό τομέα, μειοδότησε με ποσοστό 65,67%, (δεύτερη η ΙΝΤΡΑΚΑΤ με 44,02%, τρίτη η ΤΕΡΝΑ με 41,96%). Αφορά στο τμήμα της Εγνατίας, από την Ηγουμενίτσα μέχρι το Κλειδί Ημαθίας και τον κάθετο άξονα Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή. Το κόστος συντήρησης-λειτουργίας εδώ έχει εκτιμηθεί σε 75εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 60,48εκατ.ευρώ).

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Εγνατία Οδός

Egnatia Pass: Η Εγνατία απέκτησε το δικό της ηλεκτρονικό πομποδέκτη

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Egnatia Pass

Με τον συγκεκριμένο πομποδέκτη, Egnatia Pass, οι χρήστες του αυτοκινητοδρόμου θα έχουν την δυνατότητα να διέρχονται από τους σταθμούς διοδίων της Εγνατίας, χωρίς να χρειάζεται να σταματήσουν στον γκισέ για να πληρώσουν με μετρητά ή με κάρτα.

«Η εταιρεία το ετοιμάζει για να λειτουργήσει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου. Θα είναι διαλειτουργικό με όλους τους επόμενους αυτοκινητόδρομους. Οι κάτοχοι του Egnatia Pass θα μπορούν να διέλθουν και από τους υπόλοιπους 7 αυτοκινητόδρομους», ανέφερε στο Thestival, ο διευθύνων σύμβουλος της Εγνατία Οδός ΑΕ, Κωνσταντίνος Κουτσούκος.

«Η Εγνατία Οδός προχωρά στην εφαρμογή του πομποδέκτη, άρα μπορεί να γίνει η πληρωμή των διοδίων χωρίς χρονική καθυστέρηση, ανέπαφα, το οποίο είναι σημαντικό και με τις συνθήκες που επικρατούν λόγω του κορωνοϊού», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η πληρωμή θα γίνεται στην ειδική λωρίδα, όπου ο χρήστης θα μπορεί να φορτίσει τον ηλεκτρονικό πομποδέκτη. Σε πρώτη φάση η πληρωμή θα γίνεται με μετρητά, ενώ στο επόμενο διάστημα ο χρήστης της κάρτας θα μπορεί να το κάνει και ηλεκτρονικά. Δεν υπάρχει κάποιο κόστος για την προμήθεια του Egnatia Pass.

Σημειώνεται ότι η διαλειτουργικότητα των διοδίων δεν είχε υλοποιηθεί παρά τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία και παρά τις επανειλημμένες διαπραγματεύσεις μεταξύ των ιδιωτικών εταιρειών που λειτουργούν τους οδικούς άξονες, οι οποίες ξεκίνησαν το 2013. Η χρήση του πομποδέκτη είναι στο πλαίσιο του σχεδίου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για διέλευση των οδηγών από όλους τους δρόμους της επικρατείας με τη χρήση ενός μόνο πομποδέκτη.

Πρώτη επίσημη παρουσίαση του Egnatia Pass θα γίνει στο περίπτερο της Εγνατία Οδός ΑΕ στην ΔΕΘ στις 6 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: thestival.gr

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Εγνατία Οδός

Εγνατία Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μακράς διαρκείας λόγω εργασιών

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Τμήμα της Εγνατίας Οδού με σήραγγες

Ανακοίνωση εξέδωσε η Εγνατία Οδός ΑΕ σχετικά με την εφαρμογή κυκλοφοριακών  ρυθμίσεων λόγω εργασιών συντήρησης στον αυτοκινητόδρομο που πρόκειται να πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα.

Αναλυτικά:

Η «Εγνατία Οδός ΑΕ» γνωστοποιεί ότι, για την εκτέλεση εργασιών αποκατάστασης ασφαλτικών στρώσεων στο τμήμα από Αμαξάδες (Χ.Θ. 535+000) έως Α/Κ Μέστης (Χ.Θ. 593+000) της Εγνατίας Οδού,  στο υποτμήμα Ανατολικός Α/Κ Κομοτηνής  Α/Κ Μέστης (φάση 1) στην κατεύθυνση από Αλεξανδρούπολη προς Κομοτηνή, με εκτροπή της κυκλοφορίας προς Σάπες, και αποκλεισμό της εισόδου στην Εγνατία Οδό από Σάπες προς Κομοτηνή σύμφωνα με τα παρακάτω:

Η παρούσα ισχύει από την έναρξη των εργασιών που προβλέπεται τη Δευτέρα  27-07-20 μέχρι το πέρας αυτών, δηλ. την Παρασκευή  18-09-20.

Παρακαλούνται οι οδηγοί να ακολουθούν πιστά τις σημάνσεις και τον Κ.Ο.Κ.

Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα