Connect with us

Περιβαλλοντικά έργα

Δημοσιεύθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης για μεταβατικές υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων στη Φυλή

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων

Δημοσιεύτηκαν στο τέλος Αυγούστου τα τεύχη δημοπράτησης για τη «Μελέτη – κατασκευή έργων, για την Α’ φάση αποκατάστασης της ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής και μεταβατικής διαχείρισης αποβλήτων», από τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), με προϋπολογισμένη αξία 29,67 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ, ποσό με ΦΠΑ: 36,79 εκατ. ευρώ). Το έργο χρηματοδοτείται από ιδίους πόρους του ΕΔΣΝΑ.

Τα χρονικά περιθώρια είναι εξαιρετικά στενά, αφού πρέπει σε 1 έτος να μελετηθεί λύση, να ολοκληρωθούν οι αδειοδοτήσεις και να κατασκευαστεί το έργο. Η διάρκεια της σύμβασης για το σύνολο των παρεμβάσεων και υπηρεσιών έχει οριστεί σε 40 μήνες από την υπογραφή.

Σύμφωνα με τα περιγραφόμενα στην προκήρυξη της σύμβασης, με το δημοπρατούμενο έργο, η Αναθέτουσα Αρχή επιδιώκει να βρει προσωρινή λύση στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων της Αττικής, προκειμένου να δοθεί χρόνος, για τη δρομολόγηση και υλοποίηση των προβλεπομένων στον ΠΕΣΔΑ, συμπεριλαμβάνοντας την τελική αποκατάσταση του χώρου.

H σύμβαση είναι μεικτή και περιλαμβάνει την εκπόνηση των μελετών, την εκτέλεση του έργου, την υποστήριξη στη λειτουργία και την αποκατάσταση του χώρου της Οργανωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) Δυτικής Αττικής, στη θέση Σκαλιστήρι του Δήμου Φυλής.

Όπως επισημαίνεται από τον ΕΔΣΝΑ, το έργο θεωρείται εξαιρετικά επείγον, προκειμένου να εξασφαλιστεί ο απαραίτητος χρόνος για τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας στα απορρίμματα της Αττικής με τη χωροθέτηση νέων εγκαταστάσεων.

Για αυτό το λόγο, η όλη διαδικασία διεξάγεται εσπευσμένα για να μη βρεθεί σε αδιέξοδο η Περιφέρεια, γεγονός που θα επιφέρει πολύ δυσμενείς συνέπειες για το δημόσιο συμφέρον, το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Η προθεσμία παραλαβής των προσφορών ή των αιτήσεων συμμετοχής έχει οριστεί για τη Δευτέρα, 09 Σεπτεμβρίου ενώ η εκτιμώμενη ημερομηνία αποστολής των προσκλήσεων υποβολής προσφορών ή συμμετοχής στους επιλεγέντες υποψηφίους είναι στις 22 Σεπτεμβρίου.

image_pdfimage_print

Επικαιρότητα

Πατούλης: Η Περιφέρεια Αττικής αρωγός σε δράσεις για την ορθή διαχείριση του νερού

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Γιώργος Πατούλης στο 1ο Διεθνές Φόρουμ για το νερό

Την ανάγκη διεύρυνσης των πολιτικών που θα ενθαρρύνουν και θα ενισχύσουν τις καλές πρακτικές χρήσης των υδατικών πόρων προς όφελος της κοινωνίας και του περιβάλλοντος, υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, χαιρετίζοντας το 1ο Διεθνές Φόρουμ για το Νερό, που ξεκίνησε τις εργασίες του χθες στο Ζάππειο.

Στην έναρξη του συνεδρίου παρέστησαν ο υφ. Ανάπτυξης Κ. Σκρέκας, ο Γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΝΔ Τ. Γαϊτάνος, η αντιπεριφερειάρχης Ν. Τομέα Δ. Νάννου και εκπρόσωποι αρμόδιων φορέων. Τοποθετήθηκαν ο Σύμβουλος παρά των πρωθυπουργό για το Περιβάλλον Γ. Κρεμλής, η Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών και Σπουδών «Ιωάννης Καποδίστριας» Μ. Ζηλεμένου, ο Διευθυντής του ΕΚεΠΕΚ Γ. Τσάλτας, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης «Κλεισθένης» Μ. Χριστάκης.

Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης εστίασε στην αξία του νερού για τη ζωή, την ανάπτυξη και το περιβάλλον και υπογράμμισε πως η Αττική έχει το προνόμιο να διαθέτει άριστη ποιότητα νερού, το οποίο δεν είναι αυτονόητο για τις περισσότερες Ευρωπαϊκές Περιφέρειες.

«Για πολλές δεκαετίες τα έργα και τα μέτρα για το νερό λαμβάνονταν και υλοποιούνταν από μια μικρή ομάδα ανθρώπων στα αντίστοιχα υπουργεία με αποσπασματικά κριτήρια και μονοσήμαντη στόχευση», τόνισε και αναφέρθηκε στις μεγάλες αλλαγές που έφερε στη Διαχείριση των Υδατικών Πόρων ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία εισάγει πολλά νεωτεριστικά στοιχεία ως προς τους σκοπούς και τον τρόπο υλοποίησης της».

Μεταξύ άλλων , όπως τόνισε, μετατοπίζονται οι στόχοι από την κατανάλωση στην προστασία των πόρων και του περιβάλλοντος ενώ ως προς την υλοποίηση της οδηγίας πλέον κρίνεται ως βασικό η συμμετοχή των ενδιαφερομένων σε όλα τα στάδια της διαδικασίας της διαχείρισης.

«Η εφαρμογή της Οδηγίας στα κράτη-μέλη, παρά τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα εφαρμογής, συνεισφέρει στην ορθολογική διαχείριση, στην ήπια αξιοποίηση των πόρων, στη συνετή κατανάλωση και στην προστασία του περιβάλλοντος» και ολοκλήρωσε το χαιρετισμό του λέγοντας «Η Περιφέρεια Αττικής είναι πρόθυμη να συμβάλλει σε δράσεις και παρεμβάσεις για τη διαμόρφωση ενός σχεδίου προστασίας και ορθής διαχείρισης των υδατικών πόρων».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Φάμελλος: Η κυβέρνηση οφείλει να υλοποιήσει τη μεγάλη μεταρρύθμιση στην ανακύκλωση

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Σωκράτης Φάμελλος Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ

«Η πολιτική για την ανακύκλωση επηρεάζει πολλούς κλάδους της βιομηχανίας και ιδιαίτερα τη βιομηχανία πλαστικού στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα και δεν προσφέρεται προς άγραν εντυπώσεων και επιφανειακές κινήσεις, οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά την ελληνική οικονομία.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει προετοιμάσει τη μεγάλη μεταρρύθμιση στην ανακύκλωση και η κυβέρνηση οφείλει να την υλοποιήσει. Έτσι θα υπάρξει ποιοτική πρώτη ύλη για τη βιομηχανία πλαστικού», δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος με τίτλο, «O κλάδος πλαστικών στην Ελλάδα: Συμβολή στην ελληνική οικονομία, προκλήσεις και προοπτικές ανάπτυξης».

Και συνέχισε: “Η βιομηχανία πλαστικού μπορεί να αποτελέσει έναν ανταγωνιστικό και καινοτόμο κλάδο για την ελληνική οικονομία, ένα κλάδο δημιουργίας υπεραξίας και θέσεων εργασίας για τη χώρα μας.

Η ελληνική βιομηχανία, με τη σειρά της, οφείλει να λάβει υπόψη και να αξιοποιήσει προς όφελός της τις μεγάλες αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στους τομείς της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας. Η ελληνική πολιτεία πρέπει να είναι δίπλα της ώστε, να βρει νέες κατευθύνσεις ανάπτυξης βασισμένες στην καινοτομία και τις προκλήσεις και να ανταποκριθεί επιτυχώς στις επικείμενες αλλαγές».

Επισήμανε στη συνέχεια, ότι υπήρχε εποικοδομητική συνεργασία με τη βιομηχανία πλαστικού, κατά τη διάρκεια της θητείας του στη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τα τελευταία χρόνια, κάτι, που όπως δήλωσε, πρέπει να συνεχιστεί και από τη νέα ηγεσία του ΥΠΕΝ. Ουσιαστική συνεργασία, πριν από τη λήψη αποφάσεων, και όχι μετά από επικοινωνιακές ανακοινώσεις.

Ο Σ. Φάμελλος επικεντρώθηκε στους κεντρικούς άξονες συνεργασίας του ΥΠΕΝ με την ελληνική βιομηχανία πλαστικών, τη νομοθεσία για την πλαστική σακούλα, το πλαίσιο ανακύκλωσης και την υιοθέτηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα πλαστικά μίας χρήσης. Αναφέρθηκε στις αλλαγές που δρομολογούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με την Πράσινη Νέα Συμφωνία που ανακοινώνεται σήμερα, από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα οδηγήσει της ατζέντα της κυκλικής οικονομίας ένα βήμα μπροστά, αλλά και τις πρόσφατες δηλώσεις της Επιτρόπου Ενέργειας για την κατεύθυνση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού στον οικολογικό σχεδιασμό προϊόντων και υπηρεσιών, με έμφαση σε προϊόντα με χαμηλό περιβαλλοντικό και κλιματικό αποτύπωμα.

«Η ελληνική βιομηχανία πλαστικών δεν πρέπει να κρυφτεί πίσω από τις εξελίξεις αλλά, να εκμεταλλευτεί τις αναπτυξιακές δυνατότητες του κλάδου, ειδικά τώρα που η χώρα βρίσκεται έξω από την ασφυξία των Μνημονίων. Χρειάζεται σε αυτήν την κατεύθυνση, και η στήριξη της πολιτείας με την ενσωμάτωση καινοτόμων κλάδων στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας, κάτι που, δυστυχώς, δεν έγινε στο πρόσφατο «αναπτυξιακό» νόμο της ΝΔ.

Η ανάπτυξη χρειάζεται προτεραιότητες. Και φυσικά οι προτεραιότητες θα αποδειχθούν και με τις επιλογές που θα κάνει η κυβέρνηση στην ανακύκλωση, από όπου θα προκύψουν και οι πρώτες ύλες για τη βιομηχανία πλαστικού. Γιατί αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι να αναπτύξει βιομηχανία ανακύκλωσης πλαστικού. Και να υπάρχει επενδυτική στήριξη στον κλάδο, που είχε προετοιμάσει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά, ακόμα καθυστερεί να εφαρμοστεί».

Ο Σ. Φάμελλος στάθηκε τέλος, στο θέμα εφαρμογής της Οδηγίας για τα πλαστικά μιας χρήσης και τις μεταρρυθμίσεις στην ανακύκλωση. Ξεκαθάρισε ότι, είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί η τιμολογιακή πολιτική για την ανακύκλωση που δίνει κίνητρα στους δήμους και στους πολίτες που κάνουν ανακύκλωση.

Η πολιτική αυτή που έχει νομοθετηθεί και πρέπει να εφαρμοστεί από 1 Ιανουαρίου, θα δώσει καθαρά υλικά για την ελληνική βιομηχανία ανακύκλωσης και πλαστικού.

Σημείωσε ακόμη, ότι η Ελλάδα πρέπει να μην κάνει πίσω στην ξεκάθαρη ευρωπαϊκή στρατηγική για διαλογή στην πηγή, με καθαρά ρεύματα υλικών σε χαρτί, γυαλί, πλαστικό και μέταλλα, όπως επίσης να μην παρασυρθεί ξανά σε μια συζήτηση για την ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων ως προτεραιότητα, καθώς η επιλογή αυτή λειτουργεί πρακτικά σε αντίθεση με την ανακύκλωση.

Πρότεινε τέλος, η νομοθετική πρωτοβουλία για τα πλαστικά μίας χρήσης να προετοιμαστεί μαζί με τη βιομηχανία πλαστικών και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να παρασυρθεί σε ανώριμες εξαγγελίες και λανθασμένες κινήσεις επικοινωνίας, όπως το προηγούμενο διάστημα, κινήσεις που καλώς διορθώθηκαν από το ΥΠΕΝ.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Περιβαλλοντικά έργα

Πλουσιότερος ο χάρτης των έργων επεξεργασίας απορριμμάτων το 2019

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων εσωτερικός χώρος

Ικανοποιητικό μπορεί να θεωρηθεί το 2019, που πλέον βαίνει προς το τέλος του, όσον αφορά τη δρομολόγηση νέων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων, εφόσον αφήνει ανοιχτά κατασκευαστικά μέτωπα σε πολλές περιοχές της επικράτειας, συμπεριλαμβανομένων και των μονάδων που είχαν υπογραφεί νωρίτερα και σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη.

Από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη, καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς σημειώθηκαν σημαντικά βήματα με υπογραφές και εκκίνηση έργων που δημιουργούν βάσιμες προϋποθέσεις για βελτίωση της εικόνας στη διαχείριση απορριμμάτων ήδη από τις αρχές της νέας δεκαετίας.

Ο απολογισμός της χρονιάς μετρά συμβασιοποιήσεις ήδη από τους πρώτους μήνες: στην Αλεξανδρούπολη τον Ιανουάριο, με ανάδοχο τη Μεσόγειο, στην Ηλεία τον Μάρτιο με ανάδοχο την κοινοπραξία Άβαξ-Μεσόγειος-ΑΑΓΗΣ ενώ τον ίδιο μήνα προκηρύχθηκε και η μονάδα της Χερσονήσου Κρήτης που προορίζεται να καλύψει το ανατολικό τμήμα του νησιού, με τη διαγωνιστική διαδικασία να βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη.

Η Κρήτη είχε την τιμητική της όσον αφορά τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων εφόσον τον περασμένο Οκτώβριο υπεγράφη και η μονάδα του Αμαρίου -η οποία επίσης είχε γνωρίσει καθυστερήσεις- με ανάδοχο τη Θαλής Περιβαλλοντικές Υπηρεσίες ΑΕ. Μετά από πολλές παλινδρομήσεις όμως, άρχισε να διαφαίνεται «φως στο τούνελ» και για το νησί της Κέρκυρας όπου το πρόβλημα το σκουπιδιών χρήζει άμεσης επίλυσης.

Αν και ο διαγωνισμός για τη νέα μονάδα δεν έχει βγει ακόμα στον αέρα, η προκήρυξή του θεωρείται πλέον θέμα χρόνου με διασφαλισμένη την ενδιάμεση λύση όσον αφορά τη διάθεση των απορριμμάτων (δηλ. για το διάστημα μέχρι την ανάπτυξη των νέων υποδομών), τα οποία θα αποστέλλονται στη μονάδα της Κοζάνης στη Δυτ. Μακεδονία.

Οι τελευταίοι μήνες του έτους, το φθινόπωρο του 2019, επεφύλαξαν επιπλέον εξελίξεις για τα Ιόνια Νησιά, με την προκήρυξη διαγωνισμού για τη ΜΕΑ Ζακύνθου και την έγκριση της Διυπουργικής ΣΔΙΤ για τη νέα Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στον Δυτικό Τομέα Θεσσαλονίκης.

Παρόλη την κινητικότητα που σημειώθηκε σε συνολικά 7 έργα, σε «κατασκευαστική αδράνεια» το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο της χώρας, το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, το οποίο αν και υπογράφηκε -έπειτα από πλείστες περιπέτειες- με ανάδοχο την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή το καλοκαίρι του 2018, λόγω εμπλοκών που προέκυψαν μετέπειτα (που αφορούν κυρίως απαλλοτρίωσεις κ.λπ.) αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2020.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα