Νίκος
Καραγιάννης

Σε πολύ υψηλά επίπεδα παρέμειναν οι εκπτώσεις στα δημόσια έργα και το πρώτο οκτάμηνο του 2020, με πολλά όμως περισσότερα έργα και αυξημένους προϋπολογισμούς. Όπως δείχνουν στοιχεία συγκεντρωμένα από τον ΣΑΤΕ η μέση έκπτωση που δόθηκε στους διαγωνισμούς που διεξήχθησαν έφτασε το 51,26%, δηλαδή εξακολουθεί να είναι πάνω από το μισό των προϋπολογισμών των έργων.

Σε σχέση με το 2019 υπάρχει μία πολλή μικρή βελτίωση καθώς το αντίστοιχο διάστημα οι εκπτώσεις κινήθηκαν στο 52,2%, ωστόσο τα ποσοστά που δίδονται εξακολουθούν να είναι απογοητευτικά. Η πολυπόθητη νομοθετική παρέμβαση αναμένεται αγωνιωδώς από τον κλάδο καθώς έχουν γίνει σημαντικές διορθωτικές παρεμβάσεις προκειμένου να σταματήσει το φαινόμενο το οποίο αποδεδειγμένα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις εταιρείες που το δίνουν, στην εκτέλεση του έργου και κατ` επέκταση σε όλη την κατασκευαστική αγορά.

Ωστόσο από τα διαθέσιμα στοιχεία το πιο ενθαρρυντικό είναι η αύξηση στο πλήθος των έργων που δημοπράτησαν οι αναθέτουσες αρχές. Σύμφωνα με όσα καταγράφονται από τον ΣΑΤΕ, στο πρώτο οκτάμηνο του 2020 είχαμε την προκήρυξη 480 δημόσιων έργων όταν την ίδια περίοδο πέρυσι είχαμε 417 έργα, δηλαδή 63 παραπάνω έργα ή αύξηση κατά 15,3%.

Αύξηση στους προϋπολογισμούς των έργων

Επίσης ένα ακόμα θετικό στοιχείο στου φετινούς διαγωνισμούς είναι η αύξηση στον μέσο προϋπολογισμό ανά έργο η οποία είναι σημαντική. Πιο αναλυτικά: ενώ πέρυσι στο πρώτο οκτάμηνο ο μέσος προϋπολογισμός ανά έργο ήταν 3,9 εκατ.ευρώ, φέτος ο μέσος όρος ανέρχεται σε 5,2 εκατ.ευρώ. Παρατηρούμε δηλαδή μία αύξηση κατά 1,3 εκατ.ευρώ ή κατά 33,5%.

Συγκεντρώνοντας τα παραπάνω στοιχεία μπορούμε συμπερασματικά να πούμε ότι στα 480 δημόσια έργα που προκηρύχθηκαν φέτος είχαμε ένα συνολικό προϋπολογισμό 2,5 δισ.ευρώ έναντι 1,63 δισ.ευρώ, πέρυσι, δηλαδή πέφτουν στην οικονομία των κατασκευών 1,31 δισ.ευρώ περισσότερα.

Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι τα παραπάνω στοιχεία για τις εκπτώσεις προκύπτουν από συνολικά 297 διαγωνισμούς φέτος που είχαν αποτελέσματα (μειοδότες δηλαδή) και 211 αντίστοιχα πέρυσι.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η βελτίωση των εκπτώσεων

Βλέποντας την αύξηση του προϋπολογισμού των έργων αλλά την στασιμότητα στην υποβολή υπερβολικών εκπτώσεων δημιουργείται μία εικόνα η οποία έχει δύο όψεις. Έχοντας κατά νου το τι συμβαίνει στα περισσότερα έργα που ανατίθενται με πολύ υψηλές εκπτώσεις, μπορεί ο προϋπολογισμός και το πλήθος των έργων να βελτιώνει κατά πολύ την εικόνα του κλάδου, όμως υπάρχει και η αρνητική πλευρά.

Τα έργα με μεγάλες εκπτώσεις παρουσιάζουν προβλήματα στην χρονική τους διάρκεια, στην αδυναμία ανταπόκρισης (λόγω ακριβώς της μεγάλης έκπτωσης) των αναδόχων και πολλά από αυτά καταλήγουν σε αδιέξοδο ή σε συνεχόμενα αιτήματα για συμπληρωματικές συμβάσεις.

Αυτό έχει σαν βασική συνέπεια, ο παραπάνω αυξημένος προϋπολογισμός που παρατηρήσαμε να χρειάζεται πολλή μεγαλύτερη χρονική διάρκεια για να απορροφηθεί, με αποτέλεσμα να μην διανέμεται με τον ενδεδειγμένο τρόπο στην πραγματική οικονομία.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας