Μια σειρά καινοτόμων πιλοτικών δράσεων για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος πρόκειται να υλοποιήσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης μέσα στους επόμενους μήνες.
Οι δράσεις θα υλοποιηθούν συμπληρωματικά με το πρόγραμμα για τη συστηματική μηνιαία παρακολούθηση της ποιότητας της θάλασσας, το οποίο ήδη υλοποιεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Ήδη από το καλοκαίρι του 2019, το Τμήμα Περιβάλλοντος και Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων – Υγροτόπων (ΕΚΒΥ), καταγράφει την εποχιακή ποιοτική και ποσοτική κατανομή των απορριμμάτων που επιπλέουν και ταξιδεύουν στον Όρμο της Θεσσαλονίκης. Οι καταγραφές έδειξαν μια αυξανόμενη ποσότητα των επιπλεόντων σκουπιδιών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε περίοδο δύο ετών παρουσιάζεται αύξηση στα επιπλέοντα πλαστικά απορρίμματα κατά 3% και στο χαρτί κατά 4%, ενώ το έτος 2021 εμφανίστηκαν ως νέα ξεχωριστή κατηγορία απορριμμάτων τα υλικά προστασίας covid (μάσκες μιας χρήσης, μπατονέτες). Αύξηση υπήρξε και στα μικρότερα απορρίμματα (έως 2,5cm) κατά 3%, γεγονός που ώθησε τον Δήμο Θεσσαλονίκης να αναζητήσει μια αποτελεσματική λύση συλλογής απορριμμάτων.
Ως αποτέλεσμα της διερεύνησης λύσεων, το Τμήμα Περιβάλλοντος και Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή του Δήμου Θεσσαλονίκης θα δοκιμάσει μέσα στους επόμενους μήνες για πρώτη φορά στην Ελλάδα την πιλοτική συλλογή και απομάκρυνση των επιπλεόντων απορριμμάτων με τη χρήση μη επανδρωμένου θαλάσσιου σκάφους (sea drone). Παράλληλα θα οργανώσει δράσεις ενημέρωσης των πολιτών για την ποιότητα και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Τις πιλοτικές δράσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης αγκαλιάζουν και εμπλουτίζουν με τη στήριξή τους η «Aegean Rebreath» και η εταιρεία «Nestle Ελλάς».
Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της συνεργασίας προβλέπονται για διάστημα ενός έτους:
– Πιλοτική εφαρμογή συλλογής επιπλεόντων απορριμμάτων με τη χρήση sea drone κατά μήκος της παραλίας της πόλης
– Τοποθέτηση ενημερωτικής ηλεκτρονικής οθόνης πληροφόρησης πολιτών
– Οργανωμένη δράση ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης πολιτών, με τη συμμετοχή και των επιχειρηματιών που δρουν στην παράκτια ζώνη
– Έρευνα συλλογής απορριμμάτων μέσω άλλων απλών εφαρμογών.
Το κόστος των δράσεων καλύπτεται εξ ολοκλήρου με τη μορφή δωρεάς προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης τόσο σε είδος όσο και σε υπηρεσίες από τη «Nestle Ελλάς» και την «Aegean Rebreath» αντίστοιχα, που στηρίζουν έμπρακτα την προσπάθεια του Τμήματος Περιβάλλοντος και Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή του Δήμου Θεσσαλονίκης για την εύρεση νέων τεχνολογιών και λύσεων, με κοινό στόχο και σκοπό την προστασία της θάλασσας και την ευημερία των πολιτών. Η δοκιμαστική εφαρμογή της μεθόδου συλλογής των απορριμμάτων με το sea drone αναμένεται να ξεκινήσει εντός του καλοκαιριού και θα λειτουργεί παράλληλα και συμπληρωματικά με το σκάφος περισυλλογής απορριμμάτων που μισθώνουν αρμόδιοι φορείς στην περιοχή.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας