Newsroom

Πάκετο πολλών έργων ύψους 55 εκατ. ευρώ για το Δήμο Λαρισαίων και τη ΔΕΥΑΛ, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, με αφορμή τις τελικές εγκρίσεις που έχουν δοθεί από διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Λαρισαίων πρόκειται για έργα, που κάποια απ΄’ αυτά θα ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες και τα υπόλοιπα μέσα στο 2023

Τα έργα χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, το πρόγραμμα «Εξυπνες Πόλεις» του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών (ΥΠΕΜΕΡΑ), το ταμείο Αλληλεγγύης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής κ.α.

Πέρα από τα έργα, ο δήμαρχος Λαρισαίων προχώρησε σε μια σημαντική ανακοίνωση που αφορά την επιλογή του Δήμου Λαρισαίων απευθείας από την Ευρωπαική Επιτροπή και την Παγκόσμια Τράπεζα για τη συνεργασία σε επίπεδο παροχής τεχνικής βοήθειας για θέματα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης της πόλης. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για την πόλη και το Δήμο Λαρισαίων, ο οποίος καταδεικνύει ότι μπορεί να «συνομιλεί» και να συνεργάζεται απευθείας με διεθνείς, και ευρωπαικούς θεσμούς.

Ειδικότερα, στην συνέντευξη τύπου ο Δήμαρχος Απ. Καλογιάννης, μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

«Σας καλέσαμε για να σας ενημερώσουμε για εξελίξεις και ζητήματα που προέκυψαν και αφορούν έργα στο Δήμο Λαρισαίων και τη ΔΕΥΑΛ. Πρόκειται για έργα που θα μας απασχολήσουν τους επόμενους μήνες

Οι νέες εξελίξεις σχετίζονται κυρίως με ην έγκριση προτάσεων που έχει υποβάλει ο Δήμος Λαρισαίων σε διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα που τρέχουν αυτή την περίοδο.
Συνολικά, πρόκειται για έργα συνολικού προυπολογισμού που ξεπερνά τα 55 εκατ. ευρώ, έργα που κάποια απ’ αυτά πρόκειται να ξεκινήσουν τους αμέσως επόμενους μήνες και τα υπόλοιπα σταδιακά σε διάστημα 18 μηνών.

Επιγραμματικά αναφέρω ότι έχουμε έγκριση έργων ύψους 18 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για το Δήμο Λαρισαίων και τη ΔΕΥΑΛ.

Επίσης, για το Δήμο εγκρίθηκαν άλλα 4 εκατ για έργα από το πρόγραμμα Οδικής Ασφάλειας, 1 εκατ. από τα Ταμείο Αλληλεγγύης του Υπουργείου Μετανάστευσης, ενώ η ΔΕΥΑΛ θα υλοποιήσει και έργο 4 εκατ. από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΥΜΕΠΕΡΑΑ).

Στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας συνεχίζονται οι εντάξεις και χρηματοδοτήσεις έργων, με το τελευταίο διάστημα να ανακοινώνονται έργα 8,7 εκατ. ευρώ.

Τα έργα που θα ξεκινήσουν πρώτα θα είναι αυτά που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, προυπολογισμού 16 εκατ. ευρώ. Αναμένεται η τελευταία έγκριση του διαγωνισμού που έχει γίνει και υπογράφουμε συμβάσεις για τα έργα του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» εσωτερικός δακτύλιος και παρεμβάσεις στην κοίτη του Πηνειού.

Επίσης είμαστε εν αναμονή της τελική έγκριση δημοπράτησης για τα έργα που έχουμε υποβάλει για τις «Εξυπνες Πόλεις» του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης προϋπολογισμού 4.6 εκατ. ευρώ.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΑΡΙΣΑ

Πριν αναφερθώ όμως αναλυτικά στα έργα, να σας ενημερώσω για μια άλλη σημαντική εξέλιξη που αφορά στην πόλη της Λάρισας, στο Δήμο Λαρισαίων και φυσικά στη δημοτική αρχή.

Η είδηση είναι ότι η Λάρισα, ο Δήμος Λαρισαίων, επελέγη απευθείας από την Παγκόσμια Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για συμμετοχή στη Δράση Τεχνικής Βοήθειας στον τομέα της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η πόλη είναι πλέον σε θέση όχι μόνο να συζητά απευθείας με Ευρωπαικούς και υπερεθνικούς θεσμούς όπως η Ευρωπαική Επιτροπή και η Παγκόσμια Τράπεζα (θυμίζω τη σχέση της Λάρισα με την UNESCO), αλλά και να συνεργάζεται μαζί τους, αφού η Λάρισα, τα τελευταία χρόνια, αξιοποιώντας την δυναμική του τόπου και των ανθρώπων της, βρίσκει τρόπους να κεντρίζει το ενδιαφέρον τους.

Κομβικό στοιχείο της επιλογής της Λάρισας είναι η υλοποίηση του ΣΒΑΚ, η προσήλωση της δημοτικής αρχής στη βιώσιμη αστική ανάπτυξη και βεβαίως η επάρκεια και διαχειριστική δυνατότητα του υπηρεσιακού μηχανισμού του Δήμου Λαρισαίων.

Το πρόγραμμα υλοποιείται σε άλλες τρεις ελληνικές πόλεις: Ηράκλειο, Καβάλα, Καλαμάτα.

Τις επόμενες ημέρες μάλιστα αναμένεται στην Λάρισα η πρώτη επίσκεψη στελεχών των οργανισμών στο πλαίσιο της συνεργασίας.

ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ

Εδώ και μερικές ημέρες ανακοινώθηκε η έγκριση και ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έργων ύψους 17,5 εκατ. για τη ΔΕΥΑΛ και το Δήμο Λαρισαίων.

Από το Ταμείο Ανάκαμαψης θα χρηματοδοτηθεί το έργο της ενοποίησης 14 Αρχαιολογικών και πολιτιστικών σημείων στην πόλη της Λάρισας. Μια μεγάλη παρέμβαση που την συζητάμε χρόνια και τώρα παίρνει το δρόμο της υλοποίησης, με βάση μελέτη της Εφορείας Αρχαιοτήτων. Στην ενοποίηση περιλαμβάνονται τα δυο Αρχαία Θέατρα, όλα τα μνημεία στην περιοχή του Φρουρίου, ο Μύλος του Παππά, το Ιουστινιάνειο τείχος μέχρι το Γενί Τζαμί και το κτίριο Μουσών.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι το έργο περιλαμβάνει ανακατασκευές πεζοδρομίων σε δρόμους όπως η Μανωλάκη, ή σε τμήμα της Ταγματάρχου Βελησσαρίου η οποία μετά την Κύπρου και μέχρι την Τσιόγκα μετατρέπεται σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας.

Σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας θα μετατραπούν και τμήματα δρόμων στην ευρύτερη περιοχή που ενοποιεί το Α’ με το Β΄ Αρχαίο Θέατρο, (Εργατικής Πρωτομαγιάς, Παλαιστίνης , Ηφαίστου Δήμητρας, Μελετίου)

Βαρύτητα δίνεται και στην ειδική σήμανση σε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος, με στόχο νοητή σύνδεση τους με αφετηρία και σημείο πολιτιστικής διασύνδεσης το Γενι Τζαμί. Με λίγα λόγια και χωρίς υπερβολή, το συγκεκριμένο έργο έρχεται να διαμορφώσει στο κέντρο της πόλης, την αίσθηση ενός ανοικτού αρχαιολογικού και πολιτιστικού πάρκου, με την ανάδειξη όχι μόνο του επιβλητικού Α’ αρχαίου Θεάτρου αλλά και των άλλων μνημείων και σημείων που διαμορφώνουν την ταυτότητα της πόλης, στο πέρασμα των αιώνων.

Επίσης θα χρηματοδοτηθούν έργα στο Αλκαζάρ, στο μνημείο του Ιπποκράτη, η δημιουργία του βοτανικού κήπου του Ιπποκράτη, η ριζική ανακατασκευή της λίμνης στο πάρκο, η βελτίωση εγκαταστάσεων κ.α.

Σε ό,τι αφορά στην ΔΕΥΑΛ, προκρίθηκε για ένταξη στο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης, το μεγάλο έργο προυπολογισμού 10,5 εκατ για την «Μονάδα ηλιακής ξήρανσης ιλύος ΕΕΛ Λάρισας με λειτουργία και συντήρηση».

Με το έργο γίνεται επεξεργασία και διαχείρισης της λυματολάσπης που παράγουν οι Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων.

Είναι ένα σπουδαίο έργο περιβαλλοντικού χαρακτήρα, που εκσυγχρονίζει τις εγκαταστάσεις του βιολογικού και προσεγγίζει με σύγχρονο και περιβαλλοντικά σωστό τρόπο την διαδικασία της επεξεργασίας και διάθεσης της λυματολάσπης.

Επίσης, η ΔΕΥΑΛ ενέταξε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΥΠΕΜΕΡΑΑ έργο προυπολογισμού 4,1 εκατ. για αναβάθμιση αγωγών μεταφοράς νερού και κατασκευή νέων δεξαμενών ύδρευσης σε χωριά του Δήμου μας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Επίσης, αυτές τις ημέρες λάβαμε την έγκριση για συμμετοχή του Δήμου Λαρισαίων στο πρόγραμμα Οδική Ασφάλεια.

Στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί έργα ύψους 4 εκατ. ευρώ , τα οποία αφορούν σε έργα οδικής ασφάλειας γύρω από σχολικά συγκροτήματα.

Τα έργα που θα γίνουν αφορούν παρεμβάσεις γύρω από τα σχολεία της Ανθίμου Γαζή και Ηπείρου και στα σχολεία της 31ης Αυγούστου.

Στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται η ανακατασκευή της οδού Ανθίμου Γαζή, η οποία παραμένει με τα σημερινά χαρακτηριστικά της ενώ θα διαθέτει και ποδηλατόδρομο, και της οδού Ηπείρου από Τρικάλων έως Ανθίμου Γαζή. Επίσης παρεμβάσεις θα γίνουν στην 31η Αυγούστου, στην οδό Σαλαμίνος, Αγίας Μαρίνης και Αγιάς.

Επίσης, από το πρόγραμμα οδικής ασφάλειας θα κατασκευαστούν 2 περιφερειακά πάρκινγκ στην Νεάπολη 195 θέσεων το καθένα, από το σύνολο των περιφερειακών πάρκινγκ που σχεδιάστηκαν.

ΕΣΠΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 2014 – 2020 – Ενταξη νέων έργων στο πρόγραμμα ΒΑΑ

Συνεχίζεται από το ΕΣΠΑ της περιφέρειας Θεσσαλίας η ένταξη έργων στο πρόγραμμα ΒΑΑ.

Ετσι έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες των εγκρίσεων και σύντομα βγαίνει η προκήρυξη για την ανακατασκευή των οδών Αιόλου και Βυζαντίου, Χατζηζωγίδου και Ηρώων Πολυτεχνείου και τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων συνολικού μήκους 1,5 χιλιομέτρου. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 3,1 εκατ. ευρώ περίπου.

Με το συγκεκριμένο έργο ολοκληρώνεται ένας ποδηλατικός δακτύλιος που ξεκινά απο το κέντρο της πόλης, (Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ηλιοδώρου – Ρούσβελτ) φτάνει στην Ιουστινιανού, θα συνδεθεί με την Βυζαντίου και Αιόλου, ενώ ο συγκεκριμένος ποδηλατικός κύκλος κλείνει με το υπο κατασκευή έργο της οδού Νικηταρά, δίνοντας παράλληλα πρόσβαση και στην Ηρώων Πολυτεχνείου.

Επίσης, από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, στο πρόγραμμα ΒΑΑ εντάχθηκε το έργο της δημιουργίας ενός μεγάλου και σύγχρονου παιδότοπου στο χώρο του πρώην Ορφανοτροφείου στην οδό Αιόλου με προυπολογισμό 1,9 εκατ. ευρώ.

Εντάχθηκε επίσης και το έργο του «Κέντρου Ανοιχτής Υποστήριξης για παιδιά με σύνδρομο DOWN», με 900.000 περίπου
Επίσης στο ΕΣΠΑ, εντάχθηκε και το έργο για το πράσινο σημείο και προμήθεια κάδων κομποστοποίησης ύψους 2, 7 εκατ. ΕΣΠΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΞΥΠΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ – ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΨΗΦ. ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και το πρόγραμμα «Εξυπνες Πόλεις», έχουν ολοκληρωθεί οι προεγκρίσεις και περιμένουμε την τελική υπογραφή. Το πρώτο έργο που θα προκηρυχθεί πρώτο και πολύ γρήγορα αφορά στην ελεγχόμενη στάθμευση στο κέντρο της πόλης, ένα έργο που θα δώσεις λύσεις στους μόνιμους κατοίκους της κεντρικής περιοχής.
Από το ταμείο Αλληλεγγύης του Υπουργείου Μετανάστευσης, εγκρίθηκε ποσό 1 εκατ. ευρώ, το οποίο θα διατεθεί για έργα στο Αισθητικό Αλσος.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ – (Εσωτερικός δακτύλιος κλπ)

Όπως προανέφερα, τα νέα έργα που θα ξεκινήσουν τους αμέσως επόμενο διάστημα, τους αμέσως επόμενους μήνες, είναι τα έργα του Αντ. Τρίτσης για την ολοκλήρωση του εσωτερικού δακτυλίου.

Θα ξεκινήσουμε από την ανακατασκευή της Ηρώων Πολυτεχνείου και ειδικότερα από τη δημιουργία δυο κυκλικών κόμβων στις διασταυρώσεις Βόλου και Φαρσάλων.

Επίσης σύντομα θα ξεκινήσουν και τα έργα διαμόρφωσης στην κοίτη του Πηνειού. Η παραποτάμια κοίτη μετατρέπεται σε γραμμικό πάρκο 4 χλμ από τη ΔΕΥΑΛ μέχρι τον κόμβο Πολυτεχνείου – Αεροδρομίου, στην περιοχή του ΚΕΠ (πρώην σφαγεία)

ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΑ

Όλα τα παραπάνω είναι έργα που πρόκειται να ξεκινήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Εννοείται πως όλα τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη συνεχίζονται κανονονικά. συνεχίζεται το έργο της παρεμβασης για την ανακατασκευή της Νικηταρά.

Ο κυκλικός κόμβος ολοκληρωθηκε, τώρα συνδέουμε το ποδηλατόδρομο της Βενιζέλου με την Ογλ και στην συνέχεια ξεκινουν οι παρεμβάσεις στην Νικηταρά.

Επίσης συνεχίζονται τα έργα της ΔΕΥΑΛ για αντικατάσταση των αγωγών ύδρευσης στις συνοικίες . Ολοκληρώθηκε η αντικατάσταση στην συνοικία της Νέας Σμύρνης, και έχουν ασφαλτοστρωθεί όλοι δρόμοι και δουλεύουμε στον Αγιο Αθανάσιο, στην Φιλιππούπολη, και Ανθούπολη

Ακολουθούν έργα αντικατάστασης και άλλες 4 συνοικίες.

Συνεχίζεται το έργο αναστύλωσης στο Μπεζεστένι, αλλά και στο Προσκήνιο Πολιτισμού και όλα τα έργα συντηρήσεων που είναι σε εξέλιξη.

Επίσης, ξεκινάει το επόμενο διάστημα και η αντικατάσταση του οδοφωτισμού σε όλη την πόλη και τα χωριά.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV