Newsroom

Για τα οδικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και για όσα σχεδιάζονται ενημέρωσε με σχετική ανακοίνωση ο Δήμος Κισσάμου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δήμου:

“Η Κίσσαμος έχει δύο μεγάλους (και συνδεόμενους) επαρχιακούς οδικούς άξονες, τον δρόμο προς το Λαφονήσι (Καλουδιανά – Κεφάλι – Χρυσοσκαλίτισσα) και τον δυτικό οδικό άξονα (Κίσσαμος- Σφηνάρι – Κάμπος – Κεφάλι).

Διαχρονική στρατηγική προτεραιότητα για την σημερινή δημοτική αρχή, είναι η διεκδίκηση από την Περιφέρεια Κρήτης, της βελτίωσης και αναβάθμισης των αξόνων αυτών. Είναι χαρακτηριστικό πως τα 2 μεγαλύτερα επαρχιακά οδικά έργα της Κρήτης που έχουν ενταχθεί από τον κ. Περιφερειάρχη στο ΕΣΠΑ τα τελευταία 10 χρόνια, αφορούν σε αυτούς τους οδικούς άξονες. Αναφερόμαστε στην Παράκαμψη Τοπολίων & Έλους και τον δρόμο Πλάτανος – Σφηνάρι.

Επίσης, υλοποιείται μια συνεχής τμηματική αναβάθμιση των κεντρικών επαρχιακών αυτών δρόμων από την Περιφέρεια (ειδικά τα τελευταία 3 χρόνια), ενώ προγραμματίζεται η ένταξη και του τρίτου μεγάλου οδικού τμήματος «Έλος – Σημαντηριανά με διακλάδωση προς Πλοκαμιανά» στο νέο ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Κρήτης).

Παράκαμψη Τοπολίων

Η Παράκαμψη Τοπολίων αποτελεί το μεγαλύτερο έργο επαρχιακής οδοποιίας στην Κρήτη την τελευταία 10ετία, τόσο από πλευράς πιστώσεων (σε προϋπολογισμό φτάνει τα 35 εκ. € με τις συμπληρωματικές χρηματοδοτήσεις), όσο και από πλευράς σημαντικότητας, καθώς ενώνει τον ΒΟΑΚ με την πιο δημοφιλή περιοχή της Κρήτης, το Λαφονήσι.

Το έργο, που υλοποιείται από την Περιφέρεια Κρήτης και εντάχθηκε στο ΠΕΠ Κρήτης το 2013 (επί δημαρχίας Μυλωνάκη στην Κίσσαμο), κατασκευάζονταν σε αργούς ρυθμούς έως τον Φεβρουάριο του 2019, όπου και υπέστη πολύ σοβαρές ζημιές από τις τότε μεγάλες θεομηνίες.

Έκτοτε, το έργο ξαναμελετήθηκε πλήρως ως προς την ασφάλεια και την αποκατάστασή του, εξασφαλίστηκαν οι συμπληρωματικές πιστώσεις του, ανατέθηκαν τα συμπληρωματικά έργα και εκδόθηκαν όλες οι απαραίτητες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις.

Το μεγάλο έργο της Παράκαμψης Τοπολίων, αντιμετώπισε πολλά προβλήματα, είχε μεγάλες καθυστερήσεις κυρίως λόγω θεομηνιών και βρήκε μπροστά του πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια, δικαιολογημένα και μη.

Από τον Σεπτέμβριο του 2019, η σημερινή δημοτική αρχή Κισσάμου, έχοντας πλήρη αντίληψη της σημαντικότητας και της αναπτυξιακής διάστασης του οδικού αυτού έργου, το υποστήριξε σε κάθε βήμα του και στάθηκε δίπλα στην Περιφέρεια Κρήτης σε κάθε πρόβλημα που προέκυψε.

Το έργο της Παράκαμψης Τοπολίων, θα κατασκευάζεται πλέον με πολύ γρήγορους ρυθμούς για να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στην κυκλοφορία το 2024.

Δρόμος Πλάτανος – Σφηνάρι

Το έργο Πλάτανος – Σφηνάρι, που δημοπρατήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης, έχει ως αντικείμενο την κατασκευή νέου επαρχιακού οδικού τμήματος συνολικού μήκος 6.957,87 μέτρων από τον Πλάτανο έως το Σφηνάρι και είναι ενταγμένο στο ΠΕΠ Κρήτης, με συνολικό προϋπολογισμό 20.145.000€.

Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο επαρχιακό οδικό έργο της Κρήτης την τελευταία 10ετία (μετά την Παράκαμψη Τοπολίων) και αναμένεται να αναβαθμίσει σημαντικά την οδική σύνδεση των νοτιοδυτικών παράκτιων περιοχών του δήμου (με την αυξανόμενη τουριστική δραστηριότητα), με το λιμάνι της Κισσάμου και τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ).

Δρόμος Έλος – Σημαντηριανά με διακλάδωση προς Πλοκαμιανά

Ένα τρίτο πολύ μεγάλο και σημαντικό επαρχιακό οδικό έργο για την Κίσσαμο αφορά στην αναβάθμιση του τμήματος «Έλος – Σημαντηριανά με διακλάδωση προς Πλοκαμιανά»

Αν και το έργο έχει ολοκληρωμένες μελέτες και περιβαλλοντική αδειοδότηση, μετά τις θεομηνίες του 2019 και τις καταστροφές που προξένησαν στο οδικό δίκτυο στην περιοχή, κρίθηκε αναγκαία η εκπόνηση επιπλέον γεωτεχνικών μελετών για το συγκεκριμένο οδικό τμήμα.

Η δημοπράτηση των επιπλέον αυτών μελετών ολοκληρώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης και αναμένεται σύντομα να ξεκινήσει η εκπόνησή τους.

Με την ολοκλήρωση των γεωτεχνικών αυτών μελετών το έργο, αδειοδοτημένο και με μελετητική πληρότητα, θα υποβληθεί για χρηματοδότηση στο νέο ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Κρήτης).

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV