Νίκος
Καραγιάννης

Με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας στο Μόναχο μεταξύ του δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη και του Bαυαρού υπουργού Οικονομικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Πατρίδας, κ. Albert Furacker, επισφραγίστηκε η συνεργασία του δήμου Αθηναίων με τη Βαυαρική Διαχείριση Κρατικών Παλατιών, Κήπων και Λιμνών για τη βιώσιμη συντήρηση του Εθνικού Κήπου, του σημαντικότερου ζωντανού μνημείου πρασίνου της Αθήνας.

Χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και βοτανικό μνημείο, ο Εθνικός Κήπος και η ιδιαίτερη περιβαλλοντική και ιστορική του αξία ξεπερνούν τα σύνορα όχι μόνο της Αθήνας, αλλά και της χώρας μας. Θεωρείται ένα χαρακτηριστικό δείγμα κηποτεχνίας του 19ου αιώνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το οποίο έχει διατηρήσει πολλά από τα στοιχεία της πρώτης περιόδου κατασκευής του, το 1839-1852, από τη Βασίλισσα Αμαλία. Αποτελεί τον πρώτο διαμορφωμένο χώρο πρασίνου της Νεότερης Ελλάδας και συνδέεται άμεσα με την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους και την ανάπτυξη της Αθήνας ως πρωτεύουσας.

«Η συνεργασία δήμου Αθηναίων και βαυαρικής κυβέρνησης με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και της ανάπτυξης του Εθνικού Κήπου, του ιστορικού αυτού τοπόσημου, ανταποκρίνεται στο ακέραιο στη στρατηγική που έχουμε διαμορφώσει για την Ανθεκτικότητα και την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή. Με εξωστρέφεια, επιτυχημένες συνεργασίες, ενσωμάτωση σύγχρονων τεχνολογιών αλλά και την εξασφάλιση σημαντικών πόρων για την αναβάθμιση των υποδομών του από το νέο ΕΣΠΑ 2014 – 2020, μέσω της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του δήμου Αθηναίων, ο Εθνικός Κήπος περνάει πλέον σε μία νέα εποχή» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης.

Ο Βαυαρός Υπουργός Οικονομικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Πατρίδας, κ. Albert Furacker, αφού καλωσόρισε τον κ. Καμίνη, επισήμανε πόσο σημαντική είναι η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας των δύο μερών. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «Στη μεταφορά τεχνογνωσίας στο προσωπικό του Εθνικού Κήπου θα συμβάλουν ειδικοί από τους βαυαρικούς κήπους, στους οποίους περιλαμβάνονται σήμερα 25 κήποι και 13 ελεύθερα πάρκα, καθώς θα οργανωθούν επισκέψεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Βαυαρία, με την υποστήριξη του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου».

Το πλαίσιο της συνεργασίας, η οποία γίνεται εφικτή χάρη στη συμβολή του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και του προέδρου του κ. Μιχάλη Μαϊλη, περιλαμβάνει την εξειδίκευση της Διαχειριστικής Μελέτης του Εθνικού Κήπου που ολοκλήρωσε με επιτυχία το προσωπικό του δήμου Αθηναίων. Προϊόν της συνεργασίας Αθήνας και βαυαρικής κυβέρνησης θα αποτελέσει η χάραξη των μακροχρόνιων πολιτικών για τη βιωσιμότητα του Εθνικού Κήπου, καθώς και η μεταφορά τεχνογνωσίας και η επιμόρφωση του προσωπικού του κήπου για τη βέλτιστη φροντίδα του.

Το Τμήμα Εθνικού Κήπου του δήμου Αθηναίων, δουλεύοντας ήδη εντατικά, έχει ξεκινήσει την επικαιροποίηση του τοπογραφικού του Κήπου, την καταγραφή δηλαδή της υπάρχουσας φυτικής βλάστησης. Η καταγραφή, που θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο, θα μας επιτρέψει να γνωρίζουμε το είδος, την ταυτότητα και την τοποθεσία κάθε δέντρου και κάθε θάμνου στον Εθνικό Κήπο που, σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία, ξεπερνούν τα 6.500 δέντρα και τα 15.000 περίπου φυτά και θάμνους! Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά από τα  δέντρα και τα αναρριχώμενα φυτά που φυτεύθηκαν στον Εθνικό Κήπο τις δύο πρώτες δεκαετίες δημιουργίας του, ζουν μέχρι τις μέρες μας και αποτελούν πραγματικά φυτικά μνημεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι Ουασιγκτώνιες που συγκροτούν τη μνημειώδη δενδροστοιχία της κεντρικής εισόδου, καθώς και ορισμένα μεγάλα Πεύκα, Κυπαρίσσια, Πτελέες, Μουριές, Αείλανθοι, Καζουαρίνες, Ευκάλυπτοι, Τσικάς, Μποζέες και Γλυσίνες.

Παράλληλα, αναμένεται πολύ σύντομα να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την αναβάθμιση των υποδομών του Εθνικού Κήπου, που θα οδηγήσει στην αντικατάσταση του φωτισμού, στον εκσυγχρονισμό των ηλεκτρομηχανολογικών υποδομών, στην αναβάθμιση  του αρδευτικού δικτύου, την αποκατάσταση των δαπεδοστρώσεων και την ανανέωση του αστικού εξοπλισμού όπως παγκάκια, κάδοι απορριμμάτων και σήμανση, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση που ξεπερνά τα 4 εκ ευρώ από το ΕΣΠΑ 2014 -2020. Εν τω μεταξύ, καθώς τα δεδομένα θερμοκρασίας, υγρασίας και θερμικής άνεσης του Εθνικού Κήπου μπορούν να αποτελέσουν σημαντική πηγή πληροφοριών για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών της Αθήνας, ομάδα επιστημόνων του Athens Digital Lab του δήμου Αθηναίων αναπτύσσει μία νέα εφαρμογή που θα δώσει τη δυνατότητα λεπτομερούς περιγραφής και τεκμηρίωσης των ιδιαίτερων συνθηκών από το εσωτερικό του Κήπου.

Ο δήμος Αθηναίων καλεί όλους τους πολίτες και επισκέπτες να χαρούν τον Εθνικό Κήπο, συμμετέχοντας στις ποικίλες δράσεις που διοργανώνει με σεβασμό κι αγάπη για τον σημαντικότερο πνεύμονα πρασίνου της πόλης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.  Την περίοδο αυτή σε εξέλιξη βρίσκονται ο  φωτογραφικός διαγωνισμός «Ο Εθνικός Κήπος στις 4 εποχές του χρόνου», το επιτυχημένο πρόγραμμα «Ζήσε τον Κήπο και τα Πάρκα αλλιώς» που πραγματοποιείται κάθε Ιούνιο, ενώ από τον Σεπτέμβριο μας περιμένουν και πάλι τα «Παραμύθια του Κήπου» για τους μικρούς μας φίλους το πρώτο Σάββατο κάθε μήνα και πολλές ακόμη ξεχωριστές εκδηλώσεις.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV