Newsroom

Δημοπρατείται κτιριακό έργο για την αναβάθμιση Μουσείου στη Χίο.

Συγκεκριμένα, σε δημοπράτηση βγήκε και επίσημα το έργο «Επέκταση και Εκσυγχρονισμός του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου» που βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του Νομού Χίου.

Αναθέτουσα αρχή είναι το Υπουργείο Πολιτισμού, Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων, Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων.

Η αρχική εκτιμώμενη αξία με Φ.Π.Α. είναι 16,95 εκατ. ευρώ (αξία χωρίς Φ.Π.Α. 13,67 εκατ. ευρώ). Η δημοπράτηση θα πραγματοποιηθεί στις 15 Απριλίου 2024 και η αποσφράγιση των προσφορών είναι προγραμματισμένη για τις 18 Απριλίου 2024.

Η διάρκεια του έργου έχει εκτιμηθεί σε 425 ημέρες (περίπου 14 μήνες) από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

Η χρηματοδότηση της παρούσας σύμβασης γίνεται με πόρους που προέρχονται από Πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης NextGenerationEU, καθώς και με πόρους που προέρχονται από το Εθνικό ΠΔΕ. Το ποσό χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ανέρχεται σε 12.903.225,80 € και το ποσό χρηματοδότησης του Εθνικού ΠΔΕ ανέρχεται σε 3.093.544,20 €. Η δημόσια σύμβαση καλύπτεται από τη συμφωνία για τις δημόσιες συμβάσεις (ΣΔΣ).

Το αντικείμενο του έργου

Το κτιριακό συγκρότημα του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου εντάσσεται σε οικόπεδο, άρτιο και οικοδομήσιμο εκτάσεως 8.428,46 τ.μ. που βρίσκεται στη θέση «ΜΕΖΑΡΙΑ» και επί των οδών Μιχάλων και Μουσείου της πόλης του Δήμου Χίου. Κατασκευάστηκε και ολοκληρώθηκε το 1969, σύμφωνα με τη μελέτη των αρχιτεκτόνων Σουζάνας Αντωνακάκη, Δημήτρη Αντωνακάκη και Ελένης Δεσύλλα, μετά την απονομή του Α’ Βραβείου στον αντίστοιχο Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό του 1965.

Το υφιστάμενο κτιριακό συγκρότημα αποτελείται από τα κτίρια I-II-III-IIIα-IV-V-VI-VII και αναπτύσσεται σε τρεις κύριες στάθμες. Μετά την πάροδο περίπου εξήντα (60) ετών λειτουργίας, στα κτίρια είναι εμφανή τα προβλήματα γήρανσης των υλικών πληρώσεως/επικάλυψης (τοιχοποιίες – μονώσεις – κουφώματα κλπ.) και κυρίως του φέροντος οργανισμού του, καθώς και η ανεπάρκεια των Η/Μ εγκαταστάσεων λαμβάνοντας υπόψη τους ισχύοντες κανονισμούς λειτουργίας και ασφάλειας.

Επιπλέον, λόγω και της έντονης υψομετρικής διαφοράς, το Μουσείο δεν είναι προσβάσιμο σε ΑμεΑ σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές.

Το φυσικό αντικείμενο του έργου αφορά στην αποκατάσταση του υπάρχοντος κτιριακού συγκροτήματος του Μουσείου (κτίρια I-II-III-IIIα-IV-V-VI-VII), εμβαδού 2.609 τ.μ., στην αναβάθμιση του υπάρχοντος δομικού συστήματός του, στην ενεργειακή αναβάθμισή του, στην εξασφάλιση της προσβασιμότητας σε ΑμεΑ, αλλά και στην επέκτασή του (κτίρια VIII-IX-X-XI), εμβαδού 2.354 τ.μ., στο διαθέσιμο χώρο του οικοπέδου, σε όλο το εύρος της Δυτικής πλευράς.

Η υλοποίηση του έργου εκτιμάται ότι θα συμβάλει καθοριστικά στη δημιουργία ενός συγχρόνου, πλήρως λειτουργικού Μουσείου, που θα μετέχει στην κοινωνική ζωή της πόλης και θα είναι αντάξιο της μακράς ιστορίας του νησιού και της σημαντικής πολιτιστικής του ταυτότητας.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV