Προς δημοπράτηση οδεύει το έργο για την ανέγερση Δικαστικών Μεγάρων στην Κεντρική Ελλάδα. Με απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, εγκρίθηκε ο διαγωνισμός με τη μέθοδο ΣΔΙΤ ο οποίος περιλαμβάνει: την ανέγερση νέων Δικαστικών Μεγάρων στη Λαμία, τον Βόλο, νέα πτέρυγα στην Καρδίτσα και ανακατασκευή του υφιστάμενου Δικαστικού Μεγάρου στα Τρίκαλα. Στο έργο περιλαμβάνεται η διαχείριση και συντήρηση των κτιρίων αυτών.
Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και πιο συγκεκριμένα η Διεύθυνση Κτιριακών Υποδομών της Γενικής Διεύθυνσης Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών.
Πρόκειται για το δεύτερο cluster Δικαστικών Μεγάρων που προωθείται από το Υποδομών. Πέρυσι ξεκίνησε ο πρώτος διαγωνισμός για 4 Δικαστικά Μέγαρα στην Κεντρική Μακεδονία ο οποίος έχει περάσει ήδη στη Β`φάση. Αφορά την κατασκευή νέων Δικαστικών Μεγάρων σε Κιλκίς, Έδεσσα, Σέρρες και ανακατασκευή του υφιστάμενου κτιρίου στη Θεσσαλονίκη. Το έργο αυτό έχει προϋπολογισμό με τον ΦΠΑ 148 εκατ. ευρώ.
Στον προγραμματισμό του υπουργείου ΥΠΟΜΕ περιλαμβάνεται και ένα τρίτο cluster και ένα διαγωνισμό-ΣΔΙΤ για Δικαστικά Μέγαρα στην Κρήτη. Με αυτό ολοκληρώνεται το πρόγραμμα αναβάθμισης των Δικαστικών Μεγάρων της χώρας για την περίοδο μέχρι το 2025. Το κόστος κατασκευής έχει προσδιοριστεί σε 48,32 εκατ. ευρώ και το έργο έχει ενταχθεί στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2025 του υπουργείου Δικαιοσύνης.
O Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής με αφορμή την προκήρυξη του διαγωνισμού σημείωσε: «Με τη σημερινή ανακοίνωση, για άλλη μια φορά, αποδεικνύεται η συνέπεια λόγων και έργων, που χαρακτηρίζει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών την τελευταία τριετία. Χωρίς ιδεολογικές εμμονές και αγκυλώσεις, αλλά με μοναδικό γνώμονα την, όσο το δυνατό, ταχύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών και την ικανοποίηση των -εύλογων και δίκαιων- αιτημάτων των πολιτών, προχωράμε στην προκήρυξη του διαγωνισμού. Τέσσερεις πόλεις της Κεντρικής Ελλάδας, θα αποκτήσουν είτε καινούργια Δικαστικά Μέγαρα, είτε νέες και σύγχρονες, φιλοπεριβαλλοντικές επεκτάσεις στα ήδη υπάρχοντα. Έτσι, δεν προχωράμε σε μια απλή αναβάθμιση κτιρίων, αλλά στην αναβάθμιση πόλεων και περιοχών, δημιουργώντας υποδομές μακράς πνοής».
Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Υποδομών, κ. Γιώργος Καραγιάννης δήλωσε: «Από την πρώτη στιγμή στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο το σημαντικό εργαλείο των ΣΔΙΤ και σήμερα προχωράμε στην προκήρυξη ενός ακόμα σημαντικού έργου που δικαιώνει αυτή την επιλογή μας. Η Κεντρική Ελλάδα θα αποκτήσει καλοσυντηρημένα και λειτουργικά Δικαστικά Μέγαρα, τα οποία θα αποτελέσουν τοπόσημα για τις πόλεις και κυρίως θα δημιουργήσουν ένα σύγχρονο περιβάλλον για την λειτουργία της Δικαιοσύνης. Προχωράμε με συνέπεια και γρήγορους ρυθμούς να δώσουμε στους πολίτες τις υποδομές που τους αξίζουν».
Ο σχεδιασμός
Ο σχεδιασμός του έργου βασίζεται πρωτίστως στη λειτουργική οργάνωση των υπηρεσιών λαμβάνοντας υπόψη τις παρεχόμενες δικαστικές υπηρεσίες. Ο σχεδιασμός των νέων κτιρίων έχει γίνει με γνώμονα την κάλυψη λειτουργικών αναγκών σε επίπεδο εγκαταστάσεων και υποδομών, λαμβάνοντας υπόψη τις υφιστάμενες και μελλοντικές ανάγκες.
Στα πλεονεκτήματα του έργου περιλαμβάνονται:
-η κάλυψη των αναγκών σε χώρους
-ο εκσυγχρονισμός για τη βέλτιστη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών
-η αποκατάσταση των λειτουργιών που σήμερα βρίσκονται σε παλιά κτίρια με σημαντικά τεχνικά και λειτουργικά προβλήματα
-η αναβάθμιση της εικόνας των δικαστικών μεγάρων
-η συγκέντρωση των υπηρεσιών που σήμερα είναι κατακερματισμένη σε ακατάλληλα ακίνητα.
Τι περιλαμβάνεται
Η διάρκεια του έργου αναμένεται να είναι 360 μήνες εκ των οποίων οι 36 πρώτοι μήνες θα αφορούν στην κατασκευαστική περίοδο και τα υπόλοιπα 27 έτη τη λειτουργία-συντήρηση-διαχείριση.
Στον διαγωνισμό αναμένεται η κάθοδος των μεγάλων τεχνικών ομίλων καθώς και εταιρειών με μεγάλη τεχνογνωσία στον χώρο των κτιριακών έργων.
Ο ανάδοχος θα αναλάβει τη σύνταξη όλου του συνόλου των απαραίτητω μελετών, την κατασκευή, τη χρηματοδότηση, τη μετεγκατάστση των υπηρεσιών του κάθε Δικαστικού Μεγάρου, την τεχνική διαχείριση και συντήρηση καθ’ όλη τη διάρκεια της Σύμβασης Σύμπραξης, την ασφάλιση των κτηριακών και λοιπών εγκαταστάσεων και συστημάτων των υποδομών και την εκμετάλλευση περιορισμένων εμπορικών χώρων, εφόσον οι τελευταίοι προσδιορισθούν.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV