Newsroom

Το πρώτο λεγόμενο επιχειρηματικό πάρκο εξυγίανσης πρόκειται να δημιουργηθεί στη χώρα στην Άτυπη Βιομηχανική Συγκέντρωση Οινοφύτων σε έκταση 11.582 στρεμμάτων στην οποία υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός βιομηχανιών οι οποίες αναλογούν στο 1/3 όλου του βιομηχανικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας.

Οι εξαγωγές των βιομηχανιών αυτών υπολογίζονται στο 1,5% και ο κύκλος εργασιών τους υπολογίζεται στο 3,5% για το έτος 2020.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου ειδικού σκοπού ανάπτυξης του επιχειρηματικού πάρκου δήλωσε ότι η δημοπράτηση του πάρκου εκτιμάται ότι θα λάβει χώρα στο τέλος του 2025 και συγκεκριμένα στις αρχές του τελευταίου τριμήνου του συγκεκριμένου έτους.

Η ολοκλήρωση του έργου, το οποίο θα ευνοηθεί σημαντικά από την εγγύτητα της περιοχής με την Αθήνα και την δυνατότητα του να συνδεθεί με τα λιμάνια του Πειραιά και της Χαλκίδας, εκτιμάται ότι θα γίνει στο τέλος του 2026.

Τον Απρίλιο του 2023 η ΕΑΝΕΠ που αποτελείται από τους βασικούς της μετόχους ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ και τις εταιρίες ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και ΣΥΜΕΤΑΛ αναμένεται να καταθέσει φακέλους μελετών για αδειοδότηση.

Σε ότι αφορά την αίτηση ανάπτυξης του πάρκου εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους η εταιρία θα έχει λάβει έγκριση από την Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας.

Η πολεοδομική μελέτη του πάρκου εξυγίανσης με την οποία προσδιορίζονται οι υποχρεώσεις, απαγορεύσεις, έργα υποδομής και   η χρήση της γης καλώς εχόντων των πραγμάτων θα έχει εκπονηθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2024.

Πριν την έναρξη της κατασκευής των έργων της πρώτης φάσης, πρέπει να ολοκληρωθεί επίσης και η διαδικασία της έκδοσης της πράξης εφαρμογής που αφορά την εφαρμογή της πολεοδομικής μελέτης.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου η δεύτερη φάση του έργου θα δημοπρατηθεί κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2027.

Η δεύτερη φάση σύμφωνα με το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνου του 2028.

Η σημερινή συγκέντρωση των βιομηχανικών εγκαταστάσεων στα Οινόφυτα θα αντικατασταθεί από το επιχειρηματικό πάρκο εξυγίανσης το οποίο είναι για τη χώρα μια καινούργια και καινοτόμα μορφή ανάπτυξης ενώ σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας, υπάρχει η δυνατότητα η συγκεκριμένη επένδυση να αποτελέσει πρότυπο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες βιομηχανικές περιοχές που είχαν δημιουργηθεί με παλαιότερους άναρχους τρόπους δόμησης.

Παρόμοια περιοχή όπου θα μπορούσε να χρησιμεύσει τέτοιου είδους μοντέλο επένδυσης αποτελεί η περιοχή Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης όπου υπάρχουν εγκαταστάσεις 300 επιχειρήσεων σε 6,6 χιλ. στρέμματα.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV