Νίκος
Καραγιάννης

Δημοπρατείται εντός των επόμενων ημερών το μεγάλο έργο αποχέτευσης που αφορά στην κατασκευή του ΚΕΛ Μαραθώνα, του νέου βιολογικού που θα καταλήγει το δίκτυο ακαθάρτων της ευρύτερης περιοχής.

Σύμφωνα με απόφαση της ΕΥΔΑΠ, εγκρίθηκε ο σχετικός διαγωνισμός που περιλαμβάνει την κατασκευή Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων και Αγωγών Μεταφοράς του Δήμου Μαραθώνα.

Στον Δήμο Μαραθώνος την τρέχουσα περίοδο υπάρχουν τρεις εγκατεστημένες εργολαβίες για την κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης στις περιοχές Νέας Μάκρης, Λιβισίου, Ζούμπερι, Ν. Βουτζά, Ερυθρού, Μαραθώνα, Αγ. Παντελεήμονα, Γραμματικού, Καλεντζίου. Σύμφωνα με το τρέχον εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, οι εργασίες προβλέπεται να ολοκληρωθούν το τέλος του 2025.

Το κόστος του έργου ανέρχεται σε ποσό με ΦΠΑ 65,2 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 52,58 εκατ. ευρώ). Η χρονική διάρκεια υλοποίησης της σύμβασης ανέρχεται σε 90 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της.

Τα έργα χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2021-2027 μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή. Στον διαγωνισμό αναμένεται η κάθοδος αρκετών εταιρειών λόγω προϋπολογισμού και λόγω της απελευθέρωσης των ορίων ανεκτέλεστων που έγινε πριν από λίγο καιρό.

Είναι ακόμα ένας νέος διαγωνισμός από την ΕΥΔΑΠ που το τελευταίο διάστημα κάνει σπριντ για να βάλει εμπρος όλα τα μεγάλα έργα στα οποία έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση.

Το ΚΕΛ Δήμου Μαραθώνος (ισοδύναμος πληθυσμός, ΙΠ εξυπηρέτησης: 51.400 κάτοικοι), είναι μέσης ημερήσιας δυναμικότητας παροχής λυμάτων: 4.600 m3/ημέρα (Χειμώνας), 9.880 m3/ημέρα (Θέρος).

Επόμενος στόχος θα είναι η ολοκλήρωση του διαγωνισμού του ΚΕΛ των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου & Σπάτων-Αρτέμιδας (ισοδύναμος πληθυσμός, ΙΠ εξυπηρέτησης: 135.000 κάτοικοι) με μέση ημερήσια δυναμικότητα παροχής λυμάτων: 15.570 m3/ημέρα (Χειμώνας), 23.650 m3/ημέρα (Θέρος).

Μαζί με το ΚΕΛ των Δήμων Κορωπίου-Παιανίας θα αποτελέσουν την βασική τριάδα για την συλλογή και διαχείριση των λυμάτων της ευρύτερης Ανατολικής Αττικής.

Στον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου βρίσκονται σε εξέλιξη εργολαβίες στις εξής περιοχές για την κατασκευή των έργων δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων:

• Ντράφι, Πικέρμι, Διώνη με εκτίμηση ολοκλήρωσης περί τον Σεπτέμβριο 2026

• Κέντρο Ραφήνας, Νηρέας, Νέος Βουτζάς και Καλλιτεχνούπολη του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου με στόχο ολοκλήρωσης τον Οκτώβριο 2026

Στον Δήμο Σπάτων-Αρτέμιδας, στην περιοχή Έτος Στέκο εξελίσσεται εργολαβία για την κατασκευή υδραυλικής σήραγγας, έργων προσαγωγής λυμάτων στο ΚΕΛ καθώς του χερσαίου τμήματος του αγωγού διάθεσης επεξεργασμένων εκροών, με εκτίμηση ολοκλήρωσης περί τον Οκτώβριο 2026.

Στον Δήμο Παλλήνης, η εγκατεστημένη εργολαβία αναπτύσσεται στις δημοτικές ενότητες Παλλήνης, Γέρακα και Ανθούσας του Δήμου Παλλήνης.

Παράλληλα ακόμα ένας διαγωνισμός βγήκε προ ημερών από την ΕΥΔΑΠ για έργο αποχέτευσης στην Παιανία με κόστος 23,5 εκατ. ευρώ.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV