Νίκος
Καραγιάννης

Ένα-ένα βγάζει τα σιδηροδρομικά έργα σε δημοπράτηση η ΕΡΓΟΣΕ, καθώς μετά τη χθεσινή γνωστοποίηση για την δημοπράτηση της ηλεκτροκίνησης στο Λάρισα-Βόλος, προχωρά ακόμα ένα έργο.

Έτσι σε δημοπράτηση οδηγείται το έργο για την εγκατάσταση σηματοδότησης και ETCS στο σιδηροδρομικό τμήμα Θεσσαλονίκη-Ειδομένη. Πρόκειται για ένα σπουδαίο έργο που ολοκληρώνει την αναβάθμιση της γραμμής αυτής που συνδέει τη χώρα μας με τα Δυτικά Βαλκάνια και κατ` επέκταση με την κεντρική και Δυτική Ευρώπη.

Η ΕΡΓΟΣΕ για αυτό το σκοπό, με απόφαση του Δ.Σ. δέσμευσε το ποσό των 56,7 εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 45,62 εκατ.ευρώ) για να προχωρήσει στην προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού. Η χρηματοδότηση του έργου θα καλυφθεί από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Ε.Π. ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ.

Τα ποσά που προγραμματίζονται να απορροφηθούν κατ` έτος είναι: 9,92 εκατ.ευρώ για το 2021, 18,6 εκατ.ευρώ για το 2022, 18,6 εκατ.ευρώ για το 2023 και 9,61 εκατ.ευρώ για το 2024. Αυτή είναι και η χρονιά που σύμφωνα με την εκτίμηση της διοίκησης θα μπορέσει να ολοκληρωθεί το έργο.

Η δραστηριότητα αυτή είναι αποτέλεσμα της εντατικής δουλειάς που έχει τελεστεί από τον Χρήστο Βίνη και το επιτελείο του και το οποίο τώρα δίνει αποτελέσματα, δηλαδή την παραγωγή νέων έργων.

Τα επόμενα έργα για την ΕΡΓΟΣΕ που αναμένεται να προκηρυχθούν είναι η Β`φάση του κεντρικού σταθμού της Αθήνας και το έργο ολοκλήρωσης και λειτουργίας της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής Αίγιο (Ροδοδάφνη)-Ρίο.

Τα συνολικά 4 αυτά έργα έχουν προϋπολογισμό σχεδόν 300 εκατ.ευρώ και εκτιμάται ότι θα τραβήξουν το ενδιαφέρον πολλών και σημαντικών τεχνικών εταιρειών της χώρας.

Το ΒΙΜ

Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, ξεκίνησαν σεμινάρια για τα στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ προκειμένου να ενσωματωθεί το ΒΙΜ (Βuilding Information Modelling) στις διαδικασίες παραγωγής σιδηροδρομικών έργων από την εταιρεία. Αυτό θα μεταφέρει τα έργα στην ψηφιακή εποχή από την οποία θα μπορεί να γίνεται πιο ορθή κοστολόγηση, διαχείριση και υλοποίηση τους.

Η τεχνολογία του ΒΙΜ έχει ήδη ενσωματωθεί και στην Αττικό Μετρό ήδη από το 2017 και είναι ο δρόμος στον οποίο δείχνει να βαδίζει ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των δημόσιων έργων και ιδιαιτέρων των κρίσιμων υποδομών της χώρας.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV