Connect with us

Επικαιρότητα

Δήμας (ΥΠΑΝΕΠ): Η Ελλάδα αλλάζει-Είναι η στιγμή για επενδύσεις στη χώρα

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Υφυπουργός ΥΠΑΠΕΝ Χρίστος Δήμας

«Θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα αλλάζει και ότι τώρα είναι η στιγμή για να επενδύσει κανείς στη χώρα μας», δήλωσε ο αρμόδιος για την Έρευνα και Τεχνολογία, υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, βουλευτής Κορινθίας της ΝΔ, Χρίστος Δήμας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για τις επαφές του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

«Στο νομοσχέδιο που θα μπει στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα προσπαθούμε να δούμε πώς θα βελτιώσουμε την κατάταξη της χώρας σε δείκτες όπως το «doing business» ή για την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα των οικονομιών. Ένα από τα βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε με το νομοσχέδιο έχει να κάνει με την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, με τις απλοποιήσεις των διαδικασιών, να γίνονται όλα πιο γρήγορα, πιο απλά και πιο εύκολα για όσους θέλουν να επενδύσουν στη χώρα, είτε είναι από την Ελλάδα, είτε από το εξωτερικό», τόνισε ο υφυπουργός.

Ως εμβληματικό παράδειγμα της πολιτικής αυτής ανέφερε την επένδυση στο Ελληνικό, όπου, όπως παρατήρησε «μέσα σε 2,5 μήνες γίνανε πολλά περισσότερα πράγματα από ό,τι γίνανε σε 5 χρόνια» και «είναι ένα έργο κομβικής σημασίας, το οποίο θα έχει άμεσες επιπτώσεις στους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, θα γεννήσει δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και θα αναβαθμίσει την Αττική με το τεράστιο πάρκο που θα δημιουργηθεί».

«Όλα αυτά», συνέχισε ο υφυπουργός, «μας δίνουν περιθώριο να είμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι και για τη μελλοντική μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και για υψηλότερους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και για τη δυνατότητα η χώρα να κάνει πολλά περισσότερα βήματα».

«Είμαστε σε επικοινωνία με τους θεσμούς, συζητάμε μαζί τους και αυτό που προσπαθούμε να τους πείσουμε είναι ότι η χώρα θα τα πάει καλύτερα από ό,τι τα προηγούμενα πέντε χρόνια και ότι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να γίνουν κάποιες σημαντικές αλλαγές, που θα έχουν επιπτώσεις και στους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και αυτό το δέχονται και το αποδέχονται […] άρα μπορούμε να συζητήσουμε και σε ένα διαφορετικό πλαίσιο από αυτό που συζητούσαν με την προηγούμενη κυβέρνηση », πρόσθεσε.

Σχετικά με την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της έρευνας επισήμανε ότι «ο στόχος μας είναι να δούμε πώς μπορούμε να συνδέσουμε πολύ πιο αποτελεσματικά τη σημαντική επιστημονική έρευνα που παράγεται στη χώρα, με την καινοτομία, με την οικονομία και αυτός ήταν κι ο λόγος που η γενική γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας μετακινήθηκε από τις δομές του υπουργείου Παιδείας στις δομές του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων».

«Έχουμε ανακοινώσει τη δημιουργία δύο κέντρων καινοτομίας, ένα στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη, στα οποία στοχεύουμε, στα πρότυπα άλλων πόλεων του εξωτερικού, να υπάρχει ένας φυσικός χώρος όπου θα δημιουργούνται συνέργειες μεταξύ εταιρειών, που θέλουν να επενδύσουν στην έρευνα και στην τεχνολογία, θέλουν δηλαδή να φτιάξουν τα κέντρα έρευνάς τους στην Ελλάδα μεταξύ των start-uppers που έχουν μια λαμπρή ιδέα, αλλά δεν έχουν ενδεχομένως ακόμη την οικονομική δυνατότητα να αναπτύξουν το προϊόν ή την υπηρεσία τους, των ερευνητικών κέντρων, των πανεπιστημίων, ώστε να υπάρχει ένας φυσικός χώρος, όπου όλοι αυτοί θα συνομιλούν, θα συζητάνε και θα μπορούν να δημιουργούνται επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, είναι κάτι το οποίο λείπει από τη χώρα και είναι σημαντικό για να μπορέσουμε να συντονίσουμε και να οργανώσουμε καλύτερα το οικοσύστημα. Αυτό θα γίνει με Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα, όπου ο δημόσιος τομέας δε θα διοικεί τέτοιου είδους πάρκα αλλά θα έχει μια επίβλεψη, μια εποπτεία, ότι όλα γίνονται όπως προβλέπει η νομοθεσία», εξήγησε.

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

image_pdfimage_print

Επικαιρότητα

Εύα Καϊλή: Ερώτηση στην Ευρωβουλή για την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Εύα Καϊλή Ευρωβουλευτής

Απαντήσεις απαιτεί η Ευρωβυλευτής του ΚΙΝΑΛ, Εύα Καϊλή, σε σχέση με τον υπολογισμό της αξίας της εταιρίας που πωλήθηκε στους Ιταλούς για 45 εκ. ευρώ. Μετά την πώληση, η κυβέρνηση Τσίπρα επιδότησε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ με 103 εκατομμύρια ευρώ και όχι μόνο.

Όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου «Πρόκειται για ένα ζήτημα που πρέπει να διευρυνθεί σε βάθος καθώς αποκαλύπτεται πως η ιταλική εταιρεία σιδηροδρόμων Ferrovie Dello Stato Italiane κατέβαλε το 2017 στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μόλις 45 εκατομμύρια ευρώ για να αγοράσει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, και αποκαλύπτεται πως το επόμενο έτος η Ελλάδα κατέβαλε 103 εκατομμύρια και δέσμευση καταβολής ετήσιας επιδότησης 50 εκατ. για κάθε χρόνο μέχρι τουλάχιστον το 2020.

Στην ερώτησή της η Εύα Καϊλή υπογραμμίζει την σχέση που θα έπρεπε να έχει η τιμή πώλησης της εταιρίας με το βεβαιωμένο έσοδο της επιδότησης. Οι ροές των 50 εκατ. το χρόνο μέχρι το 2020 θα έπρεπε λογικά να συνυπολογιστούν στην αξία της εταιρίας πριν τη πώληση για να έχει λογική βάση η τιμή της. Αν οι ροές προστέθηκαν μετά τη πώληση, πρέπει να διερευνηθεί γιατί δεν προστέθηκαν νωρίτερα και αν εσκεμμένα απέκρυψαν ορισμένοι την πρόθεση και εκτίμηση της πραγματικής αξίας της.

Επιπλέον, ενώ είναι δεδομένο ότι υπάρχει ανάγκη επιδότησης ορισμένων δρομολογίων. Ο αρμόδιος Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ είχε δηλώσει παλιότερα ότι το κόστος των 50 εκατ. ευρώ που είχε εγκρίνει η ελληνική κυβέρνηση το 2010 ήταν πολύ μεγάλο, αλλά όταν κλήθηκε να πάρει εκείνος απόφαση καθορισμού της επιδότησης ενέκρινε το ίδιο ποσό. Ποιο είναι τελικά το σωστό ποσό της επιδότησης; Το εύλογο αυτό ερώτημα επανέφερε και ο δημοσιογράφος Γ. Παπαχρήστος στα Νέα.

«Πρέπει να δούμε πως είναι δυνατόν η Ιταλική εταιρία να πληρώνεται από τους Έλληνες πολίτες προκειμένου να έχει την ιδιοκτησία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Επίσης πρέπει να δούμε αν η τιμή πώλησης των 45 εκατ. είναι η σωστή. Σε σχέση με την επιδότηση και το ύψος της, αναγνωρίζω απόλυτα τις οικονομικές, κοινωνικές και στρατιωτικές ανάγκες της χώρας σε σχέση με τα μη «ελκυστικά» δρομολόγια του τραίνου, ωστόσο αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να συνυπολογίσει η Ιταλική εταιρία και να διαπραγματευτεί η ελληνική κυβέρνηση αναζητώντας και οικονομικότερες λύσεις για να μην επιβαρύνει τους Έλληνες. Επιπλέον, όταν κάποιος αγοράζει μία εταιρία, την αγοράζει γιατί βλέπει δυνατότητα κέρδους από τη νέα διαχείριση της, όχι για να πληρώνεται από τον εθνικό προϋπολογισμό», υπογράμμισε η Εύα Καϊλή.

«Πρέπει να δούμε πως είναι δυνατόν η Ιταλική εταιρία να πληρώνεται από τους Έλληνες πολίτες προκειμένου να έχει την ιδιοκτησία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Επίσης πρέπει να δούμε αν η τιμή πώλησης των 45 εκατ. είναι η σωστή. Σε σχέση με την επιδότηση και το ύψος της, αναγνωρίζω απόλυτα τις οικονομικές, κοινωνικές και στρατιωτικές ανάγκες της χώρας σε σχέση με τα μη «ελκυστικά» δρομολόγια του τραίνου, ωστόσο αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να συνυπολογίσει η Ιταλική εταιρία και να διαπραγματευτεί η ελληνική κυβέρνηση αναζητώντας και οικονομικότερες λύσεις για να μην επιβαρύνει τους Έλληνες. Επιπλέον, όταν κάποιος αγοράζει μία εταιρία, την αγοράζει γιατί βλέπει δυνατότητα κέρδους από τη νέα διαχείριση της, όχι για να πληρώνεται από τον εθνικό προϋπολογισμό», υπογράμμισε η Εύα Καϊλή.

Ακολουθεί η Ερώτηση της Ευρωβουλευτού:

Τον Σεπτέμβριο του 2017 η Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδας (ΤΡΑΙΝΟΣΕ) πωλήθηκε στην Ιταλική Εταιρία Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A., έναντι συνολικού τιμήματος 45 εκατ. ευρώ.

H ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει κύκλο εργασιών περίπου 70 εκ ευρώ το χρόνο. Στο ποσό όμως αυτό προστίθεται μία επιδότηση ύψους 50 εκατ. ευρώ τον χρόνο, στη λογική κάλυψης δρομολόγιών σε περιοχές που είναι απομακρυσμένες και όχι κερδοφόρες. Πρόκειται για σύμβαση Παροχής Δημόσιας Υπηρεσίας που υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2015, μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. σε εκτέλεση του Νόμου 3891/2010, όπως τροποποιήθηκε με το Άρθρο 17 του Νόμου 4337/2015.

Τα ποσά αυτά εγκρίθηκαν και καταβλήθηκαν στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ κατά τα έτη 2017 και 2018, που πρακτικά σημαίνει ότι για να αγοράσει η Ιταλική εταιρία τα Ελληνικά Τραίνα για 45 εκ. ευρώ, θα έπαιρνε 50 εκατ. το χρόνο για τα επόμενα 5 χρόνια.

Ερωτάται η Επιτροπή

Συνυπολογίστηκε και πότε στο καθορισμό της αξίας της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η επιδότηση των 50 εκατ. Ευρώ που η εταιρία λαμβάνει από την κυβέρνηση;

Θεωρεί η Επιτροπή ότι η ετήσια επιδότηση των 50 εκ. ευρώ ανταποκρίνεται στο πραγματικό κόστος των δρομολογίων που εκτελούνται σε απομακρυσμένες περιοχές και αν όχι, τίθεται άμεσα ζήτημα επανεξέτασης του ύψους της;»

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Δηλώσεις Πατούλη με αφορμή τη συμπλήρωση 2 χρόνων από τις πλημμύρες της Μάνδρας

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Γιώργος Πατούλης ομιλία

Χθες, με αφορμή τη συμπλήρωση 2 χρόνων από τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης σε δήλωση του επισημαίνει τα εξής:

«Σήμερα είναι ημέρα μνήμης όλων των αθώων θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους με τόσο άδικο και τραγικό τρόπο στις φονικές πλημμύρες της Μάνδρας πριν από 2 χρόνια, αλλά και μία αφορμή να επαναδιατυπώσουμε τη δέσμευση μας ότι δεν θα επιτρέψουμε να ξαναζήσουν οι πολίτες της Αττικής, τέτοιες τραγικές στιγμές.

Για εμάς, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα η καλύτερη θωράκιση της Αττικής και η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών.

Σε αυτή την κατεύθυνση από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μου, ζήτησα από τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας να προχωρήσουν στις αναγκαίες παρεμβάσεις με στόχο την αποτροπή των πλημμυρικών φαινομένων, ενώ παράλληλα δρομολογούμε μελέτες και εκτελούμε έργα για την καλύτερη θωράκιση της περιοχής.

Με υψηλό αίσθημα ευθύνης, στρατηγική και με τη συνεργασία των αρμόδιων αρχών αλλά και ανθρώπων με τεχνογνωσία, διαμορφώνουμε ένα αποτελεσματικό σχέδιο πολιτικής προστασίας, προκειμένου να μην ξανανιώσει κανένας πολίτης απροστάτευτος».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Επίσημη επίσκεψη του Πρέσβη της Ουκρανίας στην ΟΛΠ Α.Ε.

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Σημαία ΟΛΠ Κτίριο Διοίκησης

Συνάντηση γνωριμίας του Πρέσβη της Ουκρανίας κ. Sergii Shutenko με τον  Deputy CEO Capt. Weng Lin και τον κ. Αθανάσιο Λιάγκο, Μέλος Δ.Σ. ΟΛΠ Α.Ε. πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκαν οι δραστηριότητες της ΟΛΠ Α.Ε. και τα αναπτυξιακά σχέδια της Εταιρείας.

O κ. Shutenko έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στο λιμάνι του Πειραιά, ενημερώθηκε για τo επενδυτικό πλάνο της Εταιρείας και περιηγήθηκε στις λιμενικές εγκαταστάσεις.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα