Connect with us

Επικαιρότητα

Δήμας (ΥΠΑΝΕΠ): Η Ελλάδα αλλάζει-Είναι η στιγμή για επενδύσεις στη χώρα

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Υφυπουργός ΥΠΑΠΕΝ Χρίστος Δήμας

«Θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα αλλάζει και ότι τώρα είναι η στιγμή για να επενδύσει κανείς στη χώρα μας», δήλωσε ο αρμόδιος για την Έρευνα και Τεχνολογία, υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, βουλευτής Κορινθίας της ΝΔ, Χρίστος Δήμας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για τις επαφές του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

«Στο νομοσχέδιο που θα μπει στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα προσπαθούμε να δούμε πώς θα βελτιώσουμε την κατάταξη της χώρας σε δείκτες όπως το “doing business” ή για την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα των οικονομιών. Ένα από τα βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε με το νομοσχέδιο έχει να κάνει με την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, με τις απλοποιήσεις των διαδικασιών, να γίνονται όλα πιο γρήγορα, πιο απλά και πιο εύκολα για όσους θέλουν να επενδύσουν στη χώρα, είτε είναι από την Ελλάδα, είτε από το εξωτερικό», τόνισε ο υφυπουργός.

Ως εμβληματικό παράδειγμα της πολιτικής αυτής ανέφερε την επένδυση στο Ελληνικό, όπου, όπως παρατήρησε «μέσα σε 2,5 μήνες γίνανε πολλά περισσότερα πράγματα από ό,τι γίνανε σε 5 χρόνια» και «είναι ένα έργο κομβικής σημασίας, το οποίο θα έχει άμεσες επιπτώσεις στους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, θα γεννήσει δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και θα αναβαθμίσει την Αττική με το τεράστιο πάρκο που θα δημιουργηθεί».

«Όλα αυτά», συνέχισε ο υφυπουργός, «μας δίνουν περιθώριο να είμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι και για τη μελλοντική μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και για υψηλότερους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και για τη δυνατότητα η χώρα να κάνει πολλά περισσότερα βήματα».

«Είμαστε σε επικοινωνία με τους θεσμούς, συζητάμε μαζί τους και αυτό που προσπαθούμε να τους πείσουμε είναι ότι η χώρα θα τα πάει καλύτερα από ό,τι τα προηγούμενα πέντε χρόνια και ότι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να γίνουν κάποιες σημαντικές αλλαγές, που θα έχουν επιπτώσεις και στους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και αυτό το δέχονται και το αποδέχονται […] άρα μπορούμε να συζητήσουμε και σε ένα διαφορετικό πλαίσιο από αυτό που συζητούσαν με την προηγούμενη κυβέρνηση », πρόσθεσε.

Σχετικά με την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της έρευνας επισήμανε ότι «ο στόχος μας είναι να δούμε πώς μπορούμε να συνδέσουμε πολύ πιο αποτελεσματικά τη σημαντική επιστημονική έρευνα που παράγεται στη χώρα, με την καινοτομία, με την οικονομία και αυτός ήταν κι ο λόγος που η γενική γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας μετακινήθηκε από τις δομές του υπουργείου Παιδείας στις δομές του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων».

«Έχουμε ανακοινώσει τη δημιουργία δύο κέντρων καινοτομίας, ένα στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη, στα οποία στοχεύουμε, στα πρότυπα άλλων πόλεων του εξωτερικού, να υπάρχει ένας φυσικός χώρος όπου θα δημιουργούνται συνέργειες μεταξύ εταιρειών, που θέλουν να επενδύσουν στην έρευνα και στην τεχνολογία, θέλουν δηλαδή να φτιάξουν τα κέντρα έρευνάς τους στην Ελλάδα μεταξύ των start-uppers που έχουν μια λαμπρή ιδέα, αλλά δεν έχουν ενδεχομένως ακόμη την οικονομική δυνατότητα να αναπτύξουν το προϊόν ή την υπηρεσία τους, των ερευνητικών κέντρων, των πανεπιστημίων, ώστε να υπάρχει ένας φυσικός χώρος, όπου όλοι αυτοί θα συνομιλούν, θα συζητάνε και θα μπορούν να δημιουργούνται επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, είναι κάτι το οποίο λείπει από τη χώρα και είναι σημαντικό για να μπορέσουμε να συντονίσουμε και να οργανώσουμε καλύτερα το οικοσύστημα. Αυτό θα γίνει με Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα, όπου ο δημόσιος τομέας δε θα διοικεί τέτοιου είδους πάρκα αλλά θα έχει μια επίβλεψη, μια εποπτεία, ότι όλα γίνονται όπως προβλέπει η νομοθεσία», εξήγησε.

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

image_pdfimage_print

Επικαιρότητα

Ποδηλατική δράση από την Περιφέρεια Αττικής το απόγευμα της Παρασκευής 5/6

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ποδηλατόδρομος

Μήνυμα με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου απέστειλε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης, σχετικά με την ποδηλατική δράση που διοργανώνει η  Περιφέρεια Αττικής στο Πεδίον του Άρεως την Παρασκευή 5 Ιουνίου από τις 18.00 μ.μ. έως 20.00 μ.μ.

Αναλυτικά η δήλωση του Περιφερειάρχη:

«Το ποδήλατο αποτελεί ένα μέσο μετακίνησης το οποίο είναι φιλικό προς το περιβάλλον και συμβάλλει σε έναν πιο υγιεινό και ποιοτικό τρόπο ζωής. Η ανάγκη ευαισθητοποίησης των τοπικών κοινωνιών σε θέματα που σχετίζονται με την ορθή χρήση του αποτελεί πρωταρχικό στόχο της Περιφέρειας. Για τον λόγο αυτό εργαζόμαστε συστηματικά προκειμένου να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις που θα συμβάλουν στη διάδοση του ποδηλάτου ως μέσου μετακίνησης, άθλησης και ψυχαγωγίας.

Η Περιφέρεια Αττικής υλοποιεί στοχευμένες δράσεις και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με στόχο να μπει το ποδήλατο στην καθημερινότητα όλων των πολιτών.

Στο πλαίσιο της σημερινής Παγκόσμιας ημέρας Ποδηλάτου η Περιφέρεια Αττικής συνδιοργανώνει με τον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο και τη συμμετοχή του Αθλητικού Συλλόγου ΦΟΙΝΙΚΕΩΝ ποδηλατική δράση «Ανακαλύπτοντας τις ομορφιές στο Πεδίον του Άρεως Ποδηλατώντας» την Παρασκευή 5-6-202 και ώρα 18.00 μ.μ. έως 20.00 μ.μ. Στη δράση θα συμμετέχει και η Ελληνίδα Πρωταθλήτρια Ποδηλασίας Βαρβάρα Φασόη.

Να σημειωθεί ότι, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού η συμμετοχή στη δράση θα είναι αυστηρά περιορισμένη και προσαρμοσμένη στα μέτρα προστασίας και προάσπισης της δημόσιας υγείας.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Περιφέρεια Αττικής: Δεν είναι στα σχέδια της Διοίκησης το κλείσιμο του εργοταξίου στο Καπανδρίτι

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Δελτίο Τύπου εξέδωσε η Περιφέρεια Αττικής, με αφορμή ερώτημα που απέστειλε η επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Ζωής» Ρ. Δούρου, σχετικά με τη λειτουργία του εργοταξίου της Περιφέρειας στο Καπανδρίτι, προχωρώντας σε σειρά εξηγήσεων.

Αναλυτικά:

Πρώτον, δεν είναι στις προθέσεις της σημερινής Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής το κλείσιμο του εργοταξίου του Καπανδριτίου. Τελεία και παύλα.

Δεύτερον, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η κύρια χρήση του εν λόγω εργοταξίου είναι αποχιονιστικός σταθμός. Στο χώρο βρίσκονται αρκετά αποχιονιστικά μηχανήματα και μία αποθήκη με αλάτι, τα οποία χρησιμεύουν κατά τη χειμερινή περίοδο. Η κα Δούρου θα έπρεπε να γνωρίζει πως το Σεπτέμβριο του 2019 παραδόθηκε στη νέα Διοίκηση ένας χώρος με σοβαρά ζητήματα, αφού οι κτιριακές υποδομές ήταν πλημμελώς συντηρημένες, υπήρχαν ακινητοποιημένα οχήματα που δεν είχαν απομακρυνθεί, υλικά που δεν είχαν δοθεί προς ανακύκλωση, ενώ και η καθαριότητα των χώρων ήταν πλημμελής. Επιπλέον, ο χώρος δεν φυλασσόταν με σύγχρονο σύστημα ασφαλείας αφού δεν υπήρχε εγκατεστημένο και εν λειτουργία ούτε σύστημα καμερών παρακολούθησης, ούτε και σύστημα συναγερμού.

Τρίτον, κατά τη θερινή περίοδο, κατά την οποία η λειτουργία του σταθμού είναι περιστασιακή, 9 εργαζόμενοι παραμένουν εκεί σε 24ωρες βάρδιες εκτελώντας κυρίως έργο φύλαξης. Μόνον κατόπιν συμβάντος στο οδικό δίκτυο οι εργαζόμενοι που βρίσκονται εκεί συνδράμουν ποικιλοτρόπως π.χ. απομακρύνοντας αντικείμενα από το οδόστρωμα, κλείνοντας πρόχειρα λακκούβες, εκτελώντας έργο διαγράμμισης τοπικά κ.ο.κ.).

Ορισμένοι από τους συγκεκριμένους εργαζόμενους είναι μάλιστα εξειδικευμένοι τεχνίτες με μεγάλη εμπειρία, άρα η μη πλήρης αξιοποίησή τους για τις ανάγκες της ομαλής λειτουργίας κρίσιμης σημασίας υπηρεσιών της Περιφέρειας, αποτελεί λανθασμένη επιλογή και «περιττή πολυτέλεια», σε περίοδο μάλιστα που η Περιφέρεια λειτουργεί χωρίς να διαθέτει το απαραίτητο προσωπικό.

Τέταρτον, με εντολή του Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη και με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος που δημιουργεί η υποστελέχωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας, γίνεται προσπάθεια για ορθολογική κατανομή του προσωπικού με βάση τις αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες.

Στο πλαίσιο αυτό η νέα διεύθυνση της ΔΙΔΙΜΥ, υπό την εποπτεία της εντεταλμένης συμβούλου Τεχνικών Έργων κας Ευρώπης Κοσμίδη, προχωρά στη βελτιστοποίηση της κατανομής του διαθέσιμου προσωπικού αλλά και των ακολουθουμένων διαδικασιών, προκειμένου οι εργασίες συντήρησης των υποδομών των οδών αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής να εκτελούνται αποτελεσματικότερα και ταχύτερα, προς όφελος των πολιτών και ειδικότερα των χρηστών του οδικού δικτύου αρμοδιότητας και ευθύνης της Περιφέρειας Αττικής.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

ΚΕΠPlus: το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ενισχύει την νεοφυή επιχειρηματικότητα

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

ΚΕΠ πλατείας Βικτώριας

Στο πλαίσιο της στρατηγικής ενδυνάμωσης των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών και του εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών τους, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. ξεκινά την υλοποίηση του προγράμματος ΚΕΠPlus. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία διερεύνησης κάθε δυνατού πεδίου αξιοποίησης των ΚΕΠ για την επιτάχυνση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας αλλά και τη στήριξη του επιχειρείν συνολικά.

Σκοπός του προγράμματος ΚΕΠPlus είναι η καλύτερη κατανόηση των αναγκών των επιχειρήσεων ως προς τις υπηρεσίες και την πληροφόρηση που επιθυμούν να παρέχονται από τα ΚΕΠ, έτσι ώστε το δίκτυο να συμβάλει στη δημιουργία ενός πιο φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη διεξαγωγή συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης σε δεκαεπτά πόλεις ανά την Ελλάδα με τη συμμετοχή εκπροσώπων των τοπικών αρχών, επιμελητηρίων και επιχειρηματικών συνδέσμων, ακαδημαϊκών, αλλά και εκπροσώπων του τοπικού επιχειρηματικού οικοσυστήματος.

Μέσω του διαλόγου, στόχος είναι η διαμόρφωση μιας πληρέστερης εικόνας αναφορικά με τη διείσδυση της επιχειρηματικότητας σε περιφερειακό επίπεδο, ο εντοπισμός πιθανών εμποδίων αλλά και ειδικών εργαλείων που μπορούν να διευκολύνουν την τοπική ανάπτυξη. Για τον ίδιο σκοπό, θα διεξαχθεί επιπλέον ατομική έρευνα σε πάνω από πενήντα νεοφυείς επιχειρήσεις.

Οι πόλεις που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα είναι οι: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Δράμα, Κιλκίς, Καστοριά, Ιωάννινα, Τρίκαλα, Αρχαία Ολυμπία, Ναύπλιο, Σπάρτη, Χανιά, Ρέθυμνο, Αχαρνές, Μαρούσι, Αγία Βαρβάρα, Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη και Ηλιούπολη.

Πέρα από τις δημοτικές αρχές των παραπάνω πόλεων και τα τοπικά επιμελητήρια, στην πρωτοβουλία έχουν επίσης ανταποκριθεί το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος, το MIT Enterprise Forum Greece καθώς και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος μέσω του προγράμματος NBG Business Seeds.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα