Connect with us

Αναπλάσεις Αθήνας

Δήμαρχος Αλίμου: Υπέρ των επενδύσεων σε Ελληνικό και Αγ. Κοσμά αρκεί να υπάρχει σωστός σχεδιασμός

Δημοσιεύθηκε

στις

Μετά από 4,5 χρόνια στον Δήμο Αλίμου, ο Δήμαρχος Αλίμου κ. Ανδρέας Κονδύλης παρέθεσε την πρώτη επίσημη συνέντευξη Τύπου, χθες 28 Μαρτίου 2019 στις 11:30 π.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλίμου. Κύριο θέμα, οι δρομολογούμενες επενδύσεις στη Μαρίνα Αλίμου και στο πρώην Αεροδρόμιο Ελληνικού.

Ο Δήμαρχος άνοιξε την συνέντευξη Τύπου αναφερόμενος στη Μαρίνα Αλίμου, ενημερώνοντας επίσημα ότι στα μέσα Απριλίου θα ανακοινωθεί από το ΤΑΙΠΕΔ ο ανάδοχος-επενδυτής, έπειτα από τον επικείμενο ηλεκτρονικό Διαγωνισμό (e-auction) μεταξύ των τριών υποψηφίων που έχουν ήδη καταθέσει δεσμευτικές προσφορές.

Ο κ. Κονδύλης αναφέρθηκε στην πολύ μεγάλη προεργασία που έγινε εκ μέρους του Δήμου Αλίμου και στην πολύ καλή συνεργασία με τον κ. Στέργιο Πιτσιόρλα, τότε Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, η οποία κράτησε σχεδόν δύο χρόνια (2015-2017). Αποτέλεσμα αυτής την συνεργασίας ήταν η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας Δήμου-ΤΑΙΠΕΔ, που κατοχυρώνει τα δικαιώματα του Δήμου Αλίμου (παραμονή του Κολυμβητηρίου μέσα στη Μαρίνα, είσπραξη Δημοτικών Τελών από τον επενδυτή, ανέγερση κτιρίου Δημοτικής Πινακοθήκης με δαπάνες του επενδυτή κ.α.), τα οποία είχαν αγνοηθεί στον προηγούμενο σχεδιασμό του ΤΑΙΠΕΔ (που απέρριψε το 2014 η νυν Δημοτική Αρχή).

«Ανυπομονούμε να έχουμε μία Μαρίνα εξίσου όμορφη, λειτουργική και σύγχρονη με τη Μαρίνα Φλοίσβου, και ακόμα καλύτερη», κατέληξε ο Δήμαρχος, «και σε αυτήν την κατεύθυνση θα συμβάλλουμε ως Δημοτική Αρχή».

Σχετικά με την επένδυση στον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού-Αγ.Κοσμά, ο κ. Κονδύλης τόνισε ότι για πρώτη φορά επί της δικής του Δημαρχίας ο Δήμος Αλίμου τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της Επένδυσης! Το Δημοτικό Συμβούλιο Αλίμου έλαβε δύο Αποφάσεις υπέρ της επένδυσης, τον Νοέμβριο 2015 και τον Αύγουστο 2017.

Ταυτόχρονα, ο Δήμος έθεσε κάποιες αυτονόητες εκκρεμότητες, όπως η πρόβλεψη θέσεων εργασίας για τους κατοίκους του Αλίμου, η χωροθέτηση εντός του Πάρκου μιας σύγχρονης διαδημοτικής Μονάδας για την οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων-Πράσινου Σημείου κ.α. ζητήματα, που μέχρι σήμερα παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Αλίμου τόνισε: «Σε ένα σοβαρά οργανωμένο δυτικό κράτος, κανονικά δεν θα χρειαζόταν καν να υπενθυμίζουμε αυτές τις εκκρεμότητες. Δυστυχώς στην περίπτωσή μας πρέπει να επιμένουμε» και κατέληξε: «Ο Δήμος Αλίμου θέλει την Επένδυση, υποστηρίζει την Επένδυση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δίνουμε ‘λευκή επιταγή’ σε οποιονδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα. Δεν μπορούμε να δεχτούμε να γίνει όπως-όπως και ό,τι να ‘ναι, χωρίς σωστό τεχνοκρατικό σχεδιασμό».

Ο Δήμαρχος Αλίμου τόνισε ότι η συνεργασία μεταξύ Δήμων-πολιτείας δεν έχει φέρει μέχρι στιγμής θετικά αποτελέσματα, καθώς καμία από τις εκκρεμότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν έχει επιλυθεί. Ούτε για τον Άλιμο, ούτε για κανέναν άλλον από τους όμορους Δήμους.

Advertisement

Όσον αφορά τον «Φορέα Διοίκησης Κοινοχρήστων Χώρων», ο ρόλος του είναι καθαρά ‘διακοσμητικός’ και με καθαρά γνωμοδοτικό χαρακτήρα προς τον Υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος και ουσιαστικά θα διοικεί και θα αποφασίζει. Πρόκειται για ένα δυσκίνητο και περιττό γραφειοκρατικό μόρφωμα, που κατ’ ουσίαν δεν ασκεί Διοίκηση, παρά την ονομασία του ως Φορέας ‘Διοίκησης’.

Ο Δήμος Αλίμου με Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου (με συντριπτική διαπαραταξιακή πλειοψηφία 24 σε σύνολο 25 μελών) αποφάσισε το 2018 να προσβάλει τον Κανονισμό Λειτουργίας του Φορέα (Υπουργική Απόφαση), ώστε να αναδειχθεί η αντισυνταγματικότητα και τα σφάλματα των επιλογών του Υπουργείου Εσωτερικών. Η προσβολή αυτή δεν εμποδίζει σε καμία περίπτωση την Επένδυση, αφού ο Φορέας υπάρχει κανονικά και μπορεί να λειτουργεί κανονικά. Η Αίτηση Ακύρωσης του Δήμου Αλίμου δεν στρέφεται κατά της ύπαρξης του Φορέα, αλλά αποσκοπεί στη διόρθωση ορισμένων από τις διατάξεις που διέπουν τη λειτουργία του.

«Τα όσα αντίθετα λέγονται, ότι δηλαδή ο Δήμος Αλίμου δήθεν μπλοκάρει την επένδυση μέσω του Φορέα και ότι ο Δήμο μας δήθεν δεν θέλει την επένδυση, στερούνται σοβαρότητας. Και σε τόσο σημαντικά ζητήματα, όπως είναι το πρώην Αεροδρόμιο, οφείλουμε να είμαστε πολύ σοβαροί, υπεύθυνοι και συγκεκριμένοι.

Τέλος, ο Δήμαρχος Αλίμου αναφέρθηκε στο ζήτημα της αμφισβήτησης των Διοικητικών Ορίων του Δήμου Αλίμου από τη Δημοτική Αρχή Αργυρούπολης-Ελληνικού. Ο κ. Κονδύλης τόνισε ότι: «Τα όρια των Δήμων Αλίμου και Ελληνικού-Αργυρούπολης έχουν καθοριστεί με την Απόφαση 56/1939 του Αναθεωρητικού Διοικητικού Δικαστηρίου Ορίων και αποτυπώνονται επανειλημμένα σε σωρεία δημοσίων εγγράφων (ΦΕΚ κ.λπ.).

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ορισμένα αυτά προέρχονται από την Πολεοδομία του ίδιου του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης» και κατέληξε ότι «τα διοικητικά όρια των Δήμων μας είναι δεδομένα και αδιαμφισβήτητα. Ο Δήμος Αλίμου δεν διεκδικεί έκταση από τα διοικητικά όρια του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης, ταυτόχρονα όμως δεν αποδέχεται τη διεκδίκηση του όμορου Δήμου σε βάρος των ορίων του Δήμου Αλίμου».

 

Advertisement
Advertisement


Ετικέτες

δημοφιλη θεματα