Εισήγηση πραγματοποίησε ο Υφ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Δημαράς, στην ημερίδα με θέμα «Πλαστικά μίας χρήσης. Σήμερα κανόνας αύριο εξαίρεση» που διοργάνωσε το Ίδρυμα Α.Κ. Λασκαρίδη, γνωστό για τις περιβαλλοντικές δράσεις του. Ο Γ. Δημαράς, μιλώντας στο πάνελ όπου συμμετείχαν οι Μαρία Σπυράκη, Μίλτος Κύρκος και ο Νίκος Παπανδρέου, παραθέτοντας την γνωστή αρχή της Πολιτικής Οικολογίας «Σκέψου πλανητικά, δράσε τοπικά» αναφέρθηκε στο πρόβλημα της ρύπανσης από τα πλαστικά, που αυξάνεται σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο Υφ. Περιβάλλοντος τόνισε, ότι ο υπερπληθυσμός της γης σε συνδυασμό με την αύξηση της κατανάλωσης δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα, το οποίο οδηγεί σε κοινωνικές εκρήξεις, μετανάστευση και καταστροφή του περιβάλλοντος και μαζί με αυτό της ίδιας της ζωής, όπως δείχνει η μείωση της θαλάσσιας ζωής, των ιχθυαποθεμάτων και η εξαφάνιση πολλών ειδών. Επισήμανε την πολύ αργή προσαρμογή της χώρας μας στις ευρωπαϊκές απαιτήσεις για μείωση των σύμμεικτων απορριμμάτων που καταλήγουν στην ταφή (82% σε σχέση με το 50% ευρωπαϊκό μέσο όρο και το 8-10% σε κάποιες χώρες).
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο σημαντικό νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, κατ’ αρχήν με τον νόμο για τον ΕΣΔΑ (Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων) που ακολούθησε τις ευρωπαϊκές οδηγίες, καθώς και την ΚΥΑ για το χρηματικό τέλος στην πλαστική σακούλα με θεαματικά αποτελέσματα μέσα σε μόλις ένα χρόνο από την εφαρμογή του μέτρου (από 300 τεμάχια/άτομο το 2017 έπεσε στο 1/3 δηλαδή στα 110 τεμάχια το 2018).
Με την υπογραφή του νέου νόμου για τον ΕΣΔΑ προωθήθηκε η σταδιακή μείωση του όγκου των απορριμμάτων με κίνητρα και αντικίνητρα στους Δήμους, αλλάζοντας το μοντέλο των μεγάλων εργοστασίων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων που προέβλεπαν δεσμεύσεις για παράδοση μεγάλων ποσοτήτων, κάτι που δεν οδηγούσε στην μείωση των απορριμμάτων. Παράλληλα, θεσμοθετήθηκαν τα «πράσινα σημεία» σε κάθε Δήμο για την ενίσχυση της επανάχρησης χρήσιμων υλικών, χωρίς αυτά να καταλήγουν στα σκουπίδια.
Τέλος, ενισχύθηκε ο ρόλος του ΕΟΑΝ (Εθνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης), τόσο με οικονομικά μέσα όσο και με ανθρώπινο δυναμικό, παράγοντας θετικό έργο για την κοινωνία. Σχετικά με ερώτηση του ακροατηρίου για την ενεργειακή φτώχεια, ο Γ. Δημαράς τόνισε: «για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας δεν χρειαζόμαστε ούτε τον λιγνίτη, ούτε το πετρέλαιο, αλλά προτεραιότητά μας θα πρέπει να είναι η εξοικονόμηση ενέργειας όπως γίνεται με την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, έτσι ώστε να καταναλώνουμε ελάχιστη ενέργεια για θέρμανση και ψύξη».
Στην ημερίδα, που συμμετείχαν ειδικοί επιστήμονες του Περιβάλλοντος, καθηγητές Πανεπιστημίων, πρόσωπα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από νησιά (Πόρος, Κέρκυρα, Σέριφος), επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου και άλλων φορέων, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Δημαράς υπογράμμισε, εκτός από τη σημασία της εκπαίδευσης, τον κεντρικό ρόλο των ΜΜΕ,τα οποία θα πρέπει να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο για την ενημέρωση όλων των πολιτών σχετικά με το κρίσιμο θέμα της πλαστικής ρύπανσης και της γενικότερης περιβαλλοντικής απειλής για τον άνθρωπο.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV