Βαγγέλης
Θάνος

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το πρόγραμμα ανάπτυξης της ΕΔΑ Αττικής 2022-2026, για επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Αττική.

Μπορεί η χρονιά που διανύουμε να αποτελεί αχαρτογράφητα ύδατα για το φυσικό αέριο, ωστόσο τα έργα που αφορούν υποδομές φυσικού αερίου όχι μόνο δεν σταματούν αλλά αντιθέτως επεκτείνονται.

Η πολεμική σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας, οι ευρωπαϊκές κυρώσεις , τα ενεργειακά παιχνίδια της Ρωσίας, οι καταστροφές του αγωγού Nord Stream 1, που ενδέχεται να τον θέσουν εκτός λειτουργίας μόνιμα, αποτελούν υλικά ενός εκρηκτικού κοκτέιλ με άγνωστες επιπτώσεις στο φυσικό αέριο.

Παρόλα αυτά το καύσιμο, είναι η κύρια πηγή ενέργειας, τόσο για την ευρωπαϊκή ήπειρο όσο και την Ελλάδα, για αυτό και τα σχέδια για νέες υποδομές αερίου προχωρούν ανεμπόδιστα . Σε αυτό το πλαίσιο η ΕΔΑ Αττικής εκπόνησε το πρόγραμμα ανάπτυξης για την τετραετία 2022-2026 .

Το κατασκευαστικό κόστος των προγραμματισμένων έργων για την περίοδο 2022 – 2026 φτάνει τα 122,23 εκατ. ευρώ. Οι εργασίες προβλέπουν ενίσχυση, αναβάθμιση και επέκταση του δικτύου. Επιπροσθέτως ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει και την κατασκευή νέων παροχών και μετρητών.

Το πρόγραμμα της εταιρείας προβλέπει πως τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο το δίκτυο χαμηλής πίεσης θα αναπτυχθεί κατά 480 χλμ. Παράλληλα θα υπάρξουν και έργα ενίσχυσης και αναβάθμισης του για 81 χλμ. Εργασίες αναβάθμισης και ενίσχυσης προγραμματίζονται και για το δίκτυο μέσης πίεσης, για αγωγούς συνολικού μήκους 18,6 χλμ.

Επιπλέον η ΕΔΑ Αττικής σε συνεργασία με το ΔΕΣΦΑ μελετά και προωθεί την ανάπτυξη δικτύου διανομής στον Δήμο Μεγαρέων – Νέας Περάμου. Το έργο αυτό έχει στρατηγικό χαρακτήρα συνεργασίας με τον Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς και την Τοπική αυτοδιοίκηση με στόχο την ανάπτυξη υποδομών στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής προς όφελος της πρωτογενούς παραγωγής και των κατοίκων.

Υφιστάμενη κατάσταση

Αυτή τη στιγμή οι περιοχές με δίκτυο διανομής καλύπτουν 52 από τους 58 συνολικά Δήμους της Περιφέρειας Αττικής. Το υφιστάμενο δίκτυο  καλύπτει περίπου το 48% του οδικού δικτύου όπου υπάρχει η βασική υποδομή με δίκτυα μέσης και χαμηλής πίεσης, και υφίσταται μελέτη για περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου.

Από τα στοιχεία της ΕΔΑ Αττικής “πρωταθλητές” Δήμοι , όπου το ποσοστό κάλυψης δικτύου να κυμαίνεται από 70 έως 80% είναι το Μαρούσι, το Αιγάλεω, ο Δήμος Αθηναίων, τα Βριλήσσια, το Γαλάτσι, η Καισαριανή, και η Λυκόβρυση – Πεύκη.

Εντύπωση προκαλούν τα ποσοστά κάλυψης στο Δήμο Νέας Σμύρνης με 97%, στο Παλαιό Φάληρο με 92% και στον Δήμο Παπάγου-Χολαργού με το εντυπωσιακό 99%.

Δοκιμές νέων καυσίμων

Η ΕΔΑ Αττικής σε συνεργασία με το Δήμο Ραφήνας και το Εργαστήριο Θαλάσσιων Μεταφορών της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, μελετά την υλοποίηση Πιλοτικού Ερευνητικού Προγράμματος εποπτείας του δικτύου διανομής κατά την έγχυση και διανομή μίγματος φυσικού αερίου υδρογόνου (Η2) και βιομεθανίου. προκειμένου να
εξετασθούν οι επιπτώσεις της χρήσης του μίγματος φυσικού αερίου και υδρογόνου σε διάφορες αναλογίες στην εγκατάσταση του δικτύου διανομής και στους διαφόρους τύπους εξοπλισμού των
εσωτερικών εγκαταστάσεων των τελικών καταναλωτών, καθώς και τα επίπεδα μείωσης των εκπομπών CO2 κατά περίπτωση

Η εταιρεία αναφέρει πως κατά την κατάρτιση του προγράμματος ανάπτυξης έλαβε υπόψη:

α) τις προβλέψεις για τη ζήτηση Φυσικού Αερίου στο Δίκτυο Διανομής Αττικής,
β) τις εκτιμήσεις σχετικά με τα στοιχεία κόστους των αναγκαίων έργων ενίσχυσης και ανάπτυξης του Δικτύου Διανομής,
γ) τις ανάγκες σύνδεσης νέων Τελικών Πελατών,
δ) την εκπλήρωση των υποχρεώσεων παροχής υπηρεσιών κοινής ωφελείας και την ασφάλεια εφοδιασμού με Φυσικό Αέριο, κατά τρόπο αξιόπιστο,
ε) τη βελτίωση της αποδοτικότητας και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών,
στ) τη βελτίωση της επάρκειας και της αποδοτικότητας του Δικτύου Διανομής και τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του,
ζ) την επέκταση της χρήσης Φυσικού Αερίου, με στόχο την περιφερειακή ανάπτυξη και τη διασφάλιση της δυνατότητας πρόσβασης νέων Χρηστών Διανομής, υπό όρους οικονομικής, τεχνικής επάρκειας, λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας,
η) την προστασία του περιβάλλοντος,
θ) την οικονομική αποτελεσματικότητα των έργων που εντάσσονται στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης με βάση το κριτήριο, όπως περιγράφεται στο άρθρο 12 του Κανονισμού Τιμολόγησης, καθώς και τη δυνατότητα χρηματοδότησής τους,
ι) εν γένει επισφάλειες κατά την υλοποίηση του Προγράμματος Ανάπτυξης.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV