Connect with us

Επικαιρότητα

Διήμερη επίσκεψη Φάμελλου στην Κύπρο για θέματα περιβάλλοντος

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, θα βρίσκεται από σήμερα στη Λευκωσία, επικεφαλής αντιπροσωπείας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατόπιν πρόσκλησης τον υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κύπρου, Κώστα Καδή.

Στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης θα συζητηθούν οι δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας των δύο χωρών σε θέματα όπως η Διαχείριση και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας, η Διαχείριση των Υδατικών Πόρων και η Οδηγία – Πλαίσιο για τη Θαλάσσια Στρατηγική, η Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων, καθώς και το ζήτημα της προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή. Επίσης, οι δύο υπουργοί θα εκτιμήσουν την πορεία των τριμερών συνεργασιών με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Σήμερα, πρώτη ημέρα της συνάντησης, ο Σωκράτης Φάμελλος μαζί με τον Κύπριο ομόλογό του θα συμμετάσχουν σε Εργαστήριο με θέμα «Διατήρηση της Βιοποικιλότητας και Διαχείριση του Δικτύου Natura 2000: Προκλήσεις και καλές πρακτικές σε Ελλάδα και Κύπρο». Το Εργαστήρι στοχεύει στην παρουσίαση καλών πρακτικών και στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα διαχείρισης φυσικού κεφαλαίου.

Ειδικότερα, οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών θα παρουσιάσουν διαχειριστικά μοντέλα των περιοχών του δικτύου Natura 2000, θα συζητήσουν τους διαθέσιμους πόρους για τη διατήρηση και διαχείρισή του, αλλά και τρόπους διαχείρισης ιδιωτικών εκτάσεων εντός του δικτύου. Επιπλέον, θα γίνει ειδική αναφορά στα έργα που εκπονούνται ήδη σε Ελλάδα και Κύπρο, το LIFE IP–NATURA και το LIFE IP Physis αντίστοιχα, στα Σχέδια Διαχείρισης και τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες.

Το Εργαστήρι θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση θεμάτων που αφορούν στη διαχείριση και προστασία θαλάσσιων ειδών κοινοτικής σημασίας (Λιβάδια Ποσειδωνίας, Μεσογειακή Φώκια και Θαλάσσια Χελώνα) και στην προετοιμασία της 6ετούς Έκθεσης του άρθρου 17 της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, μέσω ανταλλαγής εμπειριών και απόψεων.

Αύριο, Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου, ο Αν. ΥΠΕΝ θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του και στη συνέχεια οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών με επικεφαλής τους δύο υπουργούς θα έχουν διμερείς συνομιλίες. Με το πέρας των συνομιλιών οι δύο υπουργοί θα ενημερώσουν τους εκπροσώπους του Τύπου για το περιεχόμενο και τα αποτελέσματα της διήμερης συνάντησης.

Η επίσκεψη του Αν. ΥΠΕΝ στην Κύπρο θα ολοκληρωθεί το απόγευμα της ίδιας ημέρας με την ξενάγησή του στην λίμνη της Ορόκλινης και στις Αλυκές Λάρνακας, περιοχές που ανήκουν στο Δίκτυο Natura 2000 και αποτελούν δύο σημαντικούς υδροβιότοπους της χώρας.

 

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

Επικαιρότητα

Πεκίνο: Ανακοίνωσε την επιβολή δασμών σε αμερικανικά προϊόντα

Χρήστος Δημόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι σημαίες Κίνας και ΗΠΑ

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα την επιβολή νέων τελωνειακών δασμών σε αμερικανικά αγαθά αξίας περίπου 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που σηματοδοτεί την τελευταία κλιμάκωση στην παρατεταμένη εμπορική διένεξη ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως επιβάλλει πρόσθετους δασμούς 5% ή 10% σε συνολικά 5.078 προϊόντα προερχόμενα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, στα οποία περιλαμβάνονται αγροτικά προϊόντα, αργό πετρέλαιο, μικρά αεροσκάφη και αυτοκίνητα. Οι δασμοί σε μερικά προϊόντα θα τεθούν σε εφαρμογή την 1η Σεπτεμβρίου και σε άλλα στις 15 Δεκεμβρίου.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Πρώτη συνεδρίαση του νέου ΔΣ του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων & Απαλλοτριώσεων

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Κτίριο του Υπουργείου Πολιτισμού

Η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη και οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου κ.κ. Γιώργος Διδασκάλου και Νικόλας Γιατρoμανωλάκης συναντήθηκαν σήμερα στο Υπουργείο, με την πρόεδρο κ. Αθηνά Χατζηπέτρου, και τα μέλη -τακτικά και αναπληρωματικά- του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων & Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ).

Στη συνάντηση τέθηκαν οι στόχοι του Οργανισμού σε σχέση με την οργανωτική και επιχειρησιακή του αναβάθμιση, τον αναπτυξιακό του χαρακτήρα, την κοινωνική του διάσταση και τον επιστημονικό του ρόλο.

Ειδικά, ως προς την κοινωνική του διάσταση, η Υπουργός ανέφερε την ανάγκη μέριμνας για την απρόσκοπτη πρόσβαση ευάλωτων πληθυσμών στον πολιτιστικό πλούτο της χώρας, μέσω δράσεων όπως η ψηφιακή κάρτα Πολιτισμού.

Η κ. Μενδώνη υπογράμμισε τη δυνατότητα του ΤΑΠΑ να αποτελέσει ουσιαστικό μηχανισμό χρηματοδότησης του Πολιτισμού, αλλά και πάροχο εμπειριών προστιθέμενης αξίας για τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων.

Διευκρίνισε ότι η άμεση και οργανική σχέση του ΥΠΠΟΑ και του ΤΑΠΑ, η οποία είναι προφανής, δεν πρέπει να οδηγεί σε επικαλύψεις αρμοδιοτήτων, όπως για παράδειγμα, στον τομέα των απαλλοτριώσεων.

Η πρόεδρος του ΤΑΠΑ ανέφερε ότι ο άμεσος εκσυγχρονισμός και η ψηφιοποίηση των συστημάτων του οργανισμού αποτελεί βασική προτεραιότητα, προκειμένου να μειωθούν οι δαπάνες, να θωρακιστούν τα έσοδα, να βελτιωθεί η εμπειρία των επισκεπτών και να αντληθούν χρήσιμα δεδομένα για την καλύτερη ανάπτυξη των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η κ. Χατζηπέτρου εστίασε στη δυνατότητα ενίσχυσης των εσόδων, τόσο από τα εισιτήρια- μόλις 17 από τα 30 εκατομμύρια τουριστών επισκέπτονται τους αρχαιολογικούς χώρους- όσο και από τα έσοδα των πωλητηρίων που ανέρχονται μόλις σε €0,20 ανά επισκέπτη. Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ανοίγματος στους δημιουργούς, έργα των οποίων θα φιλοξενούνται στα πωλητήρια. Αυτή η δράση θα γίνει σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη της δημιουργικής βιομηχανίας της χώρας.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Γ.Καραγιάννης: Απομακρύνθηκαν 90.000κ.μ καμμένης ξυλείας από το Μάτι

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Μάτι οικόπεδο καμμένης ξυλείας

Τον καθαρισμό του οικοπέδου-βόμβα στο Μάτι μέσα από την αντιμετώπιση του, ανέδειξε με ανάρτηση του ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης.

Να θυμίσουμε ότι εχθές παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, έγινε ενημέρωση για την εξέλιξη των εργασιών απομάκρυνσης και καθαρισμού. Όπως αναφέρει:

«Η αντιμετώπιση των συνεπειών της τραγωδίας στο Μάτι και η αναγέννηση της περιοχής, αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Γι’ αυτό και η εκκαθάριση του οικοπέδου στο οποίο είχαν μαζευτεί εύφλεκτα υλικά αλλά επί ένα χρόνο δεν είχε γίνει τίποτα για την απομάκρυνσή τους, ήταν από τις πρώτες εντολές που έδωσε προσωπικά ο Πρωθυπουργός.

Σήμερα, στην επίσκεψή μας στον χώρο, είχα την ευκαιρία να τον ενημερώσω αναλυτικά για όσα έχουμε κάνει και όσα σχεδιάζουμε μετά την εντολή του, με την καθοδήγηση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή. Έχουν ήδη απομακρυνθεί 90.000m3 καμένων δέντρων, κλαδιών και άλλων εύφλεκτων υλικών που καθιστούσαν το οικόπεδό ωρολογιακή βόμβα για όλη την περιοχή. Και μάλιστα, χωρίς το ελληνικό δημόσιο να ξοδέψει ούτε ένα ευρώ, αφού οι ιδιωτικές εταιρείες προσέφεραν δωρεάν τις εργασίες τους.

Είναι υποχρέωσή μου να ευχαριστήσω όλους όσους εργάστηκαν μέσα στο καλοκαίρι για να πετύχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Και βέβαια, το οικόπεδο μπορεί να καθάρισε αλλά έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας, για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου παρεμβάσεων για την επίλυση των προβλημάτων της περιοχής».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα