Connect with us

Τρένο

Διευκρινίσεις ΤΡΑΙΝΟΣΕ για το «Ασημένιο Βέλος»

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ προκειμένου να δώσει διευκρινίσεις, σχετικά με δημοσιεύματα που αναπαράγονται έντονα τις τελευταίες ημέρες γύρω από το «Ασημένιο Βέλος», με «έντονα στοιχεία παραπληροφόρησης» όπως επισημαίνει. Αναλυτικά:

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ εξ αρχής ανακοίνωσε ότι το τραίνο που χρησιμοποιήθηκε για την εκδήλωση στην ΔΕΘ ήρθε στην Ελλάδα προσωρινά και για δοκιμές. Προφανώς, οποιοδήποτε τραίνο με τα χαρακτηριστικά του «Ασημένιου Βέλους» δεν θα μπορούσε να κυκλοφορήσει σε μία μη ηλεκτροδοτούμενη σε όλο το μήκος της γραμμή, όπως είναι επί του παρόντος αυτή μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα και αναφορικά με τα θέματα που θίγουν έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης:

Επιχείρημα 1

Το μήκος της αμαξοστοιχίας δεν “χωράει” σε πολλές από τις πλατφόρμες.

Απάντηση

Το “Ασημένιο Βέλος” είναι ένα block train, όπως όλα τα σύγχρονα τραίνα που κυκλοφορούν στην Ευρώπη. Όμως το μήκος του μπορεί να τροποποιηθεί και θα τροποποιηθεί ώστε να μην υπάρχει θέμα με τις υπάρχουσες αποβάθρες των Σταθμών.

Επιχείρημα 2

Το ΕΤR 485 δεν χωράει στο αμαξοστάσιο με αποτέλεσμα να προκαλούνται δυσλειτουργίες όσον αφορά τη συντήρησή του.

Απάντηση

Για την αποκατάσταση της αλήθειας σημειώνεται ότι το τραίνο, καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής του στη Θεσσαλονίκη, παρέμεινε (ολόκληρο) εντός του αμαξοστασίου. Επιπλέον, οι τροποποιήσεις (όπως αυτές αναφέρονται παραπάνω) θα λύσουν τα όποια προβλήματα (αν) υπάρχουν σε κάποια αμαξοστάσια της χώρας μας. Το τραίνο θα συντηρείται κανονικά όπως προβλέπεται από τον κατασκευαστή του.

Επιχείρημα 3

Το ΕΤR 485 διαθέτει δύο κεραίες (παντογράφους) σε κάθε συρμό για την ηλεκτροδότησή του. Το ελληνικό δίκτυο ακόμη δεν υποστηρίζει κάτι τέτοιο. Ακόμα και στο παρθενικό του δρομολόγιο κινήθηκε με μία μόνο κεραία (η άλλη αφαιρέθηκε).
Απάντηση

Τα τραίνα υψηλών ταχυτήτων χρησιμοποιούν ένα παντογράφο. ΤΟ ETR 485 διαθέτει τέσσερις (4) παντογράφους σε κάθε συρμό για την ηλεκτροδότησή του: ένα σε κάθε άκρο (κοντά στην καμπίνα μηχανοδήγησης) και δύο (2) προς το κέντρο. Οι παντογράφοι των άκρων χρησιμοποιούνται σε δίκτυο με τάση 3 kvolts, ενώ εκείνοι στο μέσο (του τραίνου) σε δίκτυο με τάση 25 kVolts (διότι στην Ιταλία, όπου εκτελεί δρομολόγια, υπάρχουν και οι δύο τάσεις).

Αναλόγως της κατεύθυνσής του και της τάσης δικτύου (στη χώρα μας η τάση του σιδηροδρομικού δικτύου είναι μόνο 25 kVolts) χρησιμοποιείται ένας παντογράφoς. Σε κάθε περίπτωση, κατεγράφη ταχύτητα 217 χλμ/ώρα, γεγονός που καταρρίπτει (και αυτό) τον ισχυρισμό περί σχέσης παντογράφου και ταχύτητας.

Επιχείρημα 4

Το συγκεκριμένο τραίνο είναι ακατάλληλο για το ελληνικό δίκτυο.

Απάντηση

Η κυκλοφορία του τραίνου στο τμήμα του δικτύου που επετράπη στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ να εκτελέσει τις δοκιμές αποδεικνύει ότι -άπαξ ολοκληρωμένο- το δίκτυο είναι κατάλληλο.

Επιχείρημα 5

Γιατί επέστρεψε στην Ιταλία το νέο τραίνο;

Απάντηση

Ήταν εξ αρχής προγραμματισμένο να επιστρέψει το τραίνο στην Ιταλία, δοθέντος ότι δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η ηλεκτροκίνηση και τα υπόλοιπα έργα του δικτύου που θα επέτρεπαν σήμερα τη δρομολόγησή του. Για να εισαχθεί ένας νέος τύπος τροχαίου υλικού σε ένα δίκτυο χρειάζεται χρόνος για τις δοκιμές, προσαρμογές, κ.λπ. Το τραίνο ήρθε για δοκιμαστικά δρομολόγια, προκειμένου να επιταχυνθεί η ένταξή των τραίνων αυτού του τύπου στο στόλο μας.

Επιχείρημα 6

Στην Ελλάδα δεν θα έρθει ο τύπος τραίνου που παρουσιάστηκε. Ο συγκεκριμένος τύπος τραίνου έχει αποσυρθεί από την Ιταλία.

Απάντηση

Η κυκλοφορία του τραίνου ξεκινά με το τέλος των έργων της υποδομής – ηλεκτροκίνηση και ETCS. Το τραίνο που θα δρομολογηθεί είναι το “Ασημένιο Βέλος”, προσαρμοσμένο στις προδιαγραφές της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Τα τραίνα αυτού του τύπου εκτελούν καθημερινά 48 δρομολόγια στην Ιταλία με αφετηρία την Ρώμη: προς Βορρά (Venezia, Verona, Udine, Trieste, Bolzano, Genoa) και προς Νότο (Calabria, Lecce, Napoli).

Το συγκεκριμένο τραίνο αποσύρθηκε από την προγραμματισμένη του κυκλοφορία προκειμένου να έρθει στην Ελλάδα για να ξεκινήσει τις δοκιμές το συντομότερο δυνατό και ευχαριστούμε την Trenitalia για τη διευκόλυνση αυτή.

Επιχείρημα 7

Πότε θα λειτουργήσει η νέα γραμμή; Σε ποια δρομολόγια θα λειτουργήσει το νέο τραίνο;

Απάντηση

Το τραίνο θα εκτελεί δρομολόγια στη διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα. Θα ξεκινήσει να εκτελεί δρομολόγια με την ολοκλήρωση των έργων και την παράδοση του δικτύου από τον Διαχειριστή της Υποδομής, ΟΣΕ.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

Τρένο

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Επανέρχεται από 9/9 το κανονικό πρόγραμμα δρομολογίων στον Προαστιακό Αθηνών

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Συρμός του Προαστιακού Αθηνών

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι από την Δευτέρα 09/09/2019, επανέρχονται τα δρομολόγια στον Προαστιακό Αθηνών, που ανεστάλησαν τον Αύγουστο, λόγω της θερινής περιόδου και της μειωμένης επιβατικής κίνησης.

Συγκεκριμένα:

1. Μεταξύ Σ. Σ. ΛΙΟΣΙΩΝ – ΚΟΡΩΠΙΟΥ – Σ. Σ. ΛΙΟΣΙΩΝ

Επανακυκλοφορούν οι αμαξοστοιχίες:
12200, 12204, 12208, 12212, 12232, 12236, 12240, 12244, 12205, 12209, 12213 , 12217, 12237, 12241, 12245 & 12249

2. Μεταξύ Αθηνών – Χαλκίδας – Αθηνών

Επανακυκλοφορούν οι αμαξοστοιχίες:
1532, 1552, 1537, 1557

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Τρένο

Ένας νεκρός ύστερα από σύγκρουση ι.χ. με τρένο στη Θεσσαλονίκη

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σιδηροδρομικές Γραμμές

Θανατηφόρο ατύχημα συνέβη πριν από λίγο σε σιδηροδρομικό δρομολόγιο. Συγκεκριμένα σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, γύρω στις 2 το μεσημέρι ιχ όχημα, παραβίασε φυλασσόμενη διάβαση περίπου 8χλμ έξω από τη Θεσσαλονίκη.

Αποτέλεσμα ήταν να συγκρουσθεί με διερχόμενη αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Αλεξανδρούπολη-Θεσσαλονίκη. Από τη σύγκρουση νεκρή ανασύρθηκε η συνοδηγός του οχήματος ενώ τραυματίστηκε ο οδηγός.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Τρένο

Καταργούνται δρομολόγια λεωφορείων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από σήμερα στη γραμμή Λάρισα-Βόλος

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Καταργούνται από σήμερα, Δευτέρα 12 Αυγούστου, τα δρομολόγια των λεωφορείων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από Βόλο για Λάρισα στις 06:00 π.μ. και στις 18:25 και από τη Λάρισα στις 07:15 π.μ. και στις 21:35.

Παραμένουν μόνο τα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από την πρωτεύουσα της Μαγνησίας στις 09:25 π.μ. και στις 12:25 το μεσημέρι και από τη Λάρισα στις 11:15 π.μ. και στις 15:35.

Από τις παραπάνω αλλαγές, πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσουν και οι επιβάτες που μετακινούνται σιδηροδρομικώς για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με τις ανταποκρίσεις.

Πριν από περίπου 3 μήνες είχε καταργηθεί και το πρώτο πρωινό σιδηροδρομικό δρομολόγιο από τον Βόλο προς τη Λάρισα, που εξυπηρετούσε καθημερινά εκατοντάδες εργαζόμενους.

 

Πηγή: paidis.gr

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα