Βαγγέλης
Θάνος

Μια ακόμα παράταση πήρε τμήμα του έργου για τη διασύνδεση των Κυκλάδων. Πιο αναλυτικά για τέλη Ιουλίου πάει ο διαγωνισμός του έργου με τίτλο “Μελέτη, Προμήθεια και Εγκατάσταση Υπογείων και Υποβρυχίων Καλωδίων XLPE 150kV για τις καλωδιακές Γ.Μ. 150kV: ΤΜΗΜΑ Α: Λαύριο – Σέριφος – Μήλος και ΤΜΗΜΑ Β: Μήλος – Φολέγανδρος-Θήρα”.

Το έργο αφορά στη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση ενός απλού κυκλώματος 150kV AC για τη Διασύνδεση των νήσων Σερίφου και Μήλου, Φολεγάνδρου και Θήρας με το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ), σε πλήρη συμμόρφωση με τους όρους της Σύμβασης.

Η νέα καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών είναι στις 22/07/2022, ενώ την ίδια ημέρα προβλέπεται να πραγματοποιηθεί και η αποσφράγιση των προσφορών.

Το έργο είναι κομμάτι του ευρύτερου πρότζεκτ που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ και αφορά την Δ΄φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων. Ο προϋπολογισμός του έργου για τα καλώδια φτάνει στα 345 εκατ. ευρώ.

Δ’ φάση διασύνδεσης

Η Δ’ φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων είναι το τελευταίο στάδιο για την ολοκλήρωση της διασύνδεσης του νησιωτικού συμπλέγματος. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου φτάνει τα 385 εκατομμύρια ευρώ και έχει ως ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024.

Παρόλο που κάποια τμήματα του έργου λαμβάνουν παρατάσεις, οι εργασίες έχουν κάνει πρεμιέρα ενώ και οι άλλες διεργασίες εξελίσσονται συνεχώς. Ήδη έχουν ξεκινήσει τα έργα κατασκευής για τον Υποσταθμό Υψηλής Τάσης που θα κατασκευαστεί στην περιοχή Μονόλιθος της Σαντορίνης, με προϋπολογισμό 164,5 εκατ. Ευρώ. Η Θήρα θα συνδεθεί με τη Νάξο η οποία συνδέθηκε με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό δίκτυο τον Οκτώβριο του 2020, κατά τη Β΄ φάση Διασύνδεσης των Κυκλάδων.

Επιπλέον, προετοιμάζεται και ο χώρος στη Μήλο που θα εγκατασταθεί ένας άλλος υποσταθμός. Πιο συγκεκριμένα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσε την έγκριση του για την αναγκαστική απαλλοτρίωση του χώρου που θα εγκατασταθεί ο υποσταθμός GIS . Το έργο αποτελεί τμήμα του ευρύτερου έργου που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ , για την Δ’ φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Η απαλλοτρίωση θα πραγματοποιηθεί σε έκταση συνολικού εμβαδού δεκατριών χιλιάδων εξακοσίων οκτώ μέτρων τετραγωνικών και εβδομήντα πέντε τετραγωνικών
δεκάτων (13.608,75 τ.μ.) με τα συστατικά και παραρτήματα της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου η απαλλοτριούμενη έκταση ανήκει διοικητικά στο Δήμο Μήλου – Δημοτική Ενότητα Μήλου της Π.Ε. Μήλου. Ο σταθμός θα εγκατασταθεί στην Νοτιοανατολική Μήλο , κοντά στην περιοχή Θειωρυχείο.

Τα οφέλη της διασύνδεσης

Η ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων αναμένεται να αποφέρει πολλαπλά οφέλη όπως:

-Αύξηση στην αξιοπιστία του σχήματος διασύνδεσης και βελτίωση της ροής ενέργειας από και προς το ΕΣΜΗΕ, λόγω πολλαπλότητας σημείων σύνδεσης του συγκροτήματος των νησιών με αυτό.

-Ενίσχυση της δυνατότητας για ανάπτυξη μονάδων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

-Μεγαλώνει το σύνολο των νησιών που διασυνδέονται στο ΕΣΜΗΕ .

-Μείωση στις χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για όλους τους καταναλωτές ενώ θα μειώσει σημαντικά και τις εκπομπές αερίων ρύπων.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn