Βαγγέλης
Θάνος

Προχωράει με σταθερά βήματα το πρότζεκτ της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ. Ο φορέας (EuroAsia Interconnector) που είναι υπεύθυνος για το έργο, ανακοίνωσε την επιλογή της Nexans Norway AS ως προτιμητέου προσφοροδότη για την ανάθεση των συμβάσεων για τη «Μελέτη, Προμήθεια, Κατασκευή και Εγκατάσταση των δύο Καλωδιακών Συστημάτων HVDC, Πόλος 1 και Πόλος 2, για τη διασύνδεση Κύπρου -Ελλάδας (Κρήτη) του Σταδίου 1, 1000MW του EuroAsia Interconnector.»

Η Nexans Norway AS είναι γνωστή στα μέρη μας, καθώς έχει αναλάβει την πόντιση του δεύτερου καλωδίου που αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση της  Αττικής  με την Κρήτη.

Το έργο φαίνεται πως ωριμάζει με ταχείς ρυθμούς και έχει την πλήρη στήριξη πολιτικών, οικονομικών και τεχνικών παραγόντων. Σε μια ρευστή περιόδο όπως αυτή που διανύουμε η διασύνδεση αποκτάει ακόμα μεγαλύτερη αξία, καθώς με την ολοκλήρωση της, θα διασυνδέσει τα ηλεκτρικά δίκτυα της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, ενισχύοντας την ασφάλεια εφοδιασμού και δίνοντας νέα ώθηση στη στροφή της ΝΑ Μεσογείου προς τις ΑΠΕ.

Ενδεικτικό των θετικών συνθηκών που διαμορφώνονται γύρω από το έργο, αποτελεί και η δήλωση του Διευθύνοντα Συμβούλου του ΑΔΜΗΕ Μάνου Μανουσάκη, στα πλαίσια του συνεδρίου του Economist, για την επιθυμία του Διαχειριστή να εισέλθει ως επενδυτής στο μεγάλο πρότζεκτ. Σύμφωνα με τον κύριο Μανουσάκη, το αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να ολοκληρωθεί το due diligence και θα κατατεθεί πρόταση για συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ ως επενδυτη στο έργο.

Να υπενθυμίσουμε πως από τον Οκτώβριο του 2021, ΑΔΜΗΕ και EuroAsia Interconnector, έχουν συνάψει σύμβαση με την οποία ο πρώτος παρέχει την τεχνογνωσία του στο έργο της διασύνδεσης.

Συναντήσεις σε θετικό κλίμα

Στα μέσα Ιουνίου κλιμάκιο από το Ισραήλ βρέθηκε στην Αθήνα, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ηλεκτρισμού, Yoav Katsavoy, τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο του Διαχειριστή Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας του Ισραήλ, Shiki Fisher και την Προϊσταμένη του Τμήματος Εξωτερικών Υποθέσεων, Σχεδιασμού Πολιτικής και Στρατηγικής του Υπουργείου Ενέργειας του Ισραήλ, Orit Ganor. Στόχος της επίσκεψης ήταν να επιβεβαιώσουν και έμπρακτα την ισχυρή βούληση για την υλοποίηση του έργου.

Πραγματοποίησαν επαφές με του Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος , τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ, και τον πρόεδρος της ΡΑΕ. Οι επαφές σε τόσο υψηλό επίπεδο επισφράγισαν τη βούληση όλων να τεθεί το έργο σε ράγες υλοποίησης το συντομότερο δυνατό.

Η ταυτότητα του έργου

Το Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) μεταξύ των τριών μερών υπεγράφη τον Μάρτιο του 2021. Το έργο αφορά στην κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου με μεταφορική ικανότητα 2.000 MW (1 GW σε πρώτη φάση) και συνολικό μήκος περίπου 1.200 χιλιομέτρων. Παράλληλα προβλέπει και την κατασκευή τριών υποσταθμών μετατροπής. Ο καθένας από αυτούς θα υλοποιηθεί στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τα σχέδια, θα είναι το μακρύτερο καλώδιο και το πιο βαθύ , καθώς θα φτάσει ακόμα και σε σημεία με βάθος 3.000 μέτρων.

Ο EuroΑsia Interconnector, ο οποίος αποτελεί έργο Κοινού Ενδιαφέροντος της Ε.Ε. (PCI), θα επιτρέπει την αμφίδρομη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας. Tον Ιανουάριο του 2022 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε χρηματοδότηση ύψους 657 εκατ. ευρώ για το σκέλος της διασύνδεσης της Ελλάδας με την Κύπρο. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου αγγίζει τα 2,5 δισ. ευρώ.

Το υποθαλάσσιο καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα επιτρέψει στις χώρες να αξιοποιήσουν τις μεγάλες ευκαιρίες που παρουσιάζονται στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης, συμβάλλοντας, παράλληλα, στην προστασία του περιβάλλοντος.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV