Newsroom

Ολοκληρώθηκε προ ολίγου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας η πρώτη τετραμερής Ενεργειακή Υπουργική Διάσκεψη, με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ και των ΗΠΑ, με τους Κωστή Χατζηδάκη (Ελλάδα), Γιώργο Λακκοτρύπη (Κύπρος), Γιουβάλ Στάινιτζ (Ισραήλ) και Φράνσις Φάνον (ΗΠΑ).

Με τις δηλώσεις που παραχώρησαν για τον Τύπο, οι αξιωματούχοι του κρίσιμου χαρτοφυλακίου της Ενέργειας ανέδειξαν την αποφασιστικότητα και την πολιτική βούληση που έχει πλέον διαμορφωθεί στο να «τρέξουν» τα σημαντικά διακρατικά ενεργειακά έργα στην ΝΑ Μεσόγειο, με αιχμή του δόρατος, τον αγωγό φυσικού αερίου East Med που άλλωστε βρέθηκε σήμερα στο επίκεντρο των σχετικών συζητήσεων.

Οι τοποθετήσεις των Υπουργών

Παίρνοντας αρχικά το λόγο ο Ισραηλινός Υπουργός Ενέργειας και Υδατικών Πόρων, χαρακτήρισε τη συνεργασία των κρατών ως «καλύτερη από ποτέ», προσθέτοντας ότι η ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενισχύει περαιτέρω τις σχέσεις συνεργασίας μεταξύ των κρατών ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει ότι οι 3+1 (δηλ. Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ) στηρίζουν σταθερά το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλεύεται τον φυσικό της πλούτο εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της.

Από τη μεριά του, ο Έλληνας ΥΠΕΝ, Κωστής Χατζηδάκης αξιολόγησε τη σημερινή συνάντηση ως «άκρως επιτυχημένη», με την ελληνική πλευρά να μένει πλήρως ικανοποιημένη από τις θέσεις που διατυπώθηκαν, τονίζοντας ότι δεν θα είναι η μοναδική αλλά η απαρχή μιας σειράς διεργασιών με στόχο την υλοποίηση των κρίσιμων ενεργειακών υποδομών στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Προανήγγειλε ότι θα συγκροτηθεί ομάδα εργασίας επιφορτισμένη με τη διαχείριση ενεργειακών-περιβαλλοντικών θεμάτων και τη διασφάλιση των ενεργειακών υποδομών από «κυβερνοεπιθέσεις», χαρακτηρίζοντας τον αγωγό East Med ως κορυφαία προτεραιότητα για τα 3 εμπλεκόμενα κράτη.

Ο Κύπριος Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας είπε πως υπάρχει συγκεκριμένη βούληση για την ανάπτυξη του λεγόμενου Eastern Mediterranean Gas Corridor, τονίζοντας τη μεγάλη γεωπολιτική σημασία των έργων στην περιοχή.

Εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην αρωγή των ΗΠΑ, δεδομένης και της υψηλής τεχνογνωσίας που διαθέτουν, προσθέτοντας ότι προσμένει στο κοντινό μέλλον και την δραστηριοποίηση της Ελλάδας στην εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Ερωτηθείς στο περιθώριο της διάσκεψης για το ποιο θα είναι το επόμενο βήμα σχετικά με την επιτάχυνση των διαδικασιών για το κρίσιμο έργο του East Med, σημείωσε πως αυτό που έπεται είναι το -σχεδόν διαδικαστικό- «πράσινο φως» της Κομισιόν στη διακρατική συμφωνία η οποία έχει συναφθεί ήδη από τον Δεκέμβριο 2018.

Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών για ενεργειακούς πόρους των ΗΠΑ, χαρακτήρισε τον τομέα της Ενέργειας «γέφυρα» για την επίτευξη ευρύτερης πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα αποτελεί μία σημαντική ενεργειακή πύλη εισόδου στην ΕΕ και υπενθύμισε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ένας ισχυρός συνεργάτης για τα 3 κράτη-εταίρους.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV