Connect with us

Κτιριακά Έργα

Διαδικασίες για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε 100 σχολεία ξεκινά ο δήμος Θεσσαλονίκης

Δημοσιεύθηκε

στις

Φωτογραφία Αρχείου-Πηγή: Canva
Πηγή: Canva

Τις διαδικασίες για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε 100 σχολεία ξεκινά ο δήμος Θεσσαλονίκης, σε μία προσπάθεια να τα καταστήσει ενεργειακά αυτόνομα, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, στη διάρκεια της αποψινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

«Ξεκινάμε διαδικασίες για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε 100 σχολεία. Εδώ και χρόνια συζητιέται να μειώσουμε το κόστος της ενέργειας. Πιστεύω ότι η ενεργειακή κρίση θα λειτουργήσει σαν καταλύτης για να γίνουν γρήγορα όλα όσα πρέπει να υλοποιηθούν, και τα σχολεία μας να είναι ενεργειακά αυτόνομα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζέρβας.

Ο δήμαρχος τόνισε πως το κόστος θέρμανσης και φωτισμού στα σχολεία εκτινάσσεται λόγω της ενεργειακής κρίσης και πως ενόψει του χειμώνα θα κληθούν οι διευθυντές να παρακολουθήσουν σεμινάρια από εξειδικευμένα στελέχη της Εταιρείας Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης, όπου θα τους δοθούν ακριβείς οδηγίες για την ορθολογική χρήση της θέρμανσης. «Πέρα από τις οδηγίες, τοποθετήθηκαν θερμοστάτες και χρονοδιακόπτες σε όλα τα σχολεία, ενώ ξεκινά μελέτη από τις σχολικές επιτροπές για την καταγραφή όλων των φωτιστικών στα 218 σχολεία της πόλης, με στόχο εντός του έτους να γίνει η αναβάθμιση του φωτισμού με λαμπτήρες τύπου led, για να έχουμε χαμηλότερες καταναλώσεις» συμπλήρωσε.

Το ενεργειακό κόστος στα σχολικά συγκροτήματα, θα συζητηθεί αναλυτικά στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, μετά από πρόταση της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» την οποία αποδέχτηκε η διοίκηση Ζέρβα, για να γνωρίζουν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι την γενικότερη κατάσταση αλλά και τους οικονομικούς πόρους που απαιτούνται για να ζεσταθούν τα σχολεία τους χειμερινούς μήνες.

Στη διάρκεια των ανακοινώσεων, ο κ. Ζέρβας αναφέρθηκε και σε δράσεις πρασίνου, κάνοντας γνωστό, πως μέσα στους επόμενους 18μήνες θα ανακατασκευαστούν 2.000 δενδροδόχοι σε όλη την πόλη, καθώς εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο σχετικός διαγωνισμός που είχε προκηρυχθεί από τον δήμο, ύψους 800.000 ευρώ. Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις, όπως τονίστηκε, θα εξασφαλίσουν καλύτερη εικόνα στο πράσινο, αλλά και στις οδεύσεις πεζών και ανθρώπων με κινητικά προβλήματα.

Ο κ. Ζέρβας στάθηκε επίσης στη σειρά των διακρίσεων που έχει κατακτήσει η πόλη το τελευταίο διάστημα σε ένα ευρύ πεδίο, και αφορούν την αναγνώριση της Θεσσαλονίκης ως της 3ης καλύτερης πόλης για τους ψηφιακούς νομάδες, την ένταξή της στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της Unesco στον τομέα της γαστρονομίας, την επιλογή της από την Κομισιόν στις πρώτες κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις μέχρι το 2030, και την τοποθέτηση της από το περιοδικό «TIME» στους 50 κορυφαίους προορισμούς του κόσμου για το 2022.

Για «τιμωρητικές μετακινήσεις» εργαζομένων έκανε λόγο η αντιπολίτευση  

Από την πλευρά τους οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, κατά τη διάρκεια των δικών ανακοινώσεων, έκαναν λόγο για «τιμωρητικές και αδικαιολόγητες» μετακινήσεις εργαζομένων από τη διοίκηση Ζέρβα.

Advertisement

Το θέμα έθιξαν, τόσο ο Βασίλης Γάκης, όσο ο Γιώργος Ορφανός, η Κατερίνα Νοτοπούλου και ο Σπύρος Βούγιας, τονίζοντας πως έμπειρα στελέχη που υπηρέτησαν τον δήμο για 30 χρόνια με όλες τις διοικήσεις, έχουν μετακινηθεί στο αυτοτελές τμήμα Εποπτείας και Εκμετάλλευσης της Λιμενικής Ζώνης του δήμου Θεσσαλονίκης, σ’ έναν χώρο που μπάζει νερά, δεν διαθέτει ούτε υπολογιστές, ούτε σύνδεση με το διαδίκτυο.

Μέσω επιστολής τους, δημοτικοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων και ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι, ανέφεραν μεταξύ άλλων, πως «συνεχίζονται οι κινήσεις εκδικητικότητας, μικροπρέπειας και αναξιοκρατίας από τον δήμαρχο κ. Ζέρβα και τη διοίκησή του, εναντίον υπαλλήλων του δήμου Θεσσαλονίκης».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Advertisement
Advertisement


Ετικέτες

δημοφιλη θεματα