Νίκος
Καραγιάννης

Ένα νέο διαγωνισμό ξεκινά η Ελληνικό Μετρό για να αποκτήσει το Μετρό Θεσσαλονίκης το δικό του λογότυπο. Μετά την ακύρωση του πρώτου διαγωνισμού ο δεύτερος διαγωνισμός είναι για τον “σχεδιασμό συστήματος οπτικής ταυτότητας” για το δεύτερο δίκτυο Μετρό της χώρας του οποίου η λειτουργία έχει προγραμματιστεί από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και την Ελληνικό Μετρό για τον προσεχή Νοέμβριο.

Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης είναι 30.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ και η διάρκεια της σύμβασης ορίστηκε σε 70 ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης. Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 -ΥΜΕΠΕΡΑΑ. Η καταληκτική ημερομηνία παραλαβής των φακέλων είναι η 25η Ιουλίου.

Για να είμαστε πιο σαφείς, η Ελληνικό Μετρό αποφάσισε αυτή τη φορά να μην σχεδιάσει η ίδια (όπως είχε γίνει με το Μετρό της Αθήνας όπου το λογότυπο ήταν εσωτερική υπόθεση) αλλά να βγάλει έναν δημόσιο διαγωνισμό, να κατατεθούν ιδέες και η επικρατέστερη να υιοθετηθεί από την Ελληνικό Μετρό και να αποτελέσει το επίσημο λογότυπο για το δίκτυο του

Αντικείμενο του διαγωνισμού θα είναι η πρόταση ενός απεικονιστικού σήματος/εμβλήματος (δηλαδή λογοτύπου) το οποίο θα γίνει το επίσημο σήμα του μητροπολιτικού σιδηροδρόμου της πόλης, δηλαδή του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Μέσω της σύμβασης ο ανάδοχος θα εκπονήσει:

-Λογότυπο Μετρό Θεσσαλονίκης και σήμανση σταθμών για το σύνολο των σταθμών του Βασικού Έργου και της επέκτασης προς Καλαμαριά.

-Επιγραφές των σταθμών και των από αποβαθρών και κατευθυντήριες σημάνσεις για το σύνολο του Βασικού έργου και της επέκτασης προς Καλαμαριά. Η Ελληνικό Μετρό θα παραδώσει 5 ημέρες μετά την υπογραφή της σύμβασης προμελέτη σήμανσης η οποία θα περιλαμβάνει περίπου τριάντα πινακίδες σήμανσης για κάθε σταθμό του Βασικού Έργου και της επέκτασης προς Καλαμαριά προκειμένου ο ανάδοχος να προχωρήσει στην εκπόνηση της μελέτης σήμανσης.

-Διάγραμμα στάσεων της γραμμής του Μετρό το οποίο θα τοποθετηθεί εντός των συρμών σύμφωνα με την πρόταση της Τεχνικής προσφοράς του αναδόχου.

-Εγχειρίδιο οπτικής ταυτότητας (brand manual) το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει κατ` ελάχιστον:
-Κανόνες ορθής και επιτρεπτής χρήσης του λογοτύπου για διαφορετικές ανάγκες, μεγέθη, υλικά κλπ και τα σχετικά lock-ups, αποστάσεις ασφαλείας κ.ο.κ.
-Λεπτομέρειες για τη σωστή χρωματική απόδοση σε διαφορετικά μεγέθη, υλικά κλπ.
-Πρότυπα χρήσης του λογοτύπου όπως π.χ. σε καταχωρήσεις, ανακοινώσεις, διαφημίσεις, χορηγίες, χάρτες, παρουσιάσεις κ.ο.κ.
-Κανόνες συνύπαρξης του λογοτύπου με άλλα λογότυπα
-Χρωματική παλέτα
-Γραμματοσειρές και ορθή χρήση τους.
-Πικτογράμματα
-Λοιπά συστατικά οπτικής ταυτότητας όπως τυχόν συμπληρωματικά γραφιστικά στοιχεία και κανόνες ορθής επιτρεπτής χρήσης τους κατά περίπτωση βάσει των όσων αναφέρονται παραπάνω.

Στόχος της Ελληνικό Μετρό είναι να έχει τοποθετηθεί το λογότυπο σε όλες τις επιφάνειες πριν την ολοκλήρωση των έργων, ούτως ώστε να υπάρχει παντού όταν ξεκινήσει η λειτουργία της βασικής γραμμής. Αυτή όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα είναι τον ερχόμενο Νοέμβριο, δηλαδή σε περίπου 8 μήνες από σήμερα. Το λογότυπο θα ακολουθεί και όλες τις επεκτάσεις του Μετρό Θεσσαλονίκης, με πρώτη εκείνη στην Καλαμαριά το Β` εξάμηνο του 2025.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV