Connect with us

Φυσικό Αέριο-LPG

Δευτέρα, η ημέρα της κρίσης για το κοίτασμα φυσικού αερίου της Ν. Καβάλας

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Δευτέρα είναι η ημέρα της κρίσης για το έργο της μετατροπής του κοιτάσματος της Νότιας Καβάλας σε υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου (ΥΑΦΑ), καθώς η 19η Οκτωβρίου -ύστερα από παράταση- αποτελεί την τελική προθεσμία που έχει θέσει το ΤΑΙΠΕΔ για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τα υποψήφια επενδυτικά σχήματα.

Ήδη από τις αρχές του μήνα έχουμε δει σημαντικές εξελίξεις όσον αφορά τους «διαξιφισμούς» των υποψήφιων μνηστήρων, καθώς η θυγατρική Engie, της γαλλικής Stonergy αποχώρησε από τον διαγωνισμό.

Η εξέλιξη αυτή αφήνει πλέον στον στίβο τις εξής εταιρίες: ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, Energean και ΔΕΣΦΑ. Υπενθυμίζεται πως βάσει των όρων της πρόσκλησης ενδιαφέροντος, οι υποψήφιοι επενδυτές θα πρέπει να έχουν την απαραίτητη εμπειρία στη διαχείριση κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Επομένως πλην απρόοπτων εξελίξεων οι επενδυτές που θα κατέβουν στο διαγωνισμό την ερχόμενη Δευτέρα θα είναι οι παραπάνω. Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα είναι πιθανή η σύμπραξη των ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και Energean, ενώ ο ΔΕΣΦΑ θα κατέβει μόνος του.

Το ιστορικό του διαγωνισμού

Αρχικά η εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους υποψήφιους επενδυτές αναμενόταν προς τα τέλη του προηγουμένου μήνα, αλλά τελικά δόθηκε παράταση έως τις 19 Οκτωβρίου. Για να καταλήξουμε, ωστόσο σε αυτό το κομβικό σημείο για το μέλλον το κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Ν. Καβάλα προηγήθηκαν τα εξής βήματα.

Στις 5 Μαΐου 2020 υπεγράφη η Σύμβαση Επιχορήγησης μέσω της οποίας το ΤΑΙΠΕΔ έλαβε 1,68 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Connecting Europe Facility με στόχο τη χρηματοδότηση τεχνικών μελετών για το έργο.Ένα μήνα αργότερα (στις 5 Ιουνίου) δημοσιεύθηκαν οι προσκλήσεις υποβολής ενδιαφέροντος από τους συμβούλους που θα αναλάβουν τη διενέργεια των επιχορηγούμενων εξειδικευμένων τεχνικών μελετών και θα είναι απαραίτητοι εν όψει της έναρξης του διαγωνισμού.

Την ίδια ημερομηνία εγκρίθηκε και από το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ η Πρόσκληση Υποβολής Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την ΥΑΦΑ Ν. Καβάλας, η οποία κοινοποιήθηκε αυθημερόν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με το άρθρο 2 της υπ’ αριθ.ΥΠΕΝ/ΔΥΔΡ/26579/675 Κοινής Υπουργικής Απόφασης περί της δυνατότητας του ΥΠΕΝ να ορίσει τεχνικά χαρακτηριστικά στην Πρόσκληση εντός 20 ημερών από την εν λόγω κοινοποίηση.

Στις 29 Ιουνίου εκκίνησε ο Διαγωνισμός και η Δημοσίευση Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος. Επίσης ολοκληρώθηκαν επιτυχώς οι διαγωνισμοί για την επιλογή συμβούλων για την ανάθεση της εκπόνησης τριών κατηγοριών εξειδικευμένων τεχνικών μελετών για το έργο της ΥΑΦΑ και επελέγησαν οι Σύμβουλοι για τις εν λόγω τεχνικές μελέτες.

Ο διαγωνισμός αφορά την παραχώρηση χρήσης, ανάπτυξης και εκμετάλλευσης του υπογείου κοιτάσματος στη Ν. Καβάλα, το οποίο έχει σχεδόν εξαντληθεί, έτσι ώστε να μετατραπεί σε χώρο αποθήκευσης φυσικού αερίου.

Το εξαντλημένο κοίτασμα της Καβάλας και η μετατροπή σε ΥΑΦΑ

Το κοίτασμα στη Ν. Καβάλα, που είναι σχεδόν εξαντλημένο, εκτείνεται περί τα 11 χιλιόμετρα νοτίως του πετρελαϊκού κοιτάσματος του Πρίνου και βρίσκεται σε βάθος 1700 μέτρων. Το διάστημα της παραχώρησης για τον επικρατέστερο μειοδότη ανέρχεται στα 50 χρόνια και ο παραχωρησιούχος θα αναλάβει τη χρήση, την ανάπτυξη, και μετατροπή του κοιτάσματος σε υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου. Η δεσμευτική προθεσμία για να ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο έργο, που υπολογίζεται στα 300 με 400 εκατ. ευρώ, θα προσδιορίζεται μέσω της σύμβασης παραχώρησης.

Πρόκειται για ένα έργο υψίστης σημασίας για τη χώρα μας καθώς αυξάνει ακόμα περισσότερο τη στρατηγική της σημασία και την καθιστά σημαντικό ενεργειακό παίκτη, διότι έτσι διασφαλίζεται η ενεργειακή ασφάλεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η σημασία του έργου αυτού εκτός συνόρων αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι έχει συμπεριληφθεί στα έργα Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (PCI) από τις 17 Οκτωβρίου 2017 σύμφωνα με την κρίση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Κρατών Μελών.

Η χωρητικότητα της υπόγειας αποθήκης υπολογίζεται στο 1 δισ9. κυβικά μέτρα, ενώ ο ετήσιος ενεργός διακινούμενος όγκος ανέρχεται στα 360 εκατ. μέτρα. Όσον αφορά το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΜΦΑ) η μέγιστη ημερήσια δυναμικότητα απόληψης φυσικού αερίου και εισαγωγής ανέρχεται ημερησίως στα 4 εκατ. κυβ. μέτρα.

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">
Advertisement
ΑΚΤΩΡ - Εθνική Πινακοθήκη

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα