Newsroom

Εγκρίθηκε από το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΠ, το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2022, που περιλαμβάνει έργα συνολικού προϋπολογισμού 128.447.000 ευρώ.

Στην εισήγησή του ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ, Ανδρέας Παπανικήτας τόνισε την πολιτική της Δημοτικής Αρχής και της ΔΕΥΑΠ, που είναι «η διατήρηση του Δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΥΑΠ, η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες με το χαμηλότερο κόστος, η συνέχιση της κοινωνικής πολιτικής με την οποία ωφελούνται πάνω από 6.500 οικογένειες, η πρόσληψη εργαζομένων, καθώς και η συνέχεια και ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματος της ΔΕΥΑΠ με την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων για να μην επιβαρύνεται η τσέπη των συνδημοτών μας».

Αναλυτικότερα, στην εισήγηση του ο Ανδρέας Παπανικήτας ανέφερε τα εξής:

«Στο πλαίσιο της εναρμόνισης των Ευρωπαϊκών Οδηγιών για το νερό επιβάλλονται κανόνες τιμολόγησης του νερού που στο κόστος περιλαμβάνονται εκτός από τα λειτουργικά έξοδα και το κόστος κεφαλαίων που απαιτούνται για την κατασκευή έργων ύδρευσης, αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας.
Έργα υποδομών μεγάλου κόστους, για την παροχή άφθονου και ποιοτικά ελεγμένου νερού, την προστασία του περιβάλλοντος και την προστασία της ζωής και της περιουσίας των δημοτών που καλείται να τα πληρώνει ο Πατραϊκός λαός.

Μέσα στο ασφυκτικό πολιτικό και νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των ΔΕΥΑ λαμβάνοντας υπ’ όψιν της οικονομικές δυνατότητες της ΔΕΥΑΠ (Τιμολογιακή Πολιτική) και τις συνέπειες της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης που βιώνει ο λαός μας συντάσσεται το Τεχνικό Πρόγραμμα και ο Προϋπολογισμός τους 2022 που στοχεύει:.
Στη διατήρηση του Δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΥΑΠ.

Στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες με το χαμηλότερο κόστος.
Στη συνέχιση της κοινωνικής πολιτικής με την οποία ωφελούνται πάνω από 6.500 οικογένειες.
Στη πρόσληψη εργαζομένων για την στελέχωση της ΔΕΥΑΠ.

Στη συνέχεια του προγράμματος συντηρήσεων των εγκαταστάσεων και του μηχανολογικού εξοπλισμού.
Στη συνέχεια και ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματος της ΔΕΥΑΠ με την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων για να μην επιβαρύνεται η τσέπη των συνδημοτών μας.

Με την ολοκλήρωση μέσα στην επόμενη διετία, των έργων που περιλαμβάνονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα (συνεχιζόμενα και προτεινόμενα) η Πάτρα θα διαθέτει:

α. Ένα υπερσύγχρονο διυλιστήριο νερού που μέσα από ένα αξιόπιστο δίκτυο θα παρέχεται άφθονο και ποιοτικά άριστο νερό στους συμπολίτες μας από το Φράγμα Πείρου-Παραπείρου.
β. Σύγχρονες εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων με κατασκευή νέων εγκαταστάσεων και αναβάθμισης και εκσυγχρονισμό των υφισταμένων εγκαταστάσεων που θα δέχονται και επεξεργάζονται στο σύνολο των λυμάτων της πόλης μας εφαρμόζοντας νέες τεχνολογίες επεξεργασίας.

ΕΡΓΑ ΔΕΥΑΠ (ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ) ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 128.447.000 ΕΥΡΩ

ΕΡΓΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ συνολικού προϋπολογισμού 52.532.000 ευρώ

α. Επέκταση διυλιστηρίου νερού και κατασκευής νέας δεξαμενής πόσιμου νερού (έχει ανατεθεί η σύνταξη οριστικής μελέτης και η σύνταξη τευχών δημοπράτησης) προϋπολογισμού 18.000.000 ευρώ
β. Αντικατάσταση δικτύων με ιστορικό συχνών βλαβών, δικτύων με ακατάλληλο υλικό (αμιαντοσωλήνες-σιδηροσωλήνες) συνολικού μήκους 350 χιλιομέτρων προϋπολογισμού 24.000.000 ευρώ
γ. Ολοκλήρωση σταθμών ελέγχου παροχών και πιέσεων
προϋπολογισμού 2.232.000 ευρώ
δ. Έργα συντήρησης προϋπολογισμού 8.000.000 ευρώ
ε. Μελέτες προϋπολογισμού 300.000 ευρώ
-Μελέτη διασύνδεσης δικτύων ΕΕΝ (διυλιστήριο) με περιοχές πρώην Δήμου Ρίου και δυνατότητα υδροδότησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και Πανεπιστημίου Πατρών.
-Μελέτη αναβάθμισης ύδρευσης Ανω Καστριτσίου, αντικατάσταση δικτύων και νέας δεξαμενής.

ΕΡΓΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ συνολικού προϋπολογισμού 51.000.000 ευρώ

α. Κατασκευή δικτύων λυμάτων συνολικού μήκους 95 χιλιομέτρων στις περιοχές
Μποζαϊτικα, Βραχνέικα, Μονοδένδρι, Ροϊτικα, Μιντιλόγλι, Σαραβάλι, Οβρυά, Χατζηλάκο, Ακτή Δυμαίων από Παπαφλέσσα έως Γλαύκο, Έξω Αγυιά, Βορείως Έξω Αγυιά, Αγ.Παντελεήμονα, Πλαζ, προϋπολογισμού 37.500.000 ευρώ
β. Έργα συντήρησης αγωγών-αντλιοστασίων προϋπολογισμού 9.500.000 ευρώ
γ. Συντήρηση ασφαλτικών οδοστρωμάτων λόγω φθορών που οφείλονται στα δίκτυα αποχέτευσης προϋπολογισμού 4.000.000 ευρώ
δ. Μελέτες:Εκπόνηση μελέτης για κατασκευή δικτύων αποχέτευσης λυμάτων στις περιοχές Ακταίο, Καμίνια, Τσουκαλεϊκα , Θεριανό, Θέα, Κρήνη, Ρωμανός, Ελεκίστρα, Καρυά, Βούντενη, Μπάλα, Βελβίτσι, Μαγούλα, Κ. Καστρίτσι, Πλατάνι, Αραχωβίτικα, Δρέπανο, Μποζαϊτικα (Παραλιακή ζώνη).

ΕΡΓΑ ΕΕΛ (ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ) συνολικού προϋπολογισμού 24.915.000 ευρώ

α. Επέκταση εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων δυναμικότητας 30.000 ισοδύναμων κατοίκων για την υποδοχή λυμάτων από τις περιοχές Ρίο, Αγ. Βασίλειο και Οικισμούς Γ’ προτεραιότητας (έχει υπογραφεί σύμβαση με ανάδοχο), προϋπολογισμού 9.915.000 ευρώ
β. Αναβάθμιση -εκσυγχρονισμός υφιστάμενων εγκαταστάσεων, κατασκευή μεριστή προϋπολογισμού15.000.000 ευρώ.

Γίνεται κατανοητό ότι πρόκειται για έργα που με την ολοκλήρωσή τους θα λυθούν οριστικά τα προβλήματα υδροδότησης και επεξεργασίας των λυμάτων με αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης μας και την προστασία του περιβάλλοντος.

Επισημαίνεται για άλλη μια φορά ότι όλα αυτά τα έργα υλοποιούνται με την αυταπάρνηση των ελάχιστων εργαζομένων που έχουν απομείνει και κυρίως του επιστημονικού δυναμικού τους οποίους και ευχαριστούμε».

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV