Connect with us

Φυσικό Αέριο-LPG

ΔΕΣΦΑ: Τρεις νέες υποδομές με προϋπολογισμό 127 εκατ. στο νέο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης

Δημοσιεύθηκε

στις

Φωτογραφία αρχείου - Design by Canva Pro
Φωτογραφία αρχείου - Design by Canva Pro

Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 25 Ιουλίου 2022 το αναθεωρημένο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ, για την περίοδο 2022 – 2031.

Ο ΔΕΣΦΑ λαμβάνοντας υπόψην τις εισηγήσεις της ΡΑΕ, πραγματοποίησε ορισμένες τροποποιήσεις και υπέβαλε εκ νέου το πρόγραμμα στην Αρχή. Εκτός από τις αλλαγές στις υποδομές, υπήρξαν και αλλαγές τόσο στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων όσο και στον προϋπολογισμό τους. Ο προϋπολογισμός του νέου προγράμματος φτάνει τα 856 εκατομμύρια ευρώ. Μια αύξηση που ξεπερνάει τα  300 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα που έφτανε στα 543 εκατ ευρώ.

Σύμφωνα με τον Διαχειριστή, στις τροποποιήσεις συνέβαλαν οι συνεχόμενες μεταβολές του διεθνούς περιβάλλοντος και η κατακόρυφη αύξηση των τιμών της ενέργειας.

Από τα 300 εκατομμύρια της αύξησης του προϋπολογισμού, περίπου 127 εκατομμύρια είναι τα νέα έργα,  ενώ το υπόλοιπο ποσό οφείλεται στην αύξηση των υλικών κατασκευής.

Από τα 127 εκατομμύρια των νέων έργων,  τα 92 προβλέπονται για επέκταση σε νέες περιοχές με πρώτη και κυριότερη τα Ιωάννινα. 27 εκατομμύρια θα διατεθούν για την αναβάθμιση, τον εκσυγχρονισμό και τη σταθερότητα του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου.

Επιπλέον ο ΔΕΣΦΑ θέτει πολύ ψηλά στην ατζέντα και τους στόχους για την ψηφιοποίηση του. Για αυτό το σκοπό στο νέο πρόγραμμα προβλέπει 5,5 εκατ. ευρώ να διατεθούν για την μετάβαση του οργανισμού και βασικών υπηρεσιών του στην ψηφιακή εποχή.

Οι τρεις βασικές υποδομές που προτείνει ο Διαχειριστής στο αναθεωρημένο του πρόγραμμα είναι ένας σταθμός συμπίεσης στην Κομοτηνή. Έξοδοι στη Δυτική Μακεδονία και ανάπτυξη του δικτύου στα Ιωάννινα.

Σταθμός Συμπίεσης στην Κομοτηνή

Ο ΔΕΣΦΑ λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της αγοράς καθώς και την ανάγκη ενίσχυσης των διακινούμενων ροών προς την Βουλγαρία μέσω του αγωγού IGB, προχώρησε στην αναθεώρηση του σχεδιασμού του συγκεκριμένου συμπιεστή αυξάνοντας την ισχύ του στα 12,5 MW, σε τρεις μονάδες, συμπεριλαμβανομένης της απαιτούμενης σχετικής λειτουργικής εφεδρείας, με δυνατότητα περαιτέρω επέκτασης ώστε να καλυφθούν τυχόν μελλοντικές ανάγκες της αγοράς για επαύξηση της διακινούμενης ποσότητας φυσικού αερίου. Επιπλέον, ο Διαχειριστής ότι, σε ανταπόκριση της πρόσφατης πρόσκλησης του ENTSO-G, έχει ήδη υποβάλει αίτημα για την υπαγωγή της μελλοντικής επαύξησης της δυναμικότητας του συγκεκριμένου συμπιεστή έως τα 17
MW στο TYDP 2022.

Δυτική Μακεδονία

Σε συνέχεια του σχετικού αιτήματος για συγκριτική εξέταση έναντι της τροφοδοσίας των περιοχών της Πόρειας, του Περδίκκα και του Άσπρου μέσω του αγωγού ΤΑΡ, και έπειτα από ενδελεχή ανάλυση της οικονομικά αποτελεσματικότερης λύσης για την τροφοδοσία των συγκεκριμένων περιοχών, προτείνεται η τροφοδοσία των περιοχών με χρήση εγκαταστάσεων ΥΦΑ μικρής
κλίμακας από το σταθμό φόρτωσης βυτιοφόρων στη Ρεβυθούσα.

Στο Σχέδιο Προγράμματος Ανάπτυξης που επανυποβλήθηκε  έχει γίνει αναλυτική τεχνική περιγραφή.
Σύμφωνα με τον Διαχειριστή στο δεκαετές πρόγραμμα εξετάστηκε και η εξυπηρέτηση των παραπάνω περιοχών μέσω του αγωγού ΤΑΡ αλλά το κόστος ήταν κατά 50% μεγαλύτερο από τη λύση που προτάθηκε. Σε απόλυτα νούμερα η προμήθεια αυτών των περιοχών κοστίζει 920.000 ευρω περισσότερο από το υγροποιημένο φυσικό αέριο μικρής κλίμακας.

Εξυπηρέτηση Ιωαννίνων

Το πρότζεκτ ανάπτυξης του φυσικού αερίου προς τη Δυτική Ελλάδα και κυρίως τα Ιωάννινα συμπεριλήφθηκε πρώτη φορά στο δεκαετές πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ. Ωστόσο , για το έργο των Ιωαννίνων ο ΔΕΣΦΑ ήδη από το Σχέδιο Προγράμματος Ανάπτυξης 2022-2031 που είχε υποβάλει στην Αρχή του ανέφερε ότι:

«Ο ΔΕΣΦΑ εξετάζει την δυνατότητα τροφοδότησης της περιοχής μέσω εναλλακτικών λύσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν συνδυασμό αγωγού και SSLNG με στόχο την επίτευξη αποδοτικότερης και ταχύτερης τροφοδοσίας της περιοχής. Λαμβάνοντας
υπόψη το ανωτέρω αποτέλεσμα ο ΔΕΣΦΑ επιφυλάσσεται να επανέλθει στην ΡΑΕ γιατο εν λόγω έργο».

Σύμφωνα με τα σενάρια που εξέτασε ο διαχειριστής η λύση να προμηθεύεται η περιοχή τον Ιωαννίνων ΥΦΑ από την Ηγουμενίτσα, είναι λιγότερο κοστοβόρα , από τη λύση να λαμβάνει αέριο μέσω αγωγού από τη Ρεβυθούσα.

Πηγή: ΔΕΣΦΑ

Ολοκληρώντας, αξίζει να σημειώσουμε πως παρόλο που οι τελικές αποφάσεις για τον East Med δεν έχουν ληφθεί ακόμη, ο ΔΕΣΦΑ στο πρόγραμμα του, περιλαμβάνει την κατασκευή υποδομής (μετρητικό σταθμό) στη Μεγαλόπολη. Το έργο θα εξυπηρετήσει ενδεχομένη σύνδεση στο μέλλον του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου με τον αγωγό East Med.

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα